Με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να διασταυρώνουν λεκτικά τα ξίφη τους, κυρίως επί των επίμαχων άρθρων που αφορούν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες, συνεχίζεται στις αρμόδιες επιτροπές, η συζήτηση του διϋπουργικού νομοσχεδίου.
Κεραμέως: Ενισχύουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών
«Στόχος της νομοθετικής μας πρωτοβουλίας για το πανεπιστημιακό άσυλο είναι να επαναφέρουμε τη κοινή λογική και να σταματήσει έτσι η στρέβλωση, η εργαλοποίηση και η μετατροπή του σε άσυλο ανομίας». Αυτό επεσήμανε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως υπεραμυνόμενη της ρύθμισης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που περιλαμβάνεται στο διυπουργικό νομοσχέδιο το οποίο συζητείται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.
«Με τις νέες ρυθμίσεις ενισχύουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και φροντίζουμε έκνομες πράξεις που δεν έχουν καμία σχέση με τα πανεπιστήμια, να τιμωρούνται και να αποτρέπονται εντός και εκτός πανεπιστημίου», σημείωσε η κ. Κεραμέως
Η υπουργός Παιδείας πρόσθεσε ακόμα ότι βίαιες διακοπές μαθημάτων, παρεμπόδιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας ή ενέργειες που πλήττουν τη δημόσια περιουσία, αμαυρώνουν τη διεθνή εικόνα της χώρας. Σε περίπτωση έκνομων πράξεων «που τελούνται εντός πανεπιστημίων ή εκτός πανεπιστημιακών χώρων και οι δράστες χρησιμοποιούν το χώρο των ΑΕΙ για να αποφύγουν τη σύλληψη, οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις αρμοδιότητές τους. Παύει ο χώρος των πανεπιστημίων να αποτελεί χώρο έκνομων ενεργειών και καταφύγιο παράνομων ενεργειών. Εξομοιώνεται πλέον με δημόσιο χώρο, όταν πρόκειται για την τέλεση αξιόποινης πράξης», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας.
Θεοδωρικάκος: Η νομοθετική παρέμβαση θεραπεύει τα διαλυτικά φαινόμενα που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΤΑ
«Στόχος της νομοθετικής μας παρέμβασης είναι να θεραπεύσουμε, στα πλαίσια απολύτως του συντάγματος, όσα προβλήματα και δυσλειτουργίες δημιούργησε ο προηγούμενος ανορθολογικός νόμος που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ένα νόμο, που με τη διαλυτική τροχιά της απλής αναλογικής, οδηγήθηκε σε πλήρη αποδιοργάνωση ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Αυτό τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, υπεραμυνόμενος του διϋπουργικού νομοσχεδίου που προβλέπει μεταξύ άλλων την κυβερνησιμότητα σε Δήμους και Περιφέρειες.
«Με τις νέες ρυθμίσεις ενισχύουμε και ενθαρρύνουμε τη δυνατότητα συγκλίσεων και συνεργασιών για να ασκηθεί το έργο της διοίκησης σε όλα τα βασικά όργανα των περιφερειών και των δήμων, από τους εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος κατά την επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Και πρόσθεσε:
«Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες δεν μπορεί να χωρίζονται σε μπλε και πράσινους. Αυτή η νομοθετική παρέμβαση ανταποκρίνεται στα αυτονόητα που ζητά η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι προφανές ότι παραμένουν αρκετά προβλήματα και εμπόδια. Στόχος μας είναι μετά από ένα εξαντλητικό διάλογο που θα κάνουμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να φέρουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για τους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης και θα βάζει τέλος στη χαώδη κατάσταση και στα φαινόμενα διαφθοράς».
Διαφωνία της αντιπολίτευσης
Την έντονη διαφωνία του κόμματός του εξέφρασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, κάνοντας λόγο για εκτροχιασμό της διαδικασίας, καθώς όπως είπε η κυβέρνηση σπεύδει να ακυρώσει το πλαίσιο λειτουργίας του Κλεισθένη που δεν έχει καν εφαρμοστεί. Παράλληλα, υποστήριξε ότι κανένα επείγον δεν υπάρχει για πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου όπως η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η ψηφιακή πολιτική ή θέματα τουρισμού.
Ο κ. Πολάκης, κατηγόρησε ακόμα τη κυβέρνηση ότι ενώ στη διαβούλευση έδωσε ένα νομοσχέδιο με 74 άρθρα, στη Βουλή το έφερε με 107 άρθρα, ενώ μετέφερε «σοβαρή καταγγελία» όπως είπε, καθηγητών και πρυτάνεων ότι ήταν μπλοκαρισμένη η πλατφόρμα και δεν έκανε δεκτά άρθρα και προτάσεις που ήταν εναντίον της κατάργησης του ασύλου.
Κατά της συζήτησης με τη διαδικασία του επείγοντος, τάχθηκε η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, ενώ σημείωσε επίσης ότι στη διαβούλευση ήταν λιγότερα τα άρθρα του νομοσχεδίου.
Αστήριχτη, χαρακτήρισε την αιτιολογία της κυβέρνησης ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, κατηγορώντας την ότι «συνεχίζει την ίδια fast track διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε ως αντιπολίτευση».
«Μπαίνουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη κοινωνία και έπρεπε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για να γίνει γόνιμος διάλογος», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας.
Τέλος, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα τόνισε την ανάγκη «μιας διεξοδικής και ουσιαστικής συζήτησης που πρέπει να γίνει για τόσο σοβαρές αλλαγές και όχι να ακυρώνεται ο θεσμός της διαβούλευσης».