Στις Βρυξέλλες το επόμενο βήμα για την ονομασία της πΓΔΜ

Λύση επί της ουσίας και σε βασικά ζητήματα δεν βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, ωστόσο οι Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ ανανέωσαν το ραντεβού τους με τον Μάθιου Νίμιτς στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ.

propoli

Παρά το αισιόδοξο κλίμα ότι τουλάχιστον το ζήτημα αυτό θα έκλεινε χθες στην πόλη των ΗΠΑ, οι συνομιλίες «έπεσαν» σε νέο αδιέξοδο όχι μόνο σε ότι αφορά το όνομα, αλλά και σε άλλα δομικά ζητήματα που χωρίζουν προς το παρόν τις δύο πλευρές.

“Είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στη λύση”

«Οι συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί, η απόσταση που χωρίζει τα θέματα έχει μειωθεί, αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμη στην τελική λύση» τόνισε μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα, Μάθιου Νίμιτς.

«Και οι δύο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται, αλλά και οι δύο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι εκεί” πρόσθεσε.

Θυμίζουμε ότι λίγο μετά την έναρξη της συνάντησης στη Νέα Υόρκη, καταγράφηκε και η νέα ανατροπή στις διαπραγματεύσεις που αφορούν το όνομα της γειτονικής χώρας, με το “Republika Severna Makedonja” (Βόρεια Μακεδονία) να ξαναπέφτει στο τραπέζι.

Loading