INTIME

«Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ η στήριξη των αδυνάμων»

Το γεγονός ότι «η πολιτική προσπάθεια που κάνει αυτή η κυβέρνηση απευθύνεται κυρίως στην στήριξη των αδύναμων στρωμάτων» τόνισε στην εκπομπή «Αριστερά και Δεξιά στα FM» στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στον Χρήστο Τσαλικίδη και τον Θωμά Καλέση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Λασιθίου Μανώλης Θραψανιώτης.

propoli

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τα οικονομικά βάρη που επωμίζεται η μεσαία τάξη, ο Μ. Θραψανιώτης τόνισε ότι «είναι γεγονός ότι μετά την επιβολή των μνημονιακών μέτρων το 2010 η ελληνική οικονομία έχασε πάνω από το 25% του ΑΕΠ της και είναι λογικό ότι μειώθηκαν οι συντάξεις, μειώθηκαν οι μισθοί, αυξήθηκαν οι φόροι, με αποτέλεσμα αυτό που αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ, την οποία δεν την έχω υπόψη μου, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των εισοδημάτων των πολιτών πηγαίνει για να καλύψει τις υποχρεώσεις είτε για τις ασφαλιστικές εισφορές είτε για τις φορολογικές υποχρεώσει κλπ.

Είναι μια πραγματικότητα, αυτή η πραγματικότητα, όμως με την έξοδο από τα μνημόνια σιγά-σιγά αλλάζει η εικόνα με αποτέλεσμα να έχουμε μια καλύτερη προοπτική για την εθνική οικονομία, και προφανώς και για τα εισοδήματα των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

«Ρατσιστικό μέτρο ο υποκατώτατος μισθός»

Από την άλλη πλευρά, σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με την αστάθεια στα νοικοκυριά και στην μεσαία τάξη για το εάν οφείλεται στην ανασφάλεια που νιώθει για τα εργασιακά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη δείξει την βούλησή της προς αυτήν την κατεύθυνση. Μην ξεχνάμε ότι έχει καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός, ένα μέτρο ρατσιστικό λέω εγώ γιατί όταν είσαι κάτω από 24 ετών ενώ μπορείς να βάλεις υποψηφιότητα για να γίνει βουλευτής ή μπορείς να βάλεις υποψηφιότητα για να πάρεις μια θέση δεν είχες δικαίωμα για να πάρεις τον ίδιο μισθό με αυτόν που είναι πάνω από 25.

Καταργήθηκε λοιπόν ο υποκατώτατος μισθός, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός από τα 581 στα 650 ευρώ, άρα αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Εδώ θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση. Όλοι μα όλοι θέλουμε να επιστρέψουν οι νέοι μας από το εξωτερικό γιατί έχουνε φύγει τα χρόνια της κρίσης κλπ. Είναι δυνατόν με 581 ή με τον υποκατώτατο μισθό να επιστρέψει ο εργαζόμενος, ο επιστήμονας από το εξωτερικό τη στιγμή που δεν μπορεί με έναν τέτοιο μισθό να ανταποκριθεί; Γι’ αυτό λοιπόν, σιγά-σιγά αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός και λέω επίσης, πιστεύω επίσης ότι με την αύξηση των επενδύσεων, με την αύξηση της παραγωγικότητας, γιατί αν δεν αυξηθεί η πίτα δεν μπορείς και να μοιράσεις, πιστεύω ότι η χώρας μας θα βρεις τον βηματισμό της. Θέλω επίσης να τονίσω ότι η πολιτική προσπάθεια που κάνει αυτή η κυβέρνηση απευθύνεται κυρίως στο να στηρίξει τα αδύναμα στρώματα αλλά και τους μικρομεσαίους που πραγματικά σήκωσαν τα βάρη της κρίσης».

«Η ιστορία με την Novartis δεν ξεκίνησε στην Ελλάδα»

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά την υπόθεση Novartis ο Μ. Θραψανιώτης τόνισε πως «ξεκίνησε νομίζω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από το FBI το οποίο έψαχνε για τα σκάνδαλα στην Novartis. Μετά ήρθε στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα ασχολήθηκε η Βουλή και η ελληνική Δικαιοσύνη και το λέω αυτό γιατί κάποιοι λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το χρησιμοποιεί για να το λειτουργήσει ως ανάχωμα για τις εκλογές κλπ. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εξάλλου λέμε ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη, η Δικαιοσύνη θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της καλά. Δεν είναι η Δικαιοσύνη α λα καρτ, όποτε μας συμφέρει είναι ανοιχτομάτα και όποτε δεν μας συμφέρει είναι τυφλή. Η Δικαιοσύνη, επειδή απ’ όσο ξέρουμε είναι μια πάρα πολύ μεγάλη δικογραφία, χρειάζεται κάποιο χρόνο για να ολοκληρωθεί, να εξεταστούν μάρτυρες κλπ.

Τώρα λοιπόν έρχεται στην Βουλή για να αποφασίσει η Βουλή αν θα πρέπει να διερευνηθεί αυτή η υπόθεση με κάποιους οι οποίοι οι εισαγγελείς Διαφθοράς πιθανολογούν ότι έχουν κάποια συμμετοχή ή υπάρχουν στοιχεία για να διερευνηθούν παραπέρα. Αυτή είναι η απάντησή μου και δεν νομίζω ότι συντρέχει κάτι άλλο και ό,τι άλλο συζητιέται είναι πέρα από την πραγματικότητα».

Ακούστε ολόκληρο το ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης:

Loading