Στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου κρατικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιστρατεύσει τέσσερα σημαντικά όπλα προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω φοροελαφρύνσεις το 2020 χωρίς να μπει σε κίνδυνο το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Όπως μάλιστα ανέφερε στο «business stories» πηγή από την Ευρώπη, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε συνεννόηση με τους τεχνοκράτες των θεσμών για τη χρηματοδότηση των θετικών μέτρων της επόμενης χρονιάς.
«Περιμένουμε την ανάλυση των μέτρων που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Υπάρχουν τρόπο να διατηρηθεί το αφορολόγητο και να κάνει αλλαγές στο φορολογικό σύστημα χωρίς να απειληθεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης είναι ενθαρρυντική η δέσμευση για προώθηση των μεταρρυθμίσεων» τόνισε χαρακτηριστικά η πηγή.
Επιπλέον στο Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζουν ότι η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα επιχειρηματικά κέρδη του 2019 από 28% σε 24% θα έχει δημοσιονομικό κόστος 500 εκ. ευρώ, ενώ το δημοσιονομικό περιθώριο που θα διαμορφωθεί με την κίνηση αυτή, θα χρηματοδοτήσει τη μείωση του πρώτου συντελεστή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από 22% σε 9%.
Το ίδιο θα συμβεί και για την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από 10% σε 5%, τα μέτρα στήριξης της οικοδομής, τις σταδιακές μειώσεις στον ΦΠΑ, στη φορολογία των εισοδημάτων από ακίνητα κ.α.
Από μηδενική βάση ο προϋπολογισμός
Τούτο σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα συνταχθεί από μηδενική βάση, με τη σχετική εγκύκλιο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη να αναθεωρείται. Ωστόσο, προκειμένου να ξεπεραστεί τοι εμπόδιο των θεσμών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραθέσει τρία σημαντικά «όπλα».
Το πρώτο όπλο αφορά την υιοθέτηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, μέσω της οποίας η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ύψους 1 δισ. ευρώ.
Το δεύτερο «όπλο» αφορά την επισκόπηση δαπανών. Μια διαδικασία που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν εφαρμόστηκε παρά μόνο σε λίγα υπουργεία.
Το τρίτο «όπλο» αφορά την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων ώστε να τονωθούν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ είναι ο καλύτερος τρόπος για αντίστοιχη των κρατικών εσόδων.
Τέλος ένα ακόμη «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς αποτελεί η πιθανότητα να συνυπολογιστούν στο πρωτογενές πλεόνασμα οι επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.