φωτό αρχείου

Συμφωνία με Ισραήλ για προστασία κυπριακής ΑΟΖ

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Σύμφωνα με πληροφορίες του Politik από το ΥΠΕΞ και το Πεντάγωνο, η Τουρκία αναθεωρεί την απόφασή της για έρευνα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός του Ιουλίου, μεταθέτοντας την για τον Οκτώβριο.

Το φθινόπωρο δεν επιλέχθηκε τυχαίως αφού τότε έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει τη δική της εξόρυξη η αμερικανική ExxonMobil.

Όπως κι αν έχει, το ΓΕΕΘΑ, όπως επίσης πληροφορούμαστε, συμφώνησε με τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις τη συγκρότηση κοινής ναυτικής δύναμης (“Common Naval Task Force”) με το Ισραήλ- και την Κύπρο βεβαίως- για την προστασία της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνδράμουν με μία φρεγάτα κι ένα υποβρύχιο και οι Ισραηλινοί με δύο κορβέτες.

Εξόρμηση στο λαό

Στο μεταξύ, την εξόρμηση των υπουργών, των βουλευτών και των στελεχών του στο λαό έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας κι εκείνοι το κάνουν πράξη σε συνεργασία με τον κομματικό μηχανισμό, ο οποίος έχει αναλάβει τον οργανωτικό τομέα.

Στο Μαξίμου αρνούνται πως αυτή η πρωτοβουλία έχει προεκλογικό χαρακτήρα, υποστηρίζοντας πως καθ’ όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας οι υπουργοί συνομιλούσαν με τους πολίτες σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν στα μεγάλα αστικά κέντρα κι όχι μόνο.

Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πυκνώσει και με τη συμμετοχή ακόμα και του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Στην κυβέρνηση, άλλωστε, εκτιμούν πως από εδώ και πέρα θα μεταφέρουν μόνο καλές ειδήσεις στους πολίτες, όπως την κατάργηση της μείωσης των συντάξεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις φοροελαφρύνσεις.

Σε σχέση με τις συντάξεις παραπέμπουν και στις επίσημες τοποθετήσεις του Μάριο Σεντένο και του Πιέρ Μοσκοβισί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν ή έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν πέντε εκδηλώσεις που καλύπτουν τα νότια, τα δυτικά, τα ανατολικά και βόρεια προάστια της Αττικής με τη συμμετοχή πρωτοκλασάτων υπουργών όπως ο αντιπρόεδρος και υπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης κι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας.

 

Loading