Φάμελλος: Ποια συμφέροντα προτάσσετε την. «Αν επιλέξετε ως στρατηγική σας, την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, τη στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης, την πρόσβαση στην ενέργει…. Φάμελλος: Ποια συμφέροντα προτάσσετε την. «Αν επιλέξετε ως στρατηγική σας, την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, τη στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης, την πρόσβαση στην ενέργει…. ροη
«Αν επιλέξετε ως στρατηγική σας, την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, τη στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης, την πρόσβαση στην ενέργεια σε ανταγωνιστικές και βιώσιμες τιμές, την αλλαγή ενεργειακού μείγματος με ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας, την κλιματική ουδετερότητα και δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο, θα είμαστε δίπλα σας. Αν επιμένετε να συμπεριφέρεστε ως τρόικα του εσωτερικού, δεν θα μας αφήσετε πολλά περιθώρια», ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.
Στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο κ. Φάμελλος έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα της ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ χρησιμοποιεί ψευδή επιχειρήματα τα τελευταία χρόνια, στην κατεύθυνση απαξίωσης της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στο θέμα των ΝΟΜΕ, είπε πως, παρότι η ΝΔ υποκρίνεται ότι το έχει ξεχάσει, η διάθεση ποσοτήτων ΝΟΜΕ συμπεριλαμβανόταν στο σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ», και συγκεκριμένα, στην 4η αξιολόγηση του 2ου Μνημονίου, αλλά και σε εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), το 2013.
Αμφισβητώντας τις κατηγορίες της ΝΔ περί μείωσης της χρηματιστηριακής αξίας της ΔΕΗ κατά 80% επί ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτήθηκε: «Με ποιο σκοπό άραγε, επιλέγετε τώρα να κορυφώσετε το κρεσέντο καταστροφολογίας για τη ΔΕΗ; Με ποιον τρόπο; Συγκρίνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ, με αυτή που είχε όταν ήταν ενιαία με τον ΑΔΜΗΕ;¨». Προσέθεσε δε, πως αν αθροίσουμε σήμερα τις χρηματιστηριακές αξίες, καταλήγουμε σε αξίες 1,3 δισ. το 2015, σε σχέση με 1,1 δισ. ευρώ σήμερα. Αυτό δίνει 15 και όχι 80%».
Τέλος, ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για συστηματική απαξίωση της ΔΕΗ, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσιζε την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, όταν διαπραγματευόταν την αποεπένδυση της ΔΕΗ, όταν διαπραγματευόταν τον τραπεζικό της δανεισμό, καθώς και όταν η μετοχή δεχόταν κερδοσκοπικές πιέσεις. Τόνισε χαρακτηριστικά, ότι «λειτουργούσατε ως Τρόικα του εσωτερικού, σε συνεννόηση με το εξωτερικό, και αυτό συνεχίζετε να κάνετε. Ποια συμφέροντα προτάσσετε με την εμμονή σας στην πώληση των ασημικών της ΔΕΗ;».