INTIME

Τζανακόπουλος: «Οριστική διάσωση των συντάξεων»

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Την οριστική κατάργηση κι όχι απλώς την αναστολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων επιβεβαίωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Politik κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξάλλου, παρουσίαστηκε καθησυχαστικός για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, τουλάχιστον μέχρι το 2060.

Οι ερωτήσεις- απαντήσεις

POLITIK: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι προεξοφλείτε την ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων. Προεξοφλείτε ότι αυτή είναι μια οριστική και αμετάκλητη συζήτηση; Θέλω να πω ότι δεν θα επανέλθει αυτή η συζήτηση μέσα στο 2019 τέτοια εποχή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να σας πω; Τα έχουμε συζητήσει αυτά δεκάδες φορές. Έχω απαντήσει δεκάδες φορές ότι η συζήτηση αφορά την κατάργηση και όχι την αναστολή του μέτρου. Επομένως, δεν έχει κανένα νόημα να επανερχόμαστε διαρκώς στα ίδια ερωτήματα. Εφόσον το μέτρο καταργηθεί, καταργείται. Δεν υπάρχει άλλη περαιτέρω συζήτηση.

POLITIK: Επομένως, προεξοφλείτε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, με συγχωρείτε, αλλά δεν κρίνεται από μένα και αυθαιρέτως. Κρίνεται από τις αναλογιστικές μελέτες, κρίνεται από τις σχετικές υπηρεσίες, κρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κρίνεται από εκείνους οι οποίοι έχουν την τεχνική γνώση, αλλά και τη δυνατότητα να κρίνουν για το αν και κατά πόσο το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο. Και πιστέψτε με, τα συμπεράσματα που έχουν βγει σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα, είναι ότι με τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο τουλάχιστον μέχρι το 2060. Αυτό προβλέπουν οι αναλογιστικές μελέτες, αυτό φαίνεται να δέχεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και το Eurogroup, καθώς, όπως θα θυμάστε, πριν από λίγους μήνες, ο ίδιος ο κ. Σεντένο, ο Πρόεδρος του Eurogroup, είχε αναγνωρίσει ότι το μέτρο της περικοπής της προσωπικής διαφοράς, που θα εφαρμοζόταν από 1/1/2019, δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο. Δηλαδή, δεν σχετίζεται με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά είναι ένα μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα, δηλαδή επηρεάζει απλώς και μόνο τα δημόσια οικονομικά.

Loading