Καλαφάτης: Η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της

Καλαφάτης: Η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της

Ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το πώς οδηγήθηκε η ΔΕΗ στη σημερινή κατάσταση αφήνει ο Σταύρος Καλαφάτης, επισημαίνοντας ότι «αυτοί που παριστάνουν τους καταγγέλλοντες δεν είναι κατήγοροι αλλά κατηγορούμενοι».

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ τονίζει πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας έτσι ώστε να μπορέσει να πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ κατηγορεί την αντιπολίτευση πως επιθυμεί να καλλιεργήσει κλίμα ανησυχίας στους πολίτες.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί, ούτε επιδόματα θα καταργηθούν. Αντίθετα σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο, όπως τονίζει, σχεδιάζεται αύξηση κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και σε ό,τι αφορά τα επιδόματα αύξηση των πόρων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, έτσι ώστε να στηριχθούν ακόμη περισσότεροι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. «Η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της, την εμπιστοσύνη των αγορών, τη χαμένη εθνική αυτοπεποίθηση» τονίζει χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενος στην έναρξη της ΔΕΘ, ο Σταύρος Καλαφάτης εκφράζει την θέση πως θα πρέπει να ταυτιστεί με την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και την επανεκκίνηση της οικονομίας. «Με την αφετηρία μιας περιόδου στη διάρκεια της οποίας οι Έλληνες βρίσκουμε τη χαμένη αισιοδοξία μας και ανανεώνουμε τις προσδοκίες μας. Μιας περιόδου στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα μπορεί να επαναβεβαιώσει ότι η οικονομία της ήταν ένα συμπιεσμένο ελατήριο, που απελευθερώνεται και εκτινάσσεται, καταγράφοντας μια θετική αναπτυξιακή έκπληξη σε ολόκληρη την Ευρώπη» όπως λέει.

Η συνέντευξη του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης Σταύρου Καλαφάτη στον Δημήτρη Κοτταρίδη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Με το “καλημέρα” αυξήσεις στη ΔΕΗ, κύριε Καλαφάτη. Και ο ΣΥΡΙΖΑ αφενός ρωτά αν είναι αυτή η κοινωνική ευαισθησία που υποσχόσασταν και αφετέρου καταγγέλλει ότι με τις τιμολογιακές αυξήσεις ευνοείτε τους ανταγωνιστές της εταιρίας. Τι λέτε για όλα αυτά;

Πράγματι οι αποφάσεις για τη ΔΕΗ είναι δύσκολες. Φαίνεται, όμως, ότι χωρίς αυτές, η εταιρία θα κατέρρεε και οι συνέπειες θα ήταν δραματικές για όλους. Για τους καταναλωτές, για τους εργαζόμενούς της, για το τραπεζικό σύστημα στο οποίο έχει οφειλές, για την εθνική μας οικονομία, για την ίδια την πατρίδα μας. Αυτοί, ωστόσο, που παριστάνουν τους καταγγέλλοντες, ας συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι κατήγοροι, αλλά κατηγορούμενοι. Αυτοί έφεραν την εταιρεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και αυτοί είναι υπόλογοι. Μην ξεχνάμε ότι το 2014 η εταιρία είχε κέρδη 90 εκατομμύρια, ενώ το 2018 έκλεισε με ζημιές 900 εκατομμύρια. Η χρηματιστηριακή αξία της τον Οκτώβριο του 2014 ήταν 1,9 δισ. ευρώ, ενώ λίγο πριν τις εκλογές έπεσε στα 0,3 δισ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τριπλασιάστηκαν χωρίς κανένας να ακουμπά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Μιλώντας για υπόλογους αφήνετε ανοικτό το ενδεχόμενο συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής.

Είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις κυβερνητικές αποφάσεις ενισχύονται οι ιδιώτες ανταγωνιστές της ΔΕΗ, τι λέτε;

Ισχύει το ακριβώς αντίθετο: Διότι είναι η κατάρρευση και όχι η διάσωση της ΔΕΗ που ευνοεί τους ανταγωνιστές της. Αλλά και διότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που, με τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, επέβαλε στη ΔΕΗ να πουλά ρεύμα στους ανταγωνιστές της σε τιμές κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη κερδίσει 600 εκατ. ευρώ, σε βάρος της εταιρίας. Ανάποδα, λοιπόν, τα λένε στο ΣΥΡΙΖΑ. Και το ξέρουν πολύ καλά. Όπως ξέρουν εξίσου καλά ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται να δεχτεί να συνεχιστούν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι για τη διάσωση της εταιρίας δεν λαμβάνονται μόνο τιμολογιακά μέτρα. Μην προσποιούνται επιλεκτική ακοή και επιλεκτική όραση. Τι έκαναν ως τώρα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές; Και πώς γίνεται ιδιοκτήτες επαύλεων να απολαμβάνουν κοινωνικό τιμολόγιο;

Ένα άλλο σημείο κριτικής της αντιπολίτευσης αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα. Λένε ότι εγκαταλείψατε την επιδίωξη για άμεση μείωση του συμφωνημένου στόχου και παραπέμπετε στο μέλλον. Είναι, πράγματι, έτσι;

Σε όλες τις προεκλογικές τοποθετήσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμιζε ότι για να πετύχουμε μια τέτοια συμφωνία με τους εταίρους μας είναι, πρώτα από όλα, ανάγκη να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας. Προσέθετε, μάλιστα, ότι η μείωση του στόχου μπορεί να επιτευχθεί για τον προϋπολογισμό του 2021 και όχι άμεσα. Ό,τι είπαμε, λοιπόν, ισχύει στο ακέραιο. Έχουμε, ήδη, θέσει το ζήτημα και με την επιστολή του υπουργού Οικονομικών στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και στις επαφές που κάνει ο πρωθυπουργός. Ασκούμε πολιτική αξιοπιστίας και όχι επαιτείας. Αναπτύσσουμε στους εταίρους μας το τολμηρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα ελληνικής ιδιοκτησίας, που ήδη δρομολογήσαμε. Επισημαίνουμε την εμπιστοσύνη των αγορών στις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας μας, όπως προκύπτει από τα χαμηλά επιτόκια στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, αλλά και από το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9% που πετύχαμε κατά την έκδοση επταετούς ομόλογου. Επισημαίνουμε και την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων που είχε επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 2015. Τονίζουμε ότι η μείωση του στόχου μπορεί να βοηθήσει σε πιο γρήγορη μείωση των φόρων, ότι αυτό θα συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης και ότι έτσι θα ωφεληθούν, όχι μόνο οι Έλληνες, αλλά και οι δανειστές της χώρας. Χτίζουμε με υπευθυνότητα τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, όχι απλά για να θέσουμε, αλλά για να πετύχουμε το στόχο που θέλουμε.

Υπάρχει ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου και κατάργησης επιδομάτων, όπως ισχυρίζονται στελέχη της αντιπολίτευσης;

Εκείνο που προφανώς υπάρχει είναι μια προσπάθεια της αντιπολίτευσης να καλλιεργήσει κλίμα ανησυχίας στους πολίτες. Ματαιοπονούν, όμως, και εκτίθενται. Διότι ούτε το αφορολόγητο πρόκειται να μειωθεί, ούτε επιδόματα θα καταργηθούν. Αντιθέτως μάλιστα. Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο σχεδιάζεται αύξηση κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και σε ό,τι αφορά τα επιδόματα αύξηση των πόρων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, έτσι ώστε να στηριχθούν ακόμη περισσότεροι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Ας συνηθίσουν λοιπόν το κλίμα που διαμορφώνεται και ας συμπράξουν σε αυτό. Η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της, την εμπιστοσύνη των αγορών, τη χαμένη εθνική αυτοπεποίθηση.

Σε μια βδομάδα έχουμε τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Τι σημαίνει για εσάς η φετινή έκθεση;

Πιστεύω ότι μπορεί να ταυτιστεί με την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Με την αφετηρία μιας περιόδου στη διάρκεια της οποίας οι Έλληνες βρίσκουμε τη χαμένη αισιοδοξία μας και ανανεώνουμε τις προσδοκίες μας. Μιας περιόδου στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα μπορεί να επαναβεβαιώσει ότι η οικονομία της ήταν ένα συμπιεσμένο ελατήριο, που απελευθερώνεται και εκτινάσσεται, καταγράφοντας μια θετική αναπτυξιακή έκπληξη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading