Το πανηγυρικό video για τη Συμφωνία των Πρεσπών (vd)

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί το θέμα του τελευταίου video της σειράς «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» στην οποία μας έχει συνηθίσει ο πρωθυπουργός.

propoli

Μάλιστα, στο video που ανέβασε ο κ. Τσίπρας στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook τον βλέπουμε να συνομιλεί τηλεφωνικά με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, ενόψει του ραντεβού στις Πρέσπες, όπου «έπεσαν» οι υπογραφές για το Σκοπιανό.

«Ζόραν, γνωρίζεις την περιοχή Πρέσπες;», ρωτά ο κ. Τσίπρας τον κ. Ζάεφ στα αγγλικά. Στη συνέχεια, εκφράζει την πεποίθηση ότι «η ιστορία θα μας δικαιώσει», καθώς και τη χαρά του που θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί τη «Βόρεια Μακεδονία».

Το κείμενο που συνοδεύει το video του Αλέξη Τσίπρα:

«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία.

Οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονές μας ως Μακεδονία, θα τους αναγνωρίζουν εφεξής με το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” καθώς το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι οι Βόρειοι Γείτονές μας δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας.

Η Συμφωνία, επίσης, προβλέπει ότι η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας δεν θα είναι: Μακεδόνας σκέτο, όπως μέχρι σήμερα, αλλά: Μακεδόνας / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία. Η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια».

Loading