INTIME

Τα αλλάζει όλα ο Σκουρλέτης στο ΣΥΡΙΖΑ!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Τη ριζική ανασυγκρότηση του μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ προωθεί ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο νέος γραμματέας, ο οποίος δεν απορρίπτει την επίσημη λειτουργία τάσεων, έχει διάφορες ιδέες όπως τις ΕΠΕΚΕ, δηλαδή τη συμμετοχή των τμημάτων του κόμματος στις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές επιτροπές που ασχολούνται με το κυβερνητικό έργο.

Κι αυτό προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ώσμωση ανάμεσα στο κόμμα και στην κυβέρνηση, η οποία τώρα βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Καλό πρώτο τεστ, εξάλλου, για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές για τις οποίες κι ο κ. Σκουρλέτης προωθεί τις προγραμματικές συνεργασίες, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης των προσώπων που θα υποστηρίξει η Κουμουνδούρου.

Με αφορμή τις εκλογικές μάχες του επόμενου Μαΐου θα επιδιωχθεί η συλλειτουργία των τοπικών βουλευτών με τις αντίστοιχες νομαρχιακές οργανώσεις, πράγμα που στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πετύχει σε όλες τις περιπτώσεις.

Μπορεί ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, εξάλλου, να χαρακτήρισε το ΚΙΝΑΛ συμπλήρωμα διατροφής, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζει την ανάγκη πολύπλευρης και πολυεπίπεδης πολιτικής ανοίγματος και συνεργασιών όχι μόνο προς τα Αριστερά, αλλά και στην Κεντροαριστερά και στην Κεντροδεξιά από όπου, άλλωστε, προέρχεται και η πλειονότητα των ψηφοφόρων του 2015.

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου, με αφορμή σχετική δήλωση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη, μιλούν για διεύρυνση της κοινοβουλευτικής στήριξης στην κυβέρνηση αντί για αποδυνάμωσή της.

Όσον αφορά το περιλάλητο ζήτημα της μη μείωσης των συντάξεων, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο κατατίθεται σήμερα Δευτέρα στη Βουλή θα καθίσταται σαφές ότι είναι ένα μέτρο το οποίο δεν είναι αναγκαίο για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων και, κυρίως, για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.

“Και τώρα μπορούμε να δανειστούμε”

Στο ίδιο προσχέδιο, εξάλλου, θα αποτυπώνονται κι αρκετές από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ.

Ταυτοχρόνως, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως αν η Ελλάδα ήθελε να βγει στις αγορές ακόμα και τώρα θα μπορούσε να το κάνει με μεγάλη επιτυχία και με χαμηλά επιτόκια δανεισμού, τα οποία παραπέμπουν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.

Loading