Στο Μέγαρο Μαξίμου αγωνιούν για το ΚΙΝΑΛ

Στο Μέγαρο Μαξίμου αγωνιούν για το ΚΙΝΑΛ

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Την πλήρη ικανοποίησή τους εκφράζουν στο Μαξίμου για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο πρωθυπουργών, παραδέχονται ωστόσο ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς για να μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ότι το Μακεδονικό έχει τεθεί στο αρχείο ως εθνικό θέμα.

Κι αυτό γιατί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στη “Βόρεια Μακεδονία”.

Δεν μπορούσαν, εξάλλου, να επιβεβαιώσουν ότι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, συνεπικουρούμενοι από τους Νίκο Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ, θα υπέγραφαν τη συμφωνία στις Πρέσπες αυτό το Σαββατοκύριακο.

Στο εσωτερικό μέτωπο, επίσης, αναμένουν με αγωνία την απόφαση του ΚΙΝΑΛ, αφού ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν.

Ως προς το ΚΙΝΑΛ, σημειώνουν με νόημα πως η συμφωνία πληροί τους όρους που έχει θέσει για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν, πάντως, στο Politik πως είναι προς το συμφέρον και της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει τη συμφωνία, ακολουθώντας το λαϊκό ρεύμα το οποίο ήθελε να μπει ένα τέλος στην ιστορική αυτή εκκρεμότητα.

Ως προς την άμεση απόρριψη της συμφωνίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την αποδίδουν στο ότι άγεται και φέρεται από την ομάδα Σαμαρά- Γεωργιάδη.

Την ίδια ώρα, υποβαθμίζουν την αντίδραση του Πάνου Καμμένου, δίνοντας έμφαση στη δημόσια διαβεβαίωσή του ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στο βόρειο γείτονα, αφού τόσο η ψηφοφορία στο σκοπιανό Κοινοβούλιο όσο, κυρίως, το δημοψήφισμα αποτελούν δύο αστάθμητους παράγοντες στο δρόμο για την οριστική λύση.

Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ευελπιστούν πως ο γειτονικός λαός θα αντιληφθεί τη σπουδαιότητα της ένταξης της χώρας του στις δυτικές δομές- ΕΕ και ΝΑΤΟ- και θα περιθωριοποιήσει ακραίες φωνές, όπως αυτές του προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ και του VMRO, οι οποίες λοξοκοιτούν προς Ρωσία και Τουρκία.

Ομολογούν, όμως, ότι αυτήν τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Όπως κι αν έχει, η κυβερνητική προπαγάνδα τις αμέσως επόμενες ημέρες θα επικεντρωθεί στην “επανάκτηση του όρου Μακεδονία” αφού η γείτονας δεν θα αναγνωρίζεται πλέον ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, προκειμένου να αποτρέψει τη μαζικότητα λαϊκών κινητοποιήσεων τις οποίες θεωρούν αναπόφευκτο να πραγματοποιηθούν.

Σε σχέση, εξάλλου, με την παραχώρηση της μακεδονικής γλώσσας κι εθνότητας κυβερνητικές πηγές διατείνονται πως σε μια διαπραγμάτευση δεν μπορεί να τα κερδίζεις όλα.

 

 

Loading