ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για μια θέση στην Ευρωβουλή

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Επισήμως η προεκλογική περίοδος ξεκινά αύριο Μεγάλη Τετάρτη, επομένως και τα όποια συμπεράσματα βγαίνουν από δημοσκοπήσεις που έχουν αυτές τις ημέρες στα χέρια τους τα κομματικά επιτελεία είναι πρόωρα.

Το ίδιο ισχύει και για το ποιοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές είναι φαβορί για μια θέση στην επόμενη Ευρωβουλή.

Όπως κι αν έχει, στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν στη διάθεσή τους τα πρώτα στοιχεία κι από αυτά εξάγεται πως μπροστά από τους συνυποψηφίους τους βρίσκονται ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του κυβερνώντος κόμματος κι αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά κι ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Από εκεί και πέρα μάχη δίνουν για τις επόμενες θέσεις- μπορεί να είναι εκλόγιμες, μπορεί κι όχι- οι προερχόμενοι από το δημοσιογραφικό χώρο, φίλοι και κουμπάροι Στέλιος Κούλογλου (νυν ευρωβουλευτής, είχε πάρει ως επιλαχών την θέση του παραιτηθέντος Μανώλη Γλέζου) και Κώστας Αρβανίτης, καθώς κι ο επιχειρηματίας Πέτρος Κόκκαλης.

Φουντώνει το σενάριο του Ιουνίου

Όσον αφορά το χρόνο τέλεσης των βουλευτικών εκλογών, στις 4 Μαΐου λήγει η προθεσμία που έχει στη διάθεσή του ο Αλέξης Τσίπρας για να τις προκηρύξει μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κι αν το σενάριο του Μαΐου μοιάζει πλέον πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, δεν ισχύει το ίδιο και για τον Ιούνιο στην περίπτωση είτε επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είτε ήττας του με μεγάλη διαφορά (πάνω από επτά μονάδες) ή μικρή (λιγότερες από τρεις), δηλαδή σε όλες τις περιπτώσεις!

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει ή έστω χάσει με μικρή διαφορά, ο πρωθυπουργός θα θελήσει να επωφεληθεί από το μομέντουμ και να πάει άμεσα σε εκλογές προκειμένου να αποφύγει και το ρίσκο κάποιου έκτακτου γεγονότος- για παράδειγμα κάποια μεγάλη φωτιά μέσα στο καλοκαίρι- που θα αποτελέσει πισωγύρισμα.

Αν, πάλι, η διαφορά είναι μεγάλη και μη αναστρέψιμη, θα επιχειρήσει να περιορίσει τη ζημιά που θα προκαλούνταν αν έφτανε μέχρι τον Οκτώβριο με το ρεύμα νίκης της ΝΔ να επιβεβαιώνεται όχι μόνο από τις δημοσκοπήσεις, αλλά και στην ευρωκάλπη.

Loading