“Ανάγκη συνεδρίου για την ελληνική γλώσσα”

Την ανάγκη διοργάνωσης ενός συνεδρίου στην Αθήνα για το θέμα της ελληνικής γλώσσας εξέφρασαν σήμερα από κοινού ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Αντώνης Διαματάρης για θέματα Διασποράς.

Οι Φωτίου και Διαματάρης είχαν σήμερα συνάντηση στο Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας, στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Υφυπουργού στην Κύπρο.

propoli

Σε κοινές τους δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Φωτίου είπε ότι είχαν μια πολύ παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση για τα θέματα των αρμοδιοτήτων τους.

Πρόσθεσε ότι οι στόχοι είναι κοινοί «γι’ αυτό και συντονιζόμαστε για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και πιο παραγωγικοί».

Ο Κύπριος Επίτροπος είπε ότι ο απόδημος ελληνισμός είναι ένας και αποτελεί «ένα μεγάλο όπλο» για την προώθηση των συμφερόντων των δύο χωρών.

«Συζητήσαμε σήμερα συγκεκριμένα θέματα και εισηγήσεις ώστε να εντατικοποιήσουμε αυτή την προσπάθεια, να έρθουμε πιο κοντά στη διασπορά μας, να τους δώσουμε ρόλο και ιδιαίτερα συζητήσαμε θέματα που άπτονται της νέας γενιάς της διασποράς μας», είπε ο κ. Φωτίου.

Ανέφερε ότι «θέλουμε τη νέα γενιά της διασποράς μας να παραμείνει στις ρίζες της, να γνωρίζει την ιστορία και τον πολιτισμό της», σημειώνοντας ότι «η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας είναι καθοριστικής σημασίας γι’ αυτό και θα ενισχύσουμε την προσπάθεια και με τα σχολεία και με τις εκκλησίες».

Ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη συνάντησή τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την μέχρι σήμερα πορεία όσον αφορά τις τριμερείς συνεργασίες των δύο χωρών με άλλες χώρες για θέματα διασποράς και ιδιαίτερα, όπως είπε, με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Αρμενία.

Είπε ακόμη ότι συζήτησαν τα επόμενα βήματα αυτών των συνεργασιών. Ο κ. Φωτίου είπε ότι αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Κύπρο μια ομάδα νέων από τις διασπορές της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος με την ονομασία «Ταξίδι στις ρίζες».

Σημείωσε ότι έχουν συζητήσει και το ενδεχόμενο διοργάνωσης μιας μεγάλης εκδήλωσης στην Αθήνα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου παρουσία και των ηγετών των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο κ. Διαματάρης αναφέρθηκε στους πολύ στενούς δεσμούς και την μεγάλη αγάπη που έχει, όπως είπε, από μικρό παιδί για την Κύπρο, εκφράζοντας την βαθιά του συγκίνηση που επισκέπτεται πλέον την Κύπρο ως Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για θέματα αποδήμων

«Τα χρόνια που έχω ζήσει στην Νέα Υόρκη έχω κάνει πάρα πολλούς φίλους, έχω και εγώ αγωνιστεί όσο μπορούσα για το Κυπριακό», είπε ενώ αναφερόμενος στον αείμνηστο Γώγο Παρασκευαΐδη έκανε λόγο για «μια μεγάλη μορφή της Κύπρου, ένα μεγάλο πατριώτη και ευεργέτη».

Ο Έλληνας Υφυπουργός έκανε επίσης λόγο για μια πολύ χρήσιμη συνάντηση, συνάντηση ψυχής», όπως την χαρακτήρισε, κατά την οποία συζήτησαν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στα θέματα του απόδημου ελληνισμού.

«Έχει ωριμάσει ο καιρός για να γίνει αντιληπτός ο ρόλος των αποδήμων, η σημασία και η προσφορά του», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στην ηθική και εθνική υποχρέωση των δύο χωρών έναντι του απόδημου ελληνισμού.

Εξέφρασε, επίσης, την ανάγκη της διοργάνωσης ενός συνεδρίου στην Αθήνα για το θέμα της ελληνικής γλώσσας.

Απηύθυνε, τέλος, πρόσκληση στον κ. Φωτίου να επισκεφθεί την Αθηνά ως επίσημος προσκεκλημένος της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading