ΙΝΤΙΜΕ

Τι προβληματίζει τον Τσίπρα για τον ανασχηματισμό

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Καλοδεχούμενη θεωρούν στο Μαξίμου τυχόν κατάθεση πρότασης μομφής από τη ΝΔ μία εβδομάδα μετά από την ψήφο εμπιστοσύνης που παρείχε η Βουλή στην κυβέρνηση.

Είπαμε πως είναι πυκνός ο πολιτικός χρόνος, αλλά μία εβδομάδα μετά από την ψήφο εμπιστοσύνης να σκέφτεσαι να κανείς πρόταση μομφής είναι κομματάκι αστείο.

Καλοδεχούμενη, αλλά είναι κρίμα να έχουμε τέτοια αξιωματική αντιπολίτευση”, σχολιάζουν με σαρκαστική διάθεση κυβερνητικές πηγές, οι οποίες διαψεύδουν πως ο άτυπος σχολιασμός μιας τέτοιας υποψίας κίνησης συνδέεται με πρόθεσή τους να την “κάψουν”.

Όπως κι αν έχει, στο Μαξίμου πιστεύουν ότι μετά από την ψήφιση των Πρεσπών θα αλλάξει προς το θετικότερο η γνώμη των πολιτών για το περιεχόμενό της, ενώ παραλλήλως θα εδραιωθεί ακόμα περισσότερο η θέση του πρωθυπουργού ως του κατ’ εξοχήν εκφραστή του προοδευτικού χώρου απέναντι στο συντηρητικό.

Την ίδια ώρα, φουντώνουν οι φήμες που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να προβαίνει σε ανασχηματισμό αμέσως μετά από την ψηφοφορία της Πέμπτης για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να απομακρύνει από την κυβέρνηση τους πρώην βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ οι οποίοι τον στήριξαν, βάζοντας λάδι στη φωτιά της κόντρας με τον Πάνο Καμμένο, τα πρώτα επεισόδια της οποίας βλέπουμε αυτές τις ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα παραμείνουν στις θέσεις τους η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, κι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης.

Ευρύτερο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει ευρύτερο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά από αυτό που επιχειρήθηκε την τελευταία φορά, με όπλο του κι ότι πλέον έχει απαλλαγεί από τους ΑΝΕΛ.

Στα ονόματα που παίζουν εντόνως συμπεριλαμβάνονται αυτά του Γιάννη Ραγκούση και του Νίκου Μπίστη.

Παραμένει άγνωστο, ωστόσο, τι θα γίνει με τους βουλευτές που δεν ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, δηλαδή με τους Θανάση Παπαχριστόπουλο, Κώστα Ζουράρι και Σπύρο Δανέλλη.

Ο πρωθυπουργός ναι μεν τους θεωρεί αξιόλογους, αλλά παραδέχεται ότι υπουργοποίησή τους θα ενδυναμώσει το επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί πολιτικών ανταλλαγμάτων.

Loading