INTIME

Το ρίσκο Τσίπρα που δεν είναι και τόσο ρίσκο

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου εξακολουθούν να εκφράζουν τη βεβαιότητά τους για το ότι υπάρχουν 151 βουλευτές για όλες τις ψηφοφορίες μέχρι το Σεπτέμβριο.

Στην ουσία αφήνουν να εννοηθεί πως το ρίσκο του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τουλάχιστον 151 βουλευτές δεν είναι και τόσο μεγάλο γιατί φαίνεται πως η αριθμητική των κρίσιμων ψηφοφοριών τού “βγαίνει”.

Ειδικότερα, πιστεύουν ότι υπάρχουν οι 151 ψήφοι για να λάβει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης- κι ο Πάνος Καμμένος, άλλωστε, στην ουσία άφησε να εννοηθεί ότι Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις των ΑΝΕΛ θα υπερψηφίσουν, μαζί με την ανεξάρτητη υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, τον Σπύρο Δανέλλη του Ποταμιού και τον Γιάννη Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων-, αλλά και για να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία πιθανότατα έρχεται στη Βουλή τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Στην τελευταία περίπτωση αλλάζουν, απλώς, τα ονόματα.

Υπερψηφίζουν, δηλαδή, πλην των 145 του ΣΥΡΙΖΑ οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος κι Έλενα Κουντουρά (ΑΝΕΛ)- ενδεχομένως κι ο Βασίλης Κόκκαλης-, οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης, Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι), η Κατερίνα Παπακώστα (ανεξάρτητη) κι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΗΣΥ).

Από εκεί και πέρα, και οι ΑΝΕΛ πρόκειται να στηρίξουν νομοσχέδια κοινωνικής ανακούφισης, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας και η νέα ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία, ενώ αν υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης- Εκκλησίας θα στηρίξουν στην ολότητά τους και τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τα αναθεωρητέα άρθρα του Συντάγματος.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, για το τελευταίο ζήτημα η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ολοκληρώνει τις εργασίες της στα τέλη Ιανουαρίου και θα ακολουθήσουν δύο ψηφοφορίες με διαφορά ενός μηνός.

Από τους ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, η υφυπουργός Άμυνας, Μαρία Κόλλα Τσαρουχά, κι ο υφυπουργός Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης.

Παραμένουν, ωστόσο, η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, και οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, κι Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Αν υπολογίσουμε πως από την κυβέρνηση θα αποχωρήσουν κι ο υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, και η υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης αντιστοίχως, αντιλαμβανόμαστε ότι θα ακολουθήσει μίνι ανασχηματισμός στον οποίο ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να δώσει κεντροαριστερό πρόσημο.

Ο Καμμένος αναζητά βουλευτές και σε πρώην της Χ.Α.

Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος αναζητά βουλευτές, όπως έχουμε ήδη γράψει, από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων προκειμένου οι ΑΝΕΛ να παραμείνουν Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο ίδιος βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με τον Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος είχε άλλωστε εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ, αλλά και με τους προερχόμενους από τη Χρυσή Αυγή Νίκο Μίχο και Δημήτρη Κουκούτση.

 

Loading