INTIME

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς σκέφτεται τη διεύρυνση η ηγεσία

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει την ανησυχία αρκετών στο κόμμα πως τείνει προς τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση, δηλαδή στην πασοκοποίηση.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Αντιθέτως, τονίζει πως η συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει αφορά τη νέα μορφή ενός αριστερού πολιτικού κόμματος του 21ου αιώνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν πως παρόμοιους προβληματισμούς έχουν ή θα έπρεπε να έχουν όλα τα ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα.

Χρησιμοποιούν, μάλιστα, ως παραδείγματα τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν στη Μεγάλη Βρετανία και την προεκλογική εκστρατεία του Μπέρνι Σάντερς για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Στέκονται, πάντως, ιδιαιτέρως στις καινοτόμες μεθόδους ένταξης νέων μελών, εσωτερικής διαβούλευσης και συναπόφασης που έχει υιοθετήσει εδώ και χρόνια το Podemos στην Ισπανία.

Στην Κουμουνδούρου, εξάλλου, παρατηρούν πως ζητούμενο δεν είναι απλώς να εγγράψουν πολλά νέα μέλη στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιθυμούν ταυτοχρόνως να διασφαλίσουν τη συμμετοχή αυτών των ανθρώπων στη ζωή του κόμματος και στην πολιτική δράση. Με λίγα λόγια, θέλουν να έχουν λόγο κι έλεγχο στις συλλογικές αποφάσεις και να μην είναι μόνο ονόματα στις κομματικές λίστες.

Επίσης, δεν βρίσκεται στις επιδιώξεις τους να εγγράψουν ως νέα μέλη ανθρώπους που προσεγγίζουν τα κόμματα για πελατειακούς λόγους, όπως συμβαίνει κατά κόρον στη ΝΔ και στο ΚΙΝΑΛ.

Επί τούτου, αναγνωρίζουν ότι το στοίχημα μιας πραγματικής κι όχι στα χαρτιά διεύρυνσης δεν είναι εύκολο, με δεδομένη μάλιστα την κρίση του παραδοσιακού κομματικού μοντέλου και το διάχυτο σκεπτικισμό των πολιτών, ιδίως των νέων, απέναντι στην πολιτική.

Από την άλλη, αισιοδοξούν βασίμως αφού τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όσο και μετά από αυτή αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που θέλουν να στοιχηθούν στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα καταθέτει και προτάσεις

Όπως κι αν έχει, η επόμενη ημέρα για το ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει μαχητική αντιπολίτευση πάνω σε προγράμματα, καθώς και κοινωνική διεύρυνση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση στοχεύει στο να μην ασκεί απλώς κριτική, αλλά να καταθέτει στο δημόσιο διάλογο και τις δικές της προτάσεις, έχοντας ως βάση και το δικό της κυβερνητικό έργο τη χρονική περίοδο 2015- 2019 και την εμπειρία που αποκόμισε από τα λάθη της.

Loading