INTIME

Τι περιλαμβάνει το μενού μετά τις Πρέσπες

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου θεωρούσαν δεδομένο ότι θα έβγαιναν κερδισμένοι κι από μία πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, ωστόσο αισθάνονται ικανοποίηση για το ότι μετά από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών η κυβέρνηση θα μπορέσει να ξεδιπλώσει ανεμπόδιστα τα θετικά νομοσχέδια με τα οποία θα επιχειρήσει να αφήσει πίσω της τις δυσκολίες επίλυσης του Μακεδονικού.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, είναι αρκετά πιθανό να σαρκάσει κατά την αποψινή (Πέμπτη) ομιλία του στη Βουλή τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ότι τελικώς δεν χρησιμοποίησε, όπως είχε δεσμευτεί, όλα τα όπλα στη διάθεσή του για να μην υπερψηφιστούν οι Πρέσπες.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως η νέα αναδίπλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλεται στις δηλώσεις του Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος- έχοντας την έγκριση, αν όχι και την παρότρυνση της κυβέρνησης, όπως γράφαμε και την Τετάρτη- ξεκαθάρισε ουσιαστικώς ότι η Συμφωνία δεν είναι υπό αναδιαπραγμάτευση.

Έτσι κι αλλιώς, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει τον ανασχηματισμό, ο οποίος ενδεχομένως να ανακοινωθεί ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να φύγουν από την επικαιρότητα τα απόνερα των Πρεσπών, αν και το πιθανότερο είναι αυτό να συμβεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο σχεδιασμός είναι η διεύρυνση να στρέφεται κυρίως προς την Κεντροαριστερά, δίχως ωστόσο να αποκλείεται η ένταξη στην κυβέρνηση και προσωπικοτήτων της λαϊκής Δεξιάς.

Όπως κι αν έχει, στο Μαξίμου θεωρούν πως η παραμονή των υπουργών και υφυπουργών που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, αλλά και της Κατερίνας Παπακώστα δίνει καθαρό στίγμα της πολυσυλλεκτικότητας αυτής της κυβέρνησης.

Διαψεύδει ο Θεοχαρόπουλος

Όσον αφορά την προσέλκυση ανθρώπων του προοδευτικού χώρου, υπάρχει έντονη φημολογία για υπουργοποίηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, κι ένταξή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ωστόσο διαψεύδει κατηγορηματικώς ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Στο πλαίσιο, εξάλλου, αλλαγής της ατζέντας εντάσσεται και το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, οι νέοι διορισμοί στο Δημόσιο, αλλά και η ανάδειξη του σκανδάλου της Novartis, για το οποίο κυβερνητικές πηγές αφήνουν να διαρρεύσει πως έρχονται ποινικές διώξεις σε βάρος πολιτικών προσώπων.

Loading