Γ. Σταφυλάς
Τα ψεύτικα λόγια του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ! Tέσσερα χρόνια πριν, τον Σεπτέμβριο του 2014, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο «έσκιζε» το Μνημόνιο, αλλά καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ.
Θα επέστρεφε το δώρο των Χριστουγέννων σε 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους, θα σταματούσε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και θα επανέφερε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ !
Τα μεγάλα λόγια τα είχε πάντοτε εύκολα ο σημερινός πρωθυπουργός όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση και λίγοι περίμεναν ότι το 2018 η Ελλάδα θα βρισκόταν στις πλάτες της με ένα ακόμη βαρύ «μνημόνιο», περικοπές συντάξεων, πλειστηριασμούς, ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού θα βρισκόταν εκ νέου μεταξύ των μέτρων που θα ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη. «Δεν θα επιτρέψουμε στα κοράκια των διεθνών distress funds να κερδοσκοπήσουν δημεύοντας τις κατοικίες των πολιτών», είχε υποστηρίξει τότε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεσμευόμενος για δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, 300.000 θέσεις εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των κατασχέσεων λογαριασμών, ρύθμιση οφειλών σε 84 δόσεις και «σεισάχθεια» για τα «κόκκινα δάνεια».
Τι υποσχόταν…
Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τι είχε πει ο κ. Τσίπας στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2014 :
1.Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας 2. Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες (αυτό είναι ένα απο τα μέτρα το οποίο εφάρμοσε σε 290.000 οικογένειες σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία
- Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους και δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη
- Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης
5 Επιστροφή δώρου σε χαμηλοσυνταξιούχους
- Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς
- Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης
- Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ
- Επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ για όλους
- Επαναφορά κατώτατου μισθού.
Τι ετοιμάζει για τη φετινή ΔΕΘ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει οι όποιες παροχές να είναι μετρημένες και να μην ξεπερνούν τις «κόκκινες» γραμμές που έχουν βάλει ατύπως οι δανειστές στις δεσμεύσεις για την μεταμνημονιακή εποχή. Κι αυτό γιατί οποιοδήποτε λάθος θα εκτόξευε το κόστος δανεισμού και θα έθετε σε κίνδυνο την έξοδο στις αγορές, αφού ήδη οι αναφορές για επαναφορά στη κανονικότητα προκάλεσαν πτώση στο χρηματιστήριο.
Το κοινωνικό μέρισμα που θα επιτευχθεί απο το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού του 2018 (βλέπε υπερφορολόγηση) θα κινείται μεταξύ 800-900 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό θα αφορά την καταβολή της 13ης σύνταξης και το ύψος του θα εξαρτηθεί απο τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τουλάχιστον στο 10μηνο του έτους, προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για το υπερπλεόνασμα. Οι δανειστές, όμως, θεωρούν ότι τα μέτρα της περικοπής συντάξεων και της μείωσης του αφορολόγητου από 01/01/2020 είναι βασικά για τη διατήρηση του πλεονάσματος στο 3,5%, καθώς το δημοσιονομικό όφελος ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ.
Δεν αρκούν τα ψηφισμένα αντίμετρα
Στην περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην εφαρμογή των δυο αυτών μέτρων τότε θα πρέπει να βρει αντίστοιχο ισοδύναμο, το οποίο δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη μη εφαρμογή των αντίμετρων, τα οποία δεν επαρκούν για να καλύψουν τη δημοσιονομική «τρύπα» που θα δημιουργηθεί. Συγκεκριμένα, αφενός τα ψηφισμένα αντίμετρα ανέρχονται σε 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ, άρα υπολείπονται κατά 300 εκατομμύρια ευρώ από την απόδοση των περικοπών, αφετέρου συμπεριλαμβάνουν βασικά κοινωνικά μέτρα, όπως τα νέα οικογενειακά επιδόματα, το νέο επίδομα στέγασης και η επιδότηση στην φαρμακευτική δαπάνη. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για περιορισμό του ΕΝΦΙΑ για συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιοκτητών, μείωση ασφαλιστικών εισφορών για κάποιες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών και μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας (με κόστος 870 εκατ. ευρώ).
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018