Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν διατίθεται να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό μέτωπο για την προστασία του Αμαζονίου και του παγκόσμιου Περιβάλλοντος

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν διατίθεται να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό μέτωπο για την προστασία του Αμαζονίου και του παγκόσμιου Περιβάλλοντος

Κριτική στη στάση της κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή, ασκεί ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σημειώνοντας ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «επιβεβαιώνει απλά με τη δήλωση του ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν διατίθεται να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό μέτωπο που δημιουργείται για την προστασία του Αμαζονίου και του παγκόσμιου Περιβάλλοντος». «Και αυτό παρότι και πρωθυπουργοί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός κ Varadkar, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε αντίθεση με τη συμφωνία EE Mercosur», σημειώνει.

Όπως αναφέρει ο κ. Φάμελλος, «ο κ. Πέτσας, μη απαντώντας ουσιαστικά, επέλεξε να πετάξει πάλι την μπάλα στην εξέδρα αναφερόμενος στο Μάτι και στη Μάνδρα. Επειδή για εμάς όμως έχει μεγαλύτερη αξία η ουσία και όχι η επικοινωνία, του θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει παραδώσει στη νέα κυβέρνηση: Εθνική στρατηγική για τα Δάση, Χρηματοδοτημένο πρόγραμμα πρόληψης δασικών πυρκαγιών, Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας εγκεκριμένα και κατατεθημένα στην ΕΕ για όλη την Ελληνική επικράτεια και εγκεκριμένη την πρώτη φάση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το Μάτι. Όλα αυτά δεν υπήρχαν το 2015, και ας ήταν ορισμένα υποχρεώσεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, για τις οποίες η Ελλάδα κινδύνευε να καταδικαστεί ήδη από τότε. Σήμερα όλα αυτά τα εργαλεία δίνουν στη χώρα μας ένα πλήρες πλαίσιο διαχείρισης και πρόληψης μαζί με την Εθνική Στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που ψηφίστηκε με Νόμο το 2016. Και στην υλοποίηση και προώθηση τους θα κριθεί από την ελληνική κοινωνία η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όχι από την επικοινωνία».

Καταλήγοντας τονίζει ότι «έστω όμως και εκ των υστέρων προτείνουμε να συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και να αξιοποιήσει διπλωματικά εργαλεία για το μείζον θέμα του Αμαζονίου. Και φυσικά να προετοιμάσει κατάλληλα θέσεις και συνεργασίες, ενόψει της συνόδου του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, που θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την ηγέτιδα δύναμη στη μάχη για την επιβίωση του πλανήτη, μια μάχη που απαιτεί επαναστατικές αλλαγές από όλους μας σε όλα τα πεδία της παραγωγής, της οικονομίας και της κοινωνικής λειτουργίας».

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading