INTIME

Τους βολεύει όλους για να βολευτεί κι ο ίδιος!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Όλους θέλει να τους “βολέψει” ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να “βολευτεί” κι ο ίδιος και να ολοκληρώσει απρόσκοπτα την κυβερνητική του θητεία τον Οκτώβριο ή, έστω, να είναι εκείνος που θα αποφασίσει, δίχως να τον “ζορίζουν” εξωτερικοί παράγοντες, το πότε θα προσφύγει πρόωρα στις κάλπες.

Ειδικότερα, παίρνει σάρκα κι οστά σε λίγες ημέρες η αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, όπως αποφασίστηκε σε σχετική σύσκεψη στο Μαξίμου την Πέμπτη παρουσία του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, που θα επιτρέψει σε Ποτάμι και ΑΝΕΛ να επανέλθουν και να διατηρήσουν την Κοινοβουλευτική τους Ομάδα αντιστοίχως ακόμα κι αν είναι λιγότεροι από πέντε βουλευτές.

Ως σημαντικότερο προκρίνεται οι πολιτικοί αρχηγοί να διατηρήσουν τα κοινοβουλευτικά τους προνόμια, όπως το να παίρνουν το λόγο σε προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις στο Κοινοβούλιο.

Με το “δώρο” αυτό σε Σταύρο Θεοδωράκη και Πάνο Καμμένο ο πρωθυπουργός ελπίζει να μαλακώσει τις αντιδράσεις τους στην “προσάρτηση” στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ των έξι βουλευτών που προέρχονται από Ποτάμι και ΑΝΕΛ (Σπύρος Δανέλλης, Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος ή Τέρενς Κουίκ), καθώς και της Κατερίνας Παπακώστα και οι οποίοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πριν δύο εβδομάδες.

Μπορεί στην κυβέρνηση να λεονταρίζουν πως έλαβαν πρόσφατα ψήφο εμπιστοσύνης και να προκαλούν τη ΝΔ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας αν θεωρεί πως δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι δημιουργείται πολιτικό πρόβλημα με το να στηρίζονται σε κάθε ψηφοφορία σε βουλευτές που δεν ανήκουν στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Υποκύπτουν στον εκβιασμό

Στο Μαξίμου φαίνεται πως υποκύπτουν στον εκβιασμό του κ. Καμμένου πως αν διαλυθεί η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ έχει στη διάθεσή του στοιχεία τα οποία μπορούν να τινάξουν την κυβέρνηση στον αέρα.

Γι’ αυτό και πιο κρίσιμο άμεσα είναι να μπορέσει να προσμετρηθεί ο Αριστείδης Φωκάς στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ μολονότι είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων.

Εμμέσως ωφελημένο θα βγει και το Ποτάμι, αφενός μεν γιατί ο κ. Τσίπρας δεν θέλει η τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής να θεωρηθεί φωτογραφική για τους ΑΝΕΛ και να ισχυροποιήσει το σενάριο περί συμπαιγνίας του με τον κ. Καμμένο κι αφετέρου γιατί επωφελείται από την ανοιχτή κόντρα του κ. Θεοδωράκη με τη ΝΔ.

Loading