INTIME

Τι έκανε τον Τσίπρα να μιλήσει on camera

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή- για πρώτη φορά- του Αλέξη Τσίπρα να κάνει δήλωση μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Με το κάλεσμά του σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις ο πρωθυπουργός κήρυξε κι επισήμως τον πόλεμο σε βάρος του ΚΙΝΑΛ, του Ποταμιού, αλλά και της Ένωσης Κεντρώων, αφού γνώριζε εκ των προτέρων ότι η αντίδραση των τριών κομμάτων της Κεντροαριστεράς στο κάλεσμά του θα ήταν αρνητική.

Την ίδια ώρα, δεν ήταν επίσης τυχαίο το ότι απόφυγε να ξεκαθαρίσει, επίσης για πρώτη φορά, ότι οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο, επισημαίνοντας απλώς πως το Μάιο θα διεξαχθούν αυτοδιοικητικές εκλογές κι ευρωεκλογές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει πάρει την τελική του απόφαση- γι’ αυτήν θα πρέπει να περιμένουμε ένα μήνα ακόμα-, αλλά πως επιθυμεί να έχει όλες τις επιλογές ανοιχτές.

Όπως κι αν έχει, ο κ. Τσίπρας είναι πεπεισμένος ότι η εκλογική μάχη θα κριθεί από τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς που τον ψήφισαν το 2015 και πού αυτοί θα καταλήξουν σήμερα.

Παραλλήλως, στο Μαξίμου φρόντισαν να κλείσουν μια και καλή σενάρια περί μικτού συστήματος στις ευρωεκλογές- συνδυασμός λίστας και σταυρού- μολονότι αντιλαμβάνονται ότι η επιστροφή στη λίστα θα τους βόλευε γιατί θα έκανε πιο ράθυμους τους υποψήφιους της αντιπολίτευσης, οι οποίοι έχοντας εξασφαλίσει την εκλογή τους ή όντας εκτός νυμφώνος δεν θα έδειχναν ιδιαίτερη (sic) διάθεση για προεκλογικό αγώνα.

Το γεγονός, εξάλλου, ότι δεν υπήρξαν διαρροές για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι η συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία δεν κύλησε όπως θα την ήθελε ο πρωθυπουργός.

Πιθανοί υποψήφιοι

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν μεγάλες για την πασοκοποίηση, αν κι από το Μαξίμου επιμένουν ότι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή θα ξεκαθαρίσουν τα πάντα και οι υποψήφιοι θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση στις 15 Μαρτίου.

Ως πιθανότεροι να στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ από το χώρο της Κεντροαριστεράς είναι η Λούκα Κατσέλη, η Μαριλένα Κοππά, ο Σπύρος Δανέλλης, η Μαρία Ρεπούση, ο Αντώνης Λιάκος, ο Παναγιώτης Παναγιώτου κι ο Σωτήρης Βαλντέν, ενώ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος παίζει και για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Loading