Τα “ορφανά” του Καραμανλή που έγιναν.. σφετεριστές

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Η πολιτική ιστορία της πατρίδας μας ήταν ανέκαθεν «γεμάτη» από «ορφανά». Τις περισσότερες φορές προέρχονταν από την Κεντροαριστερά, καθώς επρόκειτο για στελέχη που είχαν σημείο αναφοράς τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη. Τα τελευταία χρόνια αυτό αλλάζει καθώς στον «χάρτη» προστίθενται και τα «ορφανά» της Δεξιάς, που τα περισσότερα προέρχονται από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή.

propoli

Πρόκειται για τους άλλοτε «λοχαγούς» του πρώην πρωθυπουργού, οι οποίοι στα πολιτικά… γεράματα έγιναν… «αντάρτες» φροντίζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα να πουν μια… κακή κουβέντα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μα όχι για τον Αλέξη Τσίπρα που κυβερνά από τον Ιανουάριο του 2015.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι «Έλληνες Ριζοσπάστες», την ίδρυση των οποίων ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα (με τη βοήθεια της ΕΡΤ) ο Σάββας Τσιτουρίδης και οι οποίοι θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Μαζί με τον Κιλκισιώτη πρώην υπουργό συντάσσονται τόσο ο Άρης Σπηλιωτόπουλος (πρώην υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή), όσο και η Κατερίνα Παπακώστα (πρώην βουλευτής της ΝΔ, νυν αναπληρώτρια υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ από κοντά παρακολουθεί τις εξελίξεις και ο Ευάγγελος Αντώναρος, τον οποίο οι φήμες εμφανίζουν ως τακτικό συνομιλητή του Αλέξη Τσίπρα μιας και φέρεται να περνά  συχνά -πυκνά την πίσω πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να συναντηθεί με το στενό επιτελείο του σημερινού πρωθυπουργού.

Και οι τέσσερις κερδίζουν μερικά λεπτά δημοσιότητας παριστάνοντας τους «Καραμανλικότερους» των Καραμανλικών. Απευθύνονται στο τμήμα της εκλογικής βάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εξακολουθεί να ονειροβατεί στο… χθες, πιστεύοντας ότι κάπου, κάπως, κάποτε, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος «θα έρθει σαν αστραπή». Στην πραγματικότητα, όμως, οι πρώην «λοχαγοί» της Νέας Δημοκρατίας, μέσω της πολιτικής τους «νεκρανάστασης», λειτουργούν ως αβανταδόροι του Αλέξη Τσίπρα, βοηθώντας τον δια της πλαγίας να υλοποιήσει τον στρατηγικό του σχεδιασμό να προσθέσει ένα «αγκάθι» στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, με προφανή σκοπό να της στερήσει την αυτοδυναμία.

Φυσικά, για να φτάσουν τα «ορφανά» του Κώστα Καραμανλή στο σημείο να γίνουν «σφετεριστές» του Καραμανλισμού και να τον επικαλούνται ερήμην, πήραν θάρρος από την… αφωνία του πρώην πρωθυπουργού. Ναι μεν οι περίφημοι «κύκλοι» του διαρρέουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα πως ουδείς δικαιούται να μιλά εξ ονόματός του, παρόλα αυτά δεν φρόντισε ο ίδιος με κανέναν τρόπο να τους… κόψει τον αέρα. Είτε γιατί δεν ασχολείται, είτε γιατί δεν θέλει για τους δικούς του λόγους…

Δεν νιώθει απειλή η Πειραιώς

Ασφαλώς και στην Πειραιώς παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις. Ωστόσο δεν ανησυχούν! Η πεποίθηση που υπάρχει στη Νέα Δημοκρατία είναι ότι στη «θνησιγενή» πολιτική κίνηση που έχει σύντομη ημερομηνία λήξης συμμετέχουν «φθαρμένοι» πολιτικοί που τους έχει απαξιώσει έτσι και αλλιώς η ίδια η κοινωνία. «Ενώνουν τον πόνο τους» τονίζουν χαρακτηριστικά στην Politik συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσθέτοντας πως στο συγκεκριμένο πολιτικό φορέα συγκεντρώνονται πολλοί «απόστρατοι» λοχαγοί που θέλουν να γίνουν… στρατηγοί. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, με νόημα πως ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διατηρεί «εξαιρετικές» προσωπικές σχέσεις με τον Κώστα Καραμανλή.

Όπως και να έχει, πάντως, όσο ο πρώην πρωθυπουργός εξακολουθεί να επιμένει στην ιδιότυπη αυτοεξορία από την πολιτική ζωή της χώρας, μετά την ήττα του το βράδυ των εκλογών του 2009, τόσο τα «ορφανά» του θα βρίσκουν χώρο να επικαλούνται το όνομά του ή να παριστάνουν ότι ενεργούν υπό τις… ευλογίες του συντηρώντας την όποια παραφιλολογία.

Εκτός και αν ο ίδιος κρατά -μέσω της σιωπής του- ίσες αποστάσεις επειδή κάνει δεύτερες σκέψεις για το προσωπικό πολιτικό του μέλλον. Και επειδή στη ζωή, άρα και στην πολιτική, ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ, ίσως δεν είναι μακριά ο καιρός που ένας Μητσοτάκης προτείνει (εκ νέου) έναν Καραμανλή για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Loading