Την εκτίμηση ότι υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη γειτονική χώρα εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως η συγκεκριμένη επίσκεψη δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά είχε προαναγγελθεί και προετοιμαστεί εδώ και πολύ καιρό. Ερωτηθείς για τη χρονική περίοδο στην οποία λαμβάνει χώρα η επίσκεψη του Πρωθυπουργού -και ενώ οι διμερείς μας σχέσεις αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες προκλήσεις- σημείωσε μεταξύ άλλων πως «οι συναντήσεις μεταξύ των ηγετών δεν γίνονται μόνο για να ανταλλάζουν φιλοφρονήσεις, αλλά γίνονται και όταν υπάρχουν προβλήματα ώστε να επιλυθούν».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης ιδιαίτερα στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζοντας κρίσιμη τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας. «Η τουρκική πλευρά έχει πάγιες θέσεις, αλλά και η ελληνική πλευρά έχει τις δικές της πάγιες θέσεις. Το ζητούμενο είναι εάν μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα στην κατεύθυνση επίλυσης κάποιων από τις διάφορες που έχουμε με τη γειτονική χώρα» σημείωσε, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα πρέπει να κινείται στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και της προσπάθειας οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης.
«Δεν βλέπω τίποτα πολιτικά παράδοξο»
Σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, και ερωτηθείς συγκεκριμένα για την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση αναφορικά με τα όσα καταγγέλλει ο Πάνος Καμμένος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επέλεξε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αλλά «από εκεί και πέρα υπήρξαν αρκετοί βουλευτές και των ΑΝΕΛ οι οποίοι δεν τον ακολούθησαν, καθώς θεώρησαν είναι κεντρικός πολιτικός στόχος να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και να ολοκληρωθεί η κυβέρνηση τη συνταγματική θητεία».
«Δεν βλέπω τίποτα πολιτικά παράδοξο ή παράλογο» τόνισε και υποστήριξε πως η ένταση καλλιεργείται από την πλευρά της αντιπολίτευσης καθώς δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ουσιαστική αντιπολίτευση επί των πολιτικών θεμάτων.
«Ο κ. Καμμένος ας αντιπολιτεύεται με τον τρόπο που επιλέγει»
Ειδικά για τον Πάνο Καμμένο ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση κρατά τα τέσσερα χρόνια της «εντιμότατης» – όπως είπε – συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ που οδήγησαν τη χώρα εκτός μνημονίων και στην οικονομική ανασυγκρότηση. «Από εκεί και πέρα, ο κ. Καμμένος μπορεί να αντιπολιτεύεται με τον τρόπο που επιλέγει» πρόσθεσε.
Απαντώντας στις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου και της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί συναλλαγών με βουλευτές, αλλά και περί του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις Μαλβίδες, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για λάσπη στον ανεμιστήρα. «Ο καθένας μπορεί να καταγγέλλει ότι θέλει και παίρνει την ευθύνη» είπε για να συμπληρώσει: «Δεν θα αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες, γιατί αυτό οδηγεί στον ευτελισμό της πολιτικής ζωής».
Υποστήριξε ακόμη πως η Ν.Δ. τις τελευταίες τρεις εβδομάδες υιοθετεί οποίο σενάριο και παραλογισμό κυκλοφορεί στον κίτρινο Τύπο.
Ερωτηθείς για τη στάση των κ. Παπαχριστόπουλου και Ζουράρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Τι αντιφατικό βρίσκετε στην ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσαν στην κυβέρνηση και στο γεγονός ότι λένε (μέσω της επιστολής τους) ότι η αρχική τοποθέτηση σε σχέση με τα νομοσχέδια είναι ότι ψηφίζουμε υπέρ;».
Για την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής ανέφερε πως «μετά τη συμφωνία των Πρεσπών υπήρξε μια συνθήκη στο ελληνικό κοινοβούλιο, την οποία η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έκριναν ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουν με ένα δημοκρατικό τρόπο, δηλαδή να θέσουν στο κοινοβούλιο το ζήτημα και να πουν ότι εδώ υπάρχει μια κοινοβουλευτική ομάδα η οποία έχει διαλυθεί, υπάρχουν άλλες Κ.Ο. οι οποίες βρίσκονται στο όριο».
«Επομένως εξαιτίας μιας συνθήκης που έχει προκύψει και ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης για πρώτη φορά έχουμε οκτώ κόμματα στο Κοινοβούλιο από το 2012, έχουμε κυβερνήσεις συνεργασιών (…) είπαμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των κομμάτων που έχουν εισέλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο» συμπλήρωσε για να προσθέσει: «Αυτό φάνηκε από τη μεριά της Ν.Δ. να διαβάζεται ως αποτέλεσμα του εκβιασμού του κ. Καμμένου προς τον Πρωθυπουργό και από τη μεριά των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων απορρίφθηκε αυτή η πρόταση».
Συνεπώς, συνέχισε, «τι πιο φυσιολογικό από την πλευρά του Πρωθυπουργού να αποσύρει αυτή την πολιτική πρόταση από το τραπέζι και να πει: “εφόσον δεν υπάρχει πολιτική συναίνεση εγώ δεν πρόκειται να δώσω τροφή στα ανόητα σενάρια που διακινεί η Ν.Δ. τελείωσε αυτό το κεφάλαιο και πάμε παρακάτω”».
«Η κυβέρνηση μετρά 151 ψήφους»
Απαντώντας στις επικρίσεις της Ν.Δ. περί κυβέρνησης μειοψηφίας ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως «δεν είμαστε μειοψηφία από τη στιγμή που η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μετρά 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συν τους 6, μετρά 151». Σημείωσε επιπλέον πως από τους έξι βουλευτές οι τρεις είναι υπουργοί της κυβέρνησης, κάτι που όπως εξήγησε, θα ήταν παράνομο εάν τρεις υπουργοί διάκεινται αρνητικά επί της αρχής στα νομοσχέδια της κυβέρνησης.
Για την επιστολή των έξι βουλευτών ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως είναι αποτέλεσμα της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως επεσήμανε «η Ν.Δ. επέλεξε επί σειρά ημερών να αμφισβητεί την κυβερνητική πλειοψηφία.
Πλέον το τοπίο έχει ξεκαθαριστεί, πλέον τα πράγματα κοινοβουλευτικά είναι παρά πολύ καθαρά είναι τακτοποιημένα και η Ν.Δ. ακριβώς επειδή βρίσκεται για άλλη μια φορά σε επίπεδο που διαψεύδονται και καταρρέουν όλες οι ανόητες και αστόχαστες αντιρρήσεις που προβάλλει, συνεχίζει με βάση τη δύναμη της αδράνειας να επαναλάβει το αφήγημα των προηγούμενων ημερών μέχρι να ανακαλύψει κάτι καινούριο».