INTIME

Συναντήσεις…ευρωπαϊκής κορυφής για Τσίπρα

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιχείρησε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, να περιορίσει την αισιοδοξία για γρήγορη επίλυση του Μακεδονικού, ωστόσο είναι κοινό μυστικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα συναντούσε την Πέμπτη στη Σόφια τον Ζόραν Ζάεφ αν δεν βρισκόμασταν κοντά σε αυτή.

Η κυβέρνηση, πάντως, προσέρχεται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης αποφασισμένη να κρατήσει την εθνική γραμμή και να υποχωρήσει σε δευτερεύοντα ζητήματα, όπως στο ότι η ονομασία του βόρειου γείτονα θα περιέχει δύο λέξεις κι όχι μία κι αμετάφραστη όπως ήθελε η Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, όπως πληροφορούμαστε, θα έχει κι άλλες σημαντικές συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας θα έχει τετ α τετ με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον ομόλογό του της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, καθώς και με τον πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζο Ματαρέλα, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα του, καθώς στη Ρώμη δεν έχει σχηματιστεί ακόμα κυβέρνηση μετά από τις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου.

Παραλλήλως, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει και με άλλους σημαντικούς Ευρωπαίους παράγοντες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τη διαπραγμάτευση για την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια και τη ρύθμιση του χρέους.

Και για επενδυτές στο Λονδίνο

Ο κ. Τσίπρας, επίσης, δεν σταματά το διπλωματικό του πυρετό επαφών στη Σόφια κι αυτό γιατί θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο στις 26 Ιουνίου προκειμένου να συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, κατόπιν πρόσκλησής της την οποία μετέφερε στην Αθήνα ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη δική του επίσκεψη στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον κ. Τσίπρα στη βρετανική πρωτεύουσα θα συνοδεύει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, κι αυτό γιατί η αναζήτηση επενδυτών θα αποτελέσει κεντρικό στόχο του ταξιδιού.

Loading