INTIME

Τούρκος βουλευτής προκαλεί μέσα στην Ελληνική Βουλή!

Έμμεσες απειλές για την εξόρυξη υδρογονανθράκων από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας εξαπέλυσε μέσα στην ελληνική Βουλή, ο Τούρκος βουλευτής Αχμέτ Γιλντίζ, από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν, μέλος τουρκικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται στην Αθήνα.

propoli

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ανέφερε: «Υπάρχουν κάποιες διαμάχες. Το να τις περιγράψω ως μονομερείς παραβιάσεις δεν είναι δίκαιο. Η Τουρκία είναι η τελευταία πλευρά που έχει το φταίξιμο με την Κύπρο. Θα μπορούσε να είχε υπάρξει λύση στο Κραν Μοντανά. Στο δίκαιο της θάλασσας δεν μετέχει η τουρκική πλευρά. Η ελληνική το περιγράφει ως διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο. Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές, γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες».

«Έχει συνέπειες αν…»

apostolakis02

Συνεχίζοντας, ο Αχμέτ Γιλντίζ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σημείωσε για την Κύπρο: «Στην Κύπρο υπάρχουν δύο μέρη. Αν υπάρχει ανάγκη για υδρογονάνθρακες, θα γίνει μετά την επίλυση ή με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών για να μοιράζονται τις άδειες. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για την περιοχή. Αν οι Ελληνοκύπριοι το θέλουν, η πόρτα είναι ανοικτή. Όταν όμως οι εξορύξεις σε μια περιοχή που ανήκει σε δύο περιοχές γίνονται μονομερώς αυτό δεν είναι αποδεκτό και έχει συνέπειες. Ελπίζω και οι δύο πλευρές να εργαστούν για να υπάρξει συνεργασία».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής αντιπροσωπείας, Οσμάν Ασκίν Μπακ, κλείνοντας την συζήτηση και αναφερόμενος την πρόσκληση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για επίλυση των διαφορών ακολουθώντας το μοντέλο Πρεσπών, είπε «έχει περάσει ένας μήνας από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία και την συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο και πιστεύω ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος. Έχουμε πολλά κοινά και πιστεύω στο μέλλον θα έχουμε πιο αισθητή πρόοδο. Πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο και να έχουμε περισσότερες επισκέψεις. Σήμερα γευμάτισα και με τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου και πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουμε επίλυση των διαφορών μας».

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: «Να λύσουμε τις διαφορές μας με μοντέλο… Πρεσπών»

Το μοντέλο της Συμφωνίας των Πρεσπών επιθυμεί να προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επίλυση και των κρίσιμων ζητημάτων στις ελληνοτουρκικές και τουρκοκυπριακές σχέσεις, σύμφωνα με βουλευτές του.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ Χρήστος Καραγιαννίδης «ξεφούρνισε» στην κοινή συνεδρίαση υποεπιτροπών της διακοινοβουλευτικής συνόδου για την ατλαντική συμμαχία, απευθυνόμενος στην τουρκική αντιπροσωπεία, ότι «πρέπει να λύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα με έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως κάναμε και με την Βόρεια Μακεδονία».

Ο δε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, «με σεβασμό, όπως κάναμε και με την Βόρειο Μακεδονία».

Απαντώντας δε στις αιτιάσεις μελών της τουρκικής αντιπροσωπείας που υποστήριξαν ότι μέρος των εσόδων από την εξόρυξη υδρογονανθράκων θα πρέπει να αποδοθεί στους Τουρκοκυπρίους, ο κ. Δουζίνας -ο οποίος είναι πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας- είπε: «Πάνω από το 1/3 της επικράτειας βρίσκεται υπό ξένη κατοχή. Η επίσημη θέση ως προς την Κύπρο είναι ότι όταν γίνεται εξόρυξη και εκμετάλλευση τα κέρδη θα πάνε σε κυρίαρχο ταμείο και μέρος αυτού θα πάει στον κυπριακό παράγοντα μιας ενωμένης Κύπρου. Οι δύο λαοί δεν έχουν κάτι να τους χωρίσει. Οι πολιτικές εξουσίες έχουν τις διαφορές».

Loading