Τι θα πουν Τσίπρας-Πούτιν την Παρασκευή στη Μόσχα

Τι θα πουν Τσίπρας-Πούτιν την Παρασκευή στη Μόσχα

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Την προσεχή Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσική Ομοσπονδία, συνοδευόμενος, σύμφωνα με πληροφορίες μας, από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Μπράχο, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Κατά την παραμονή του στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και τον πρωθυπουργό της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Επίσης, θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Η επίσκεψη, η οποία πραγματοποιείται 190 έτη από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας- Ρωσίας, υπογραμμίζει τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες βασίζονται σε ισχυρούς δεσμούς φιλίας κι εκτίμησης μεταξύ των λαών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, θα επισημοποιηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη κι εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα οικονομίας, διαλόγου επί περιφερειακών ζητημάτων, ενέργειας, πολιτισμού κι άλλων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ενώ αναμένεται να υπογραφεί σειρά διμερών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας στους τομείς της εμπορικής ναυτιλίας, της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, του αθλητισμού, της τυποποίησης κ.ά.

Αναμένεται, επίσης, να συμφωνηθεί η κήρυξη του 2019 ως έτους γλώσσας και λογοτεχνίας για τις δύο χώρες.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να συζητηθεί η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία.

Θα συζητηθεί, εξάλλου, ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας κι ασφάλειας, με έμφαση στη Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Θα συζητηθούν και το Κυπριακό, καθώς και η σταθερή θέση της Ρωσίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση, οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας κι εν προκειμένω ρόλος της Ελλάδας, οι σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας και η σημασία τους για την περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια, αλλά και οι προοπτικές στη Συρία και τη Λιβύη.

Ξανασυνεδριάζει η Μικτή Επιτροπή

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στη Μόσχα ο κ. Κατρούγκαλος, επικεφαλής της αντιπροσωπείας η οποία θα μετάσχει στη Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας- Ρωσίας.

Πρόκειται για την ενδέκατη συνεδρίαση της συγκεκριμένης Επιτροπής, η οποία είχε αναβληθεί στο παρελθόν στη σκιά της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων τον παρελθόντα Αύγουστο.

Loading