Μέσα στους επόμενους μήνες θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τις πρώτες μεγάλες διοικητικές απλοποιήσεις υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, στη διάρκεια εκδήλωσης – συζήτησης με τον δημοσιογράφο Κώστα Τσαούση, που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο 12 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου στεγάζεται το «Digital Greece».
«Θέσαμε έναν στόχο να κάνουμε τη ζωή των πολιτών απλούστερη και καλύτερη και για αυτό το λόγο στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας δεν είναι η τεχνολογία για την τεχνολογία. Η τεχνολογία είναι μέσο, δεν είναι σκοπός. Μέσο για να κάνεις πιο απλή τη ζωή των πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για τα λεγόμενα “ γεγονότα ζωής” και τις προτεραιότητες που έχει θέσει το υπουργείο ούτως ώστε ο χρόνος που απαιτείται σε διάφορες διοικητικές, γραφειοκρατικές διαδικασίες να ελαχιστοποιηθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. «Κοιτάξαμε καλά παραδείγματα από άλλες χώρες (…) εκεί που έχεις καλά αποτελέσματα είναι όταν σχεδιάζεις την ψηφιακή πολιτική από την οπτική γωνιά του πολίτη. Ο πολίτης καταλαβαίνει ότι το κράτος είναι ένα, αλλά στην πράξη όταν πηγαίνεις από το ένα γκισέ στο άλλο (…) είναι άλλες “επικράτειες”, αυτό, πως εν τέλει, θα το αποφύγεις τους επόμενους μήνες; Όταν τα διάφορα συστήματα (σ.σ. τα μητρώα του Δημοσίου) θα διαλειτουργήσουν», είπε.
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, «κάθε φορά που ένα σύστημα διαλειτουργεί με κάποιο άλλο σύστημα, “ σκοτώνεις” μια ουρά. Σιγά -σιγά θα δείτε τέτοιου τύπου γεγονότα εκεί που είναι 14 ή 12 να μικραίνει αυτή η λίστα». Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι το «το θεμελιώδες έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα σχέδια του πρωθυπουργού και για αυτό το έβαλε στο επίκεντρο και της προεκλογικής καμπάνιας και της νέας κυβέρνησης».
Το επόμενο διάστημα, “ βήματα” για την εθνική στρατηγική για τα ανοιχτά δεδομένα
«Στην Ελλάδα έχουμε έναν πολύ ενδιαφέροντα νόμο για τα ανοιχτά δεδομένα που ψηφίστηκε το 2014, αλλά στην πράξη ο νόμος αυτός δεν έχει τύχει της σωστής εφαρμογής γιατί καλά – καλά ακόμη δεν ξέρουμε και ποια δεδομένα έχουμε και που. Το GDPR έρχεται να καλύψει ένα κομμάτι αυτής της συζήτησης, αλλά εμείς δεν έχουμε μια εθνική στρατηγική (…). Αυτή είναι μια στρατηγική και μια επιμέλεια που έχουμε αποφασίσει να την κάνουμε. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα δείτε πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε το ότι αποτελούν πηγή πλούτου και ανάπτυξης και εν τέλει και πηγή διασφάλισης της Δημοκρατίας» σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.
«Θέλουμε να επενδύσουμε στον κινηματογραφικό κλάδο»
«Εμείς θέλουμε να επενδύσουμε σε αυτόν τον κλάδο (σ.σ. τον κινηματογραφικό). Αν το λέγαμε με όρους πληροφορικής θα λέγαμε ότι σε αυτό το χώρο η Ελλάδα είχε και έχει πολύ καλό hardware και κακό software. Δηλαδή έχουμε τεράστια δυνατότητα, αλλά δεν είχαμε τους σωστούς θεσμούς να το πετύχουμε» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «η ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας είναι απόλυτα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Ο κ. Πιερρακάκης συμπλήρωσε ότι «τώρα έχουμε κάποιους θεσμούς θέλουμε και άλλους(…) προς την κατεύθυνση απλοποίησης των βημάτων να γίνουν παραγωγές στην Ελλάδα (…) δεύτερον το rebate που δίνεται σε αυτές τις παραγωγές είναι απολύτως προς τη σωστή κατεύθυνση πρέπει να εξετάσουμε πως θα γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλες χώρες (…) και τρίτον πρέπει να δούμε πως θα χτίσουμε ένα ευρύτερο οικοσύστημα γύρω από αυτό το χώρο».
Τελικά, τι είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός;
Ο υπουργός κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα “τι είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός;” και είπε: «Δύο πράγματα – Οι πολλές ουρές μία ή καμία και νέες δουλειές στον χώρο της τεχνολογίας καλά αμειβόμενες». Πρόκειται – όπως είπε – για δύο “άξονες” που περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις, νομοθετική δουλειά, υπουργικές αποφάσεις, σχέδια και διαδικασίες.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι υφυπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος και Γεώργιος Γεωργαντάς, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου που δραστηριοποιείται στον τομέα της πληροφορικής και εκπρόσωποι νεοφυών επιχειρήσεων.