INTIME

Τα αυτοδιοικητικά… αντάρτικα «καίνε» την Πειραιώς

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Το χθεσινό μήνυμα που έστειλε μέσω twitter ο Λευτέρης Αυγενάκης πως η παράταξη της ΝΔ θα δώσει «ενωμένα, οργανωμένα και δυναμικά τη μάχη σε όλες τις κάλπες» μόνο τυχαίο δεν ήταν. Είχε συγκεκριμένους αποδέκτες εντός και εκτός κόμματος, δεδομένου ότι τα πολλά αυτοδιοικητικά… αντάρτικα «γαλάζιων» στελεχών «καίνε» την Πειραιώς.

propoli

Η συνεδρίαση των δημοτικών τοπικών οργανώσεων της ΝΔ στην Αττική, για τη στήριξη της υποψηφιότητας του Γιώργου Πατούλη απέναντι σε αυτήν της Ρένας Δούρου στην περιφέρεια Αττικής, ήταν μια καλή ευκαιρία για τον γραμματέα πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας να κόψει το… βήχα σε όσους σηκώνουν παντιέρα απέναντι στις κομματικές επιλογές.

Το ξεκαθάρισε άλλωστε πρόσφατα και από την Κομοτηνή, όπου δήλωσε πως όσοι διαφωνούν έχουν δυο επιλογές. «Ή να συνταχθούν με τις επιλογές του κόμματος ή να κάνουν ότι θέλουν αλλά χωρίς την κομματική τους ταυτότητα, διότι διαφορετικά είναι σαν να λένε ότι επιθυμώ να υπάρχω στη ΝΔ αλλά την άλλη θα κάνω του κεφαλιού μου».  Όταν, μάλιστα, ρωτήθηκε εάν πάνω από τα κεφάλια των «ανταρτών» κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της διαγραφής, σημείωσε με νόημα ότι «υπάρχουν τα αρμόδια κομματικά όργανα τα οποία θα αποφασίσουν».

Αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ο κ. Αυγενάκης επιχειρεί να κλείσει όλες τις ανοικτές «πληγές» που έχουν ανοίξει στον αυτοδιοικητικό σχεδιασμό του κόμματος. Μόνο που άλλες «πληγές» είναι μεγαλύτερες και δύσκολο να… επουλωθούν, ενώ άλλες είναι  μικρότερες…

Οι «επικίνδυνες» Περιφέρειες

Για παράδειγμα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν ανακοινωθεί ήδη δυο «γαλάζιες» υποψηφιότητες κόντρα στην επιλογή του κόμματος. Ναι μεν η Πειραιώς στηρίζει τον νυν περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, ωστόσο στη σειρά των διεκδικητών έχουν μπει τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κώστας Ζαγναφέρης, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον δεύτερο που ανακοίνωσε μόλις χθες τις προθέσεις του, θα ηγηθεί ενός ανεξάρτητου συνδυασμού κατόπιν παρότρυνσης «πολλών συμπολιτών, κυρίως νέων, που αντιλαμβάνονται τις ανησυχίες και τον προβληματισμό που επικρατούν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιφέρειά μας».

Ανάλογες δυσκολίες αντιμετωπίζει η ΝΔ και στην περιφέρεια Ηπείρου. Εκλεκτός του κόμματος είναι ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος θα αναμετρηθεί με τον επίσης «γαλάζιο» Σπύρο Ριζόπουλο. Στην προκειμένη περίπτωση ο κόμπος έφτασε στο χτένι καθώς η Πειραιώς διέγραψε όσα στελέχη επέλεξαν να συνταχθούν με τον «αντάρτη».

Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στην περιφέρεια Κρήτης. Εκεί η ΝΔ ήθελε εξ αρχής να στηρίξει την υποψηφιότητα του Σταύρου Αρναουτάκη. Από τη στιγμή, όμως, που εκείνος εξασφάλισε τη στήριξη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ΚΙΝΑΛ, η Πειραιώς κλίνει προς την υποψηφιότητα του Γιάννη Κουράκη, η οποία ωστόσο δεν πείθει το κομματικό ακροατήριο. Και οι αντιδράσεις είναι έντονες και ηχηρές.

Στα… τρία οι “προεδρικοί” της Θεσσαλονίκης

Όσον αφορά στο δήμο Θεσσαλονίκης, εκεί η κατάσταση θυμίζει « πολιτικό μύλο». Μάλιστα το αξιοπερίεργο είναι πως οι λεγόμενοι «προεδρικοί» της πόλης είναι χωρισμένοι στα τρία. Η πλειοψηφία συντάσσεται με την επιλογή Μητσοτάκη να μην δοθεί χρίσμα σε κανέναν εκ των Γιώργου Ορφανού, Μάκη Κυριζίδη και Κωνσταντίνου Ζέρβα. Πιστή σε αυτήν την γραμμή τηρεί στάση αναμονής και σιωπής, αναζητώντας την καλύτερη λύση που ίσως να είναι μια τέταρτη υποψηφιότητα. Ήδη, για παράδειγμα, ακούστηκαν τα ονόματα των Νίκου Ταχιάου και Δημήτρη Κούβελα.  Η δεύτερη ομάδα βρίσκεται στο πλευρό του Γιώργου Ορφανού τονίζοντας πως είναι πιο «κομματικός» από τους άλλους δυο υποψήφιους δημάρχους και άρα δικαιούται αυτοδικαίως τη στήριξη της Πειραιώς. Η τρίτη τάσσεται ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητάς του Κωνσταντίνου Ζέρβα. Η ιδιαιτερότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι πως με δεδομένο ότι πρόκειται κυρίως για πρόσωπα που στελεχώνουν τη διοικούσα επιτροπή της ΝΔ Θεσσαλονίκης, η δημόσια θέση που έχουν πάρει προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια σε κομματικούς κύκλους, μιας και συν τοις άλλοις η συγκεκριμένη “ομάδα” φέρεται να ήταν εκείνη που πρωτοστάτησε να«καεί» με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η υποψηφιότητα του Πάρι Μπίλλια.

Loading