Τα αυθαίρετα ως κυβερνητική παντιέρα

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου ευελπιστούν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα ανεβεί στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου σε συνθήκες ομαλότητας, αφού θα έχει καταλαγιάσει η κατακραυγή για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική και με τα μπάνια του λαού.

Αυτό, όπως σημειώνουν, θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό να ξεδιπλώσει τις κοινωνικές πολιτικές του με τις οποίες προσδοκάται να δοθούν τα πρώτα μηνύματα επιστροφής στην κανονικότητα μετά από τη μνημονιακή περίοδο κι ανατροπής των αδικιών σε βάρος σημαντικού κομματιού του πληθυσμού.

Η ΔΕΘ, άλλωστε, θα είναι η μοναδική ευκαιρία για τον κ. Τσίπρα να πανηγυρίσει σε ελληνικό έδαφος για την έξοδο από τα μνημόνια από τη στιγμή που είχαν ακυρωθεί ακόμα και πριν από την καταστροφική φωτιά τα σχέδια για σχετική εκδήλωση στην Πνύκα στα τέλη Αυγούστου.

Στην κυβέρνηση, πάντως, δεν έχουν εκλείψει και οι αισιόδοξοι, οι οποίοι εκτιμούν πως αν διαχειριστεί την επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς με αποτελεσματικότητα είναι σε θέση να ανατρέψει το σημερινό αρνητικό κλίμα.

Δεν θέτουν, μάλιστα, ως παράδειγμα μόνο την κυβέρνηση Καραμανλή το 2007- όπως γράφαμε και την Πέμπτη- η οποία κέρδισε τις εκλογές ένα μήνα μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία και στην Εύβοια, αλλά και την κυβέρνηση Σημίτη το 1999, η οποία ένα χρόνο μετά από το φονικό σεισμό στην Αθήνα κατάφερε να ξαναλάβει τη λαϊκή εντολή.

Σε δεινή θέση κι ο Τζανακόπουλος

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση θα επιμένει να προτάσσει το ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης ως το σημαντικότερο παράγοντα που οδήγησε στην τραγωδία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας ζήτησε ξανά σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, να γκρεμιστούν άμεσα κι αυθαίρετα σπίτια προκειμένου να περάσει το μήνυμα στην κοινή γνώμη της σύγκρουσης με την ανομία δεκαετιών.

Παραλλήλως, θα κλιμακώνονται και οι επιθέσεις στη ΝΔ, η οποία θα χαρακτηρίζεται συνοδοιπόρος των αυθαιρεσιούχων.

Σε δεινή, πάντως, θέση παραμένουν ως προς την υπουργική τους επιβίωση οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Τόσκας, οι οποίοι διαχειρίστηκαν επιχειρησιακά τη φωτιά, αλλά κι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο επιθετικός τόνος του οποίου τις πρώτες ημέρες ενόχλησε και συναδέλφους του υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Loading