Τα σενάρια που δίνουν αυτοδυναμία στη ΝΔ

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Οι «κρυφές» αλλά και φανερές δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως η νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου θα είναι διψήφια. Με τη διαφορά να αυξάνεται σταθερά, η προσοχή τους στρέφεται στα «κλειδιά» που θα ξεκλειδώσουν την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

propoli

Ο στόχος δεν μοιάζει τόσο… ουτοπικός όσο πριν δυο ή τρία χρόνια. Αντίθετα, φαντάζει όλο και πιο εφικτός εφόσον ισχύσουν ορισμένες προϋποθέσεις.

Τα «κλειδιά» που ξεκλειδώνουν το «151»

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που η ΝΔ συγκεντρώσει το βράδυ των εκλογών ένα ποσοστό της τάξης του 40,5% τότε είναι πολύ πιθανό να εκλέξει έως 161 βουλευτές.

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει, επίσης, το συνολικό άθροισμα του ποσοστού που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που δεν θα ξεπεράσουν το όριο του 3% και θα μείνουν εκτός Βουλής. Στις ευρωεκλογές το εν λόγω ποσοστό ήταν κοντά στο 21%. Εάν στις εθνικές εκλογές αυτό το άθροισμα δεν ξεπεράσει το 10%, τότε η ΝΔ μπορεί να είναι αυτοδύναμη και με ένα ποσοστό της τάξης του 38% εκλέγοντας έως 156 βουλευτές.

Καθοριστικός παράγοντας είναι, ακόμη, και το αν η επόμενη βουλή θα είναι πεντακομματική ή εξακομματική. Για παράδειγμα στο ενδεχόμενο που η Ελληνική Λύση ή η ΜεΡΑ25 υπερβούν το όριο του 3%., τότε οι ειδικοί εκτιμούν πως το πρώτο κόμμα είναι πολύ πιθανό να χάσει τουλάχιστον τέσσερις έδρες. Στο ενδεχόμενο που η επόμενη βουλή είναι επτακομματική, τότε απομακρύνεται και η πιθανότητα αυτοδυναμίας.

Αγώνας μέχρι τέλους

Στη Νέα Δημοκρατία λαμβάνουν σοβαρά τις δημοσκοπήσεις και τις διαβάζουν πάντα με προσοχή καθώς τις θεωρούν ως χρήσιμο εργαλείο. Ωστόσο δεν επαναπαύονται σε αυτές. «Σε καμία περίπτωση οι μετρήσεις των εταιρειών δεν προκαθορίζουν οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα. Η μάχη πρέπει να δοθεί πόρτα-πόρτα, σπίτι-σπίτι. Χρειάζεται αγώνας και όχι εφησυχασμός» σημειώνουν με νόημα στελέχη του κόμματος. Προσθέτουν δε πως «οι εκλογές κρίνονται όταν ανοίξει και η τελευταία κάλπη και μετρηθούν όλα τα ψηφοδέλτια. «Επομένως, η δική μας μάχη είναι μια μάχη για την συμμετοχή στην κορυφαία δημοκρατική διαδικασία. Άλλωστε σε αυτές τις κάλπες κρίνεται το μέλλον της χώρας και η προοπτική που ανοίγεται μπροστά μας την επόμενη δεκαετία» προσθέτουν χαρακτηριστικά.

Loading