INTIME

Τα «τετελεσμένα» στο Σκοπιανό ανησυχούν τη ΝΔ

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Τα «τετελεσμένα» στο Σκοπιανό ανησυχούν τη ΝΔ καθώς παρά το αποτυχημένο δημοψήφισμα της Κυριακής στα Σκόπια, το οποίο θα πρέπει να θεωρείται άκυρο λόγω της ισχνής συμμετοχής, η συμφωνία των Πρεσπών παρήγαγε αποτελέσματα ήδη από την υπογραφή της.

propoli

Αυτός ήταν, άλλωστε, ο λόγος που η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή πριν τη συμφωνία, θέτοντας ως δίλημμα ότι ψήφος υπέρ της κυβέρνησης είναι στην ουσία ψήφος υπέρ της συμφωνίας.

Η μεγαλύτερη ανησυχία της Πειραιώς έγκειται στο ότι εφόσον τα Σκόπια προχωρήσουν σε συνταγματική αναθεώρηση, συμπεριλαμβάνοντας τη γλώσσα και την εθνότητα στον καταστατικό τους χάρτη, τότε τα διαπραγματευτικά «όπλα» της χώρας μας θα αποδυναμωθούν ακόμη περισσότερο. Παρόλα αυτά η θέση του κόμματος παραμένει αδιαπραγμάτευτη: «Είτε ως αντιπολίτευση, είτε ως κυβέρνηση, δεν πρόκειται ποτέ να κυρώσουμε την εθνικά επιζήμια συμφωνία» τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση.

Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες, πρόκειται να ασκηθεί έντονη πολιτική πίεση προς τους ΑΝΕΛ να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Όπως επισημαίνουν πηγές: «Αν ο κ. Καμμένος θεωρεί άκυρη τη συμφωνία και είναι για πρώτη φορά στη ζωή του ειλικρινής, η λύση είναι μια. Να αποσύρει εδώ και τώρα την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Να εμποδίσει την αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων την οποία σχεδιάζει ο κ. Ζάεφ και ενθαρρύνει ο κ. Τσίπρας».

Τονίζουν δε πως αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση, «τότε ο Πάνος Καμμένος απλά θα επιβεβαιώσει ότι η τάχα διαφωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα είναι προσυμφωνημένη για τα μάτια του κόσμου. Και φυσικά θα αποδειχθεί ότι το μόνο που ενδιαφέρει τους δυο κυβερνητικούς εταίρους είναι να παραμείνουν στις καρέκλες τους όσο το δυνατόν περισσότερο».

«Βόλικος» για τον Ζάεφ ο Τσίπρας

Στο επίκεντρο της «γαλάζιας» κριτικής θα βρεθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς τα πρακτικά από τις συναντήσεις των Σκοπιανών πολιτικών αρχηγών εμφανίζουν τον Αλέξη Τσίπρα ως «βολικό» και πρόθυμο να κλείσει άρον-άρον την συμφωνία, αδιαφορώντας για τις εθνική ζημιά που θα προκαλέσει.

Πρώτα από όλα αποκαλύπτεται ότι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέσω της μυστικής διαπραγμάτευσης Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, είχαν συμφωνήσει αρχικά στο απαράδεκτο όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν». Το επιβεβαιώνει ο επικεφαλής της Σκοπιανής αντιπολίτευσης, Χ. Μιτσκόσκι, ο οποίος συζητώντας με τον Ζόραν Ζάεφ του είπε: «Η ερώτηση του δημοψηφίσματος είναι “συμφωνείτε με μια αλλαγή του συντάγματος, να αλλάξει το όνομα σε δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν”».

Επίσης προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση μεσολάβησε στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν προκειμένου να παραβλέψει τα ενταξιακά κριτήρια που δεν πληρούν τα Σκόπια για την είσοδό τους στην Ε.Ε. Όπως αναφέρεται στα Σκοπιανά πρακτικά ο κ. Ζάεφ δηλώνει: «Ο Τσίπρας μου υποσχέθηκε “θα μιλήσω με τον Μακρόν. Δεν είναι δίκαιο να μην έχετε ημερομηνία για διαπραγματεύσεις”».

Το χειρότερο όλων όμως είναι πως Τσίπρας-Καμμένος εκχώρησαν τη «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα. Το αποκαλύπτει, πάντα μέσω των πρακτικών, ο Ζόραν Ζάεφ: «Από την ενδιάμεση συμφωνία και μετά, το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης ήταν το όνομα. Τώρα προστίθεται η γλώσσα και η ταυτότητα. Νομίζω ότι πρέπει να λύσουμε το ζήτημα όσο έχουμε ακόμη την ευκαιρία».

 

Loading