Τέσσερις αρνήσεις για τη «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Διαδοχικές αρνητικές απαντήσεις εισέπραξε από ισάριθμους πολιτικούς αρχηγούς ο Αλέξης Τσίπρας για την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν».

propoli

Πρώτος απέρριψε την πρόταση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο ενημέρωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, ενώ την ίδια στάση υιοθέτησαν και οι Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας και Βασίλης Λεβέντης, τους οποίους ενημέρωσε τηλεφωνικά ο κ. Τσίπρας σήμερα το πρωί.

Τι συζητήθηκε μεταξύ τους

Η σημερινή πρώτη επικοινωνία του Πρωθυπουργού ήταν με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Η κα Γεννηματά τόνισε στην τηλεφωνική τους επαφή ότι «πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, αναθεώρηση του συντάγματος και ονομασία erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό».

Επιφυλακτικός παρουσιάστηκε όμως και ο Σταύρος Θεοδωράκης που μετέφερε στον κ. Τσίπρα ότι θα περιμένουμε την τελική συμφωνία και τη συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος για την επίσημη τοποθέτηση.

«Ακόμη κι αν είχαν λυθεί όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως ο αλυτρωτισμός και η αλλαγή του συντάγματος, διαφωνώ με το όνομα γιατί δεν έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά εθνοτικό», ήταν η τοποθέτηση του γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Τέλος ο Βασίλης Λεβέντης είπε ότι το «Μακεδονία του Ίλιντεν είναι το χειρότερο από όλα τα ονόματα που τέθηκαν στο τραπέζι».

 

Loading