Σ. Φάμελλος: Αριστερή παρένθεση δεν υπήρξε ποτέ

Σ. Φάμελλος: Αριστερή παρένθεση δεν υπήρξε ποτέ

Συνέντευξη στην Μίνα Αφεντούλη
«Το αφήγημα της  αριστερής παρένθεσης δεν υπήρξε ποτέ» δηλώνει στην Politik ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφεύγει να απαντήσει για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, ενώ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων τονίζει ότι είναι απαραίτητο για την κοινωνία, στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, να μην έχει εχθρό στα βόρεια σύνορα.

-Έχει πετύχει η χώρα τους στόχους ώστε να αποφευχθεί η περικοπή των συντάξεων από το 2019;
«Κατ΄ αρχήν δεν υπάρχει αυτό το οποίο απεικονίζουν τα ΜΜΕ για τις συντάξεις. Έχει περάσει αυτή η εικόνα στην κοινωνία ότι το μέτρο αφορά όλους τους συνταξιούχους και με πολύ ισχυρές περικοπές. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό συντάξεων και σε ένα πολύ μικρό ποσοστό συνταξιούχων, που θα ίσχυαν αν εφαρμοζόταν η αρχή της προσωπικής διαφοράς. Όμως, δεν υπάρχει περίπτωση ένας συνταξιούχος των 600 – 700 ευρώ να επηρεαζόταν – όχι να επηρεαστεί από αυτό το μέτρο – γιατί έχουμε βάλει πλάνο να μην εφαρμοστεί το μέτρο.
Στη συζήτηση με τους εταίρους, δε θα ακολουθήσουμε τα παλιά βήματα της ανυποληψίας και της αβεβαιότητας χωρίς δεδομένα. Έχουμε δώσει δεδομένα ότι καλύπτονται τα θέματα των πλεονασμάτων με τις πολιτικές που ήδη υφίστανται. Άλλωστε, είναι ένα μέτρο που δεν απαιτείται. Και εφόσον δεν απαιτείται και επιλέγει αυτή η κυβέρνηση να μην έχει αυτό το κοινωνικό αποτύπωμα, γιατί αφορά κάποιους λίγους και όχι την πλειοψηφία των συνταξιούχων, εμείς επιλέγουμε να ζητήσουμε να μην εφαρμοστεί».

-Η μη περικοπή των συντάξεων θα δοθεί ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση του «ονόματος» Μακεδονία στην πΓΔΜ, όπως υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση;
«Αυτό είναι ένα καινούργιο σενάριο γιατί δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούνε. Θυμίζω ότι ο κ. Χατζηδάκης έφτασε στο σημείο να ζητήσει τα ρέστα από τον κ. Μοσκοβισί γιατί συμφωνεί με το μέτρο των συντάξεων και απειλούσε τους Ευρωπαίους να μη δεχθούν αυτήν την αλλαγή.
Το ίδιο κάνουν και με το Μακεδονικό. Αντιδρούν στην παραχώρηση του “Βόρεια Μακεδονία”, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν παραχωρήσει τη χρήση μόνο του ονόματος “Μακεδονία”. Είχαν επιτρέψει ακόμη να σηκώνονται αγάλματα του Μεγαλέξανδρου,  να ονομάζονται τα αεροδρόμια και οι δρόμοι με ανιστόρητες αναφορές για την ιστορία της Μακεδονίας, να αμφισβητείται ο ήλιος της Βεργίνας.
Με αυτή τη συμφωνία αλλάζουμε τα δεδομένα που αμφισβητούσαν την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Για να μπορέσει να λειτουργήσει η κοινωνία, στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, με επιτυχία στην οικονομία, στην κοινωνική ανάπτυξη, στην ευημερία, θα πρέπει να μην έχει εχθρό στα βόρεια σύνορα. Θα πρέπει να κυριαρχεί στα Βαλκάνια και κοινωνικά και οικονομικά. Η χώρα μας επέλεξε να αποτελέσει τον καταλύτη ειρήνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια ώστε να μην παίζουν άλλοι παιχνίδια στα Βαλκάνια».

-Συμφωνείτε με τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων θα ξεχαστεί μέχρι τις εκλογές;
«Ο κ. Μητσοτάκης κρατάει μια πολύ πιο επικίνδυνη στάση από την υποκριτική στάση που κρατούν κάποιοι πολιτικοί από τη Βόρεια Ελλάδα. Στην αρχή είχε τοποθετηθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό ακόμη και μέσα στη Βουλή ενώ στη συνέχεια το αναίρεσε.
Ταυτόχρονα, μας κατηγορούσε για μυστική διπλωματία αλλά αποδεικνύεται ότι έχει κάνει μυστική διπλωματία ο ίδιος. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγε πριν το κλείσιμο της συμφωνίας, στον πρωθυπουργό των Σκοπίων για να του πει – σύμφωνα με τα δημοσιεύματα – “μην κλείσεις τη συμφωνία με το ΣΥΡΙΖΑ και περίμενε να έρθω εγώ για να την κλείσω”. Μπροστά στη μανία του να επιστρέψει στην καρέκλα της εξουσίας και της οικογενειοκρατίας, κάνει τα πάντα. Αυτό όμως θα το καταλάβουν οι πολίτες».

«Δεν ανησυχώ για το αποτέλεσμα της συμφωνίας των Πρεσπών»

-Πιστεύετε ότι θα επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή;
«Σε περίπτωση που υπάρχει η δημοκρατική, θεσμική, μόνιμη και βάσιμη ολοκλήρωση της συζήτησης στην πΓΔΜ, που ζητάμε, τότε η πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει μία ευθύνη έναντι της ιστορίας της. Δεν ανησυχώ ούτε για το αποτέλεσμα της συμφωνίας και το διαχρονικό αποτύπωμα της στην κοινωνία.
Οι Θεσσαλονικείς πρέπει να προσέξουν την υποκριτικότητα κάποιων στελεχών, που ενώ ήταν δίπλα στον Κώστα Καραμανλή όταν μιλούσε στο Βουκουρέστι για “σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό”, τώρα αρνούνται και τη “σύνθετη ονομασία”. Πρόκειται για μικροπολιτική, την οποία χρησιμοποιούν πολλοί ενόψει και των εκλογών του 2019, για όλα τα επίπεδα εκλογών και τις αυτοδιοικητικές και τις βουλευτικές εκλογές».

-Το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019;
«Οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες και υποψήφιοι πρέπει να κριθούν με βάση το όραμα που είχαν για την πόλη και τι κατάφεραν να αλλάξουν. Γιατί η Θεσσαλονίκη είχε μείνει πάρα πολύ πίσω, παρότι θεωρητικά είχε πετυχημένους αυτοδιοικητικούς.
Δεν υπήρχαν πρωτοβουλίες από τους πολιτικούς που να διεκδικούν τα συμφέροντα των Θεσσαλονικέων. Το όραμα των πολιτικών στη Θεσσαλονίκη και γενικά στη Βόρεια Ελλάδα σε πολλές περιπτώσεις ήταν απλά η επανεκλογή τους. Τώρα υποκριτικά αλλάζουν τη θέση τους για το Μακεδονικό, για να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες, κάτι που κατανοώ από την πλευρά των πολιτών αλλά όχι από την πλευρά των πολιτικών.
Με αυτήν την κυβέρνηση ξεκίνησαν τα θέματα του μετρό, ολοκληρώθηκαν οι σήραγγες στα Τέμπη, διευθετήθηκαν θέματα του αεροδρομίου, του λιμανιού, ξεκινούν τα έργα των απορριμμάτων, της ηλεκτροκίνησης του σιδηροδρόμου, το στρατόπεδο Κόδρα, το στρατόπεδο Παύλου Μελά, η ανάπλαση της έκθεσης, ο φορέας του Θερμαϊκού Κόλπου, το μουσείο ολοκαυτώματος στη δυτική είσοδο».

-Άρα  δε βλέπετε λόγο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;
 «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι βρισκόμαστε στον Οκτώβριο του 2018, έχουμε ολόκληρα 3,5 χρόνια από τις εκλογές. Έχει αποδειχθεί ότι η αριστερή παρένθεση δεν υπήρξε ποτέ. Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη θητεία της και προχωρά χωρίς να έχει καμία ανησυχία σχετικά με το έργο που έχει επιτελέσει.
Είχαμε τρεις εντολές: η  μία ήταν να βγούμε από τα μνημόνια, που την πετύχαμε. Το δεύτερο είναι να γυρίσει η εργασία στην Ελλάδα, πάνω στο οποίο δουλεύουμε, είναι θετικά τα βήματα αλλά έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη. Και το τρίτο είναι να εξυγιάνουμε την πολιτεία μας, να σταματήσει η διαφθορά και η διαπλοκή. Εδώ μας κάνουν κριτική ότι έχουμε αργήσει. Εμείς πάντως έχουμε κάνει αρκετές τομές σε ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής και στα ζητήματα των υπουργείων μας».

-Πού οφείλονται αυτές οι αναταράξεις που δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών τις τελευταίες μέρες;
«Εμείς διατηρούμε τη δική μας θεσμική στάση απέναντι στα θέματα του Χρηματιστηρίου ως κυβέρνηση. Αυτό όμως που μπορώ να πω, είναι ότι από τη μεριά του πλαισίου δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Το πλαίσιο της χώρας, τόσο το δημοσιονομικό όσο και το παραγωγικό, δε δημιουργεί ανησυχίες.
Δεν πρέπει όμως να υποτιμούμε τις ευρύτερες αναταράξεις που υπάρχουν και στην αγορά των ομολόγων παγκοσμίως αλλά και το πολύ μεγάλο θέμα που υπάρχει με τους γείτονες, με την αμφισβήτηση του προϋπολογισμού της Ιταλίας από την Κομισιόν και των μέτρων που μπορούν να επιβληθούν από τη νέα κυβέρνηση της χώρας.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρίνεται από τι επιδιώκει ένας πωλητής μετοχών ή ένας αγοραστής μετοχών και αν υπάρχουν φαινόμενα σορταρίσματος. Εμείς πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η χώρα έχει απόθεμα χρηματοδότησης, που το έχει».

«Πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση στην οικονομία»

-Έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να επιστρέψουν τα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον; Μπορεί να σταματήσει το φαινόμενο του brain drain;
«Σε επίπεδο αφετηρίας και μακροοικονομικού σχεδιασμού ναι. Αυτό το οποίο ακούγεται πλέον επίσημα είναι απολύτως θετικό. Αυτό αποτελεί το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα δομηθεί η ανάπτυξη.
Πρόσφατα ανακοινώσαμε ένα καινούργιο μέτρο για την επιστροφή νέων επιστημόνων σε πιο καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Πρέπει να δώσουμε ασφάλεια στους επιχειρηματίες να επενδύσουν στα νέα μυαλά της Ελλάδας, αλλά αυτό δε θα γίνει μόνο με μέτρα εργατικού δυναμικού, όπως αυτά  που προανέφερα.
Πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση στην οικονομία, δηλαδή και τα οικονομικά εργαλεία όπως είναι το ΕΣΠΑ, ο αναπτυξιακός νόμος, να χρηματοδοτούν δραστηριότητες οι οποίες απευθύνονται περισσότερο σε νέους επιστήμονες και άρα έχουν περισσότερη υπεραξία εργασίας όπως η κυκλική οικονομία».

-Πόσο έχει προχωρήσει η διαδικασία αποκατάστασης στην περιοχή της ανατολικής Αττικής μετά τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου;
«Η βασική παρέμβαση στο Μάτι έχει ξεκινήσει ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η αναδόμηση. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα έργα διαχείρισης του περιβάλλοντος, των καμένων και ήδη έχουν ξεκινήσει να στήνονται τα κορμοδέματα. Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες 3,5 εκατ. ευρώ για αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα πάνω από το Μάτι, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη αποκατάσταση κτιρίων με κατεδάφιση των “κόκκινων”, έχουν καθαρίσει οι δρόμοι, τα οικόπεδα, τα ρέματα για να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία της αναδόμησης. Εντός του Οκτωβρίου θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες, θα κηρυχτεί αναδασωτέα η περιοχή ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της αποκατάστασης.
Παράλληλα, υλοποιούνται πολλά έργα όπως μία μεγάλη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εγκρίθηκε τις τελευταίες μέρες για την υδραυλικής αποκατάσταση του ρεύματος της Ραφήνας, ώστε να υπάρξουν μεγάλες υποδομές απορροής όμβριων υδάτων.
Υπάρχει ήδη ένας διαγωνισμός κατεδαφίσεων στην περιοχή της Μάνδρας, που εξελίσσεται στα ρέματα, όπου τα αυθαίρετα συνέβαλλαν στο προηγούμενο τραγικό φαινόμενο της πλημμύρας στην Μάνδρα. Το υπουργείο μας ετοιμάζει έναν διεθνή διαγωνισμό 500 εκατ. ευρώ και έχουμε ήδη συγκαλέσει σύσκεψη στην Αθήνα πριν από περίπου 15 μέρες.
Υπάρχει διαθέσιμος προϋπολογισμός για ακίνητα και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Ειδικότερα, για την Κεντρική Μακεδονία έχει υπολογισθεί ότι τα ακίνητα που είναι αυθαίρετα και βρίσκονται στη ζώνη της παραλίας και του αιγιαλού είναι άνω των 1000. Η προτεραιότητα θα δοθεί στα ακίνητα που χτίστηκαν μέσα σε αναδασωτέες μετά από πυρκαγιά, όσα βρίσκονται μέσα σε ρέματα και όσα είναι στη ζώνη της παραλίας και του αιγιαλού».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Loading