Το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ «καίει» τον ΣΥΡΙΖΑ

Το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ «καίει» τον ΣΥΡΙΖΑ

Του Χρήστου Τσαλικίδη
«Καίει» τον ΣΥΡΙΖΑ το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ με τα συσσωρευμένα χρέη της εταιρείας ELFE, σε μια υπόθεση στην οποία εμπλέκονται κορυφαίοι υπουργοί της συγκυβέρνησης.

Όπως είχε αποκαλύψει το Politik  στις 23 Σεπτεμβρίου 2018, στη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της ΔΕΠΑ, ο τελευταίος παρείχε φυσικό αέριο στην εταιρεία ELFE, ιδιοκτησίας του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Από αυτήν δεν εισέπραττε ποτέ χρήματα παρά μόνο μεταχρονολογημένες επιταγές, με αποτέλεσμα να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος τόσο για τη διόγκωση των χρεών της εταιρείας προς τη ΔΕΠΑ, όσο και για την απόπειρα παράνομης ανταλλαγής ακινήτων έναντι χρέους της ELFE.

Με τις αποκαλύψεις του ο κ. Κιτσάκος εμπλέκει στην υπόθεση κορυφαίους υπουργούς της συγκυβέρνησης ό-πως οι κύριοι Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Σκουρλέτης, Σταθάκης, Πιτσιόρλας και Τζάκρη, χρεώνοντάς τους στην ουσία ότι γνώριζαν όλες τις κινήσεις του.

Η Νέα Δημοκρατία, μάλιστα, θεωρεί όλους τους παραπάνω «ηθικούς αυτουργούς» σε μια υπόθεση η οποία ρίχνει βαριά σκιά πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου. Το βασικό ερώτημα που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι εφόσον οι υπουργοί γνώριζαν, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται πολλοί αυτούς, γιατί δεν έδρασαν προκειμένου να αποτρέψουν την περαιτέρω γιγάντωση της οφειλής.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που στην Πειραιώς εστιάζουν κυρίως στα όσα δεν ανέφερε ο  Γιώργος Σταθάκης στην ανακοίνωση που εξέδωσε, πίσω από τη οποία επιχείρησε να καλυφθεί.

Τα ερωτήματα που θέτει η ΝΔ

Για παράδειγμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος ξέχασε πως:

  1. -Ο κ. Κιτσάκος πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ που διώκεται είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και διορίστηκε στη ΔΕΠΑ από τον ΣΥΡΙΖΑ.
  2. -Ο κ. Κιτσάκος ήταν προηγουμένως στέλεχος της ELFE που χρωστούσε δεκάδες εκατομμύρια στη ΔΕΠΑ και η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  τον επέλεξε για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ. Με ποιο κριτήριο; Υπήρχε ή όχι προφανής σύγκρουση συμφερόντων;
  3. -Επί ΣΥΡΙΖΑ το χρέος των ELFE στη ΔΕΠΑ, μέσα σε 3,5 χρόνια, εκτοξεύτηκε κατά 50 εκατ. ευρώ και συνεχίζει διαρκώς να αυξάνεται. Για ποιον λόγο δεν εισπράχθηκαν οι οφειλές της ELFE από τη ΔΕΠΑ;
  4. -Γιατί επί των ημερών του κ. Κιτσάκου εγκαινιάστηκε η πρακτική της καταβολής μεταχρονολογημένων επιταγών, για την οποία ήδη ελέγχεται η ΔΕΠΑ και η ELFE από την αρχή καταπολέμησης βρώμικου χρήματος;  Ο κ. Σταθάκης που είναι και οικονομολόγος μπορεί να μας εξηγήσει πως θεωρεί την καταβολή μεταχρονολογημένων επιταγών εξάμηνης και πέραν διάρκειας από offshore εταιρίες ως «προπληρωμή»;
  5. -Γιατί όταν η προηγούμενη διοίκηση ζήτησε τη διακοπή παροχής αερίου στην ELFE και άμεση λήψη μέτρων αντικαταστάθηκε αμέσως από την κυβέρνηση;
  6. -Τι συνέβη με την απόπειρα ανταλλαγής δεσμευμένων ακινήτων της ELFE έναντι χρέους που όφειλε η επιχείρηση στη ΔΕΠΑ;
  7. -Γιατί η μεθόδευση ανταλλαγής ακινήτων συνεχίστηκε και το 2017 όταν όλοι γνώριζαν ήδη από το 2016 ότι τα υπό ανταλλαγή ακίνητα ήταν βεβαρημένα, δεσμευμένα ακόμη και κατά παραχώρηση του ελληνικού δημοσίου;

Οι αποκαλύψεις της Politik

Στην ουσία η ELFE πλήρωνε τη ΔΕΠΑ αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες ήταν συνδεδεμένες με την πρώτη, με αποτέλεσμα το χρέος να διογκώνεται χωρίς να εισπράττεται. Ένα χρέος που ανέρχεται πλέον σε 144 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που πριν από λίγα χρόνια, όταν η σημερινή ELFE ονομαζόταν Β.Φ.Λ., το ποσό δεν ξεπερνούσε τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εταιρείες ιδίων συμφερόντων περιγράφονται αναλυτικά στη μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ. Πρόκειται για τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, PFIC και ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ στις οποίες η ELFE παραχώρησε τη δραστηριότητά της με κύκλο εργασιών τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ. Οι παραπάνω, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μηνυτήρια αναφορά, φέρονται να συστήθηκαν μόνο και μόνο προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια Λαυρεντιάδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν διέθεταν αποθεματικά και δραστηριότητα, ενώ οι διοικήσεις τους δεν είχαν καμία σχέση με τη λιπασματοβιομηχανία. Με τον τρόπο αυτό, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ELFE αποξενώθηκε πλήρως από την οικονομική της δραστηριότητα και κατέστη μία εταιρεία φάντασμα, χωρίς παραγωγική δραστηριότητα και χωρίς καν εγκαταστάσεις. Ως μοναδικό έσοδο εμφανιζόταν τα μισθώματα τα οποία εισέπραττε από τις εταιρείες. Ωστόσο όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά: «Έτσι η ELFE απαλλάσσεται σε βάρος των δανειστών της από κάθε εμπορικά αξιοποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο».

Στο μεταξύ οι νέες εταιρείες «απολαμβάνουν τα κέρδη από την παραγωγική δραστηριότητα, τα οποία μάλιστα βάσει συμβάσεων φέρονται να τα διακινούν μεταξύ τους και να τα διοχετεύουν προς άγνωστη κατεύθυνση αφού δεν φαίνεται να γίνεται καμία επένδυση στο εργοστάσιο». Δηλαδή οι νέες εταιρείες απορρόφησαν την παραγωγική δραστηριότητα της μητρικής ELFE και άφησαν πίσω μια εταιρεία κουφάρι πάνω στην οποία υπήρχαν όλα τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ.

Εκτός από τις προαναφερθείσες εταιρείες, στο εργοστάσιο δραστηριοποιούνταν ακόμη δύο. Οι CENTROFARO SERVICES LTD και BFS AEBE οι οποίες μάλιστα εξέδιδαν επιταγές προς την ELFE αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Η πρώτη εταιρεία αναλάμβανε εργολαβίες στο εργοστάσιο ενώ παράλληλα σκοπός της ήταν η ανάληψη του συνόλου του προσωπικού ώστε να το δανείζει στη λιπασματοβιομηχανία. Η δεύτερη εμφανιζόταν από χρόνο σύστασής της ως αδρανής με ζημίες, ενώ μέσω αυτής διακινούνταν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η Γενική Συνέλευση και τα δικαστήρια

Τον Ιούνιο του 2017 η Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑ έλαβε την απόφαση να θέσει συγκεκριμένους όρους για τη συνέχιση παροχής αερίου στην ELFE. Συγκεκριμένα η εταιρεία θα έπρεπε να προχωρήσει στην προεξόφληση της εβδομαδιαίας κατανάλωσης κατά 50% με μετρητά και κατά 50% με μεταχρονολογημένες επιταγές τρίτων εταιρειών οι οποίες δεν θα ήταν συνδεδεμένες με την ELFE, όπως οι εταιρείες που αποκαλύπτουμε παραπάνω. Προκειμένου να κερδίσει χρόνο η διοίκηση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη «έσυρε» τη ΔΕΠΑ στα δικαστήρια. Το πρωτοδικείο Καβάλας με απόφασή του υποχρέωσε τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου να συνεχίσει την παροχή υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρεία θα προεξοφλεί το σύνολο της εβδομαδιαίας κατανάλωσης με την προσκόμιση επιταγών.

Το Πρωτοδικείο Καβάλας αποφάσισε ακολούθως ότι είναι αναρμόδιο να κρίνει τις τεχνικές λεπτομέρειες της υπόθεσης και παρέπεμψε το θέμα στο Πρωτοδικείο Αθήνας, από το οποίο η ΔΕΠΑ δικαιώθηκε τρεις φορές με υπέρ της προσωρινές διαταγές. Να σημειωθεί ότι στην τέταρτη προσφυγή της ELFE ο πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε ως αρμόδιο για την υπόθεση το Πρωτοδικείο Καβάλας -που είχε δηλώσει αναρμόδιο- και επέτρεψε τη συνέχιση της παροχής αερίου στη λιπασματοβιομηχανία παρά την έλλειψη εγγυήσεων. Όλα αυτά  όμως, είχαν ως αποτέλεσμα το χρέος προς τη ΔΕΠΑ να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Μάλιστα στη μηνυτήρια αναφορά γίνεται εκτενής αναφορά στις μεθοδεύσεις που σκαρφίστηκαν, με το σκεπτικό ότι υπήρξε εκμετάλλευση του θεσμού της προσωρινής δικαστικής προστασίας, προκειμένου να προσδώσουν νομιμοφάνεια στην καταδολιευτική δράση τους.

«Τους τελευταίους μήνες η ELFE πέτυχε να προσθέσει 8 περίπου επιπλέον εκατομμύρια στο χρέος της, εκμεταλλευόμενη το θεσμό της προσωρινής δικαστικής προστασίας, προβάλλοντας ψευδείς και παραπειστικούς ισχυρισμούς περί δήθεν αδυναμίας καταβολής μετρητών στην εταιρεία μας ενώπιον των δικαστηρίων στα οποία απευθύνθηκε για να προσδώσει νομιμοφάνεια στην καταδολιευτική δράση του ομίλου Λαυρεντιάδη» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μηνυτήρια αναφορά.

Σημειώνεται ότι το Μάρτιο του 2017 είχε διενεργηθεί έρευνα στα γραφεία της ΔΕΠΑ από την Οικονομική Αστυνομία, ενώ και η Αρχή για την Καταπολέμηση Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες τον Απρίλιο του 2016 είχε ζητήσει στοιχεία από την τότε διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου. Σε κάθε περίπτωση η συμβολή της τωρινής διοίκησης στην εξέλιξη που έλαβε η υπόθεση ήταν καταλυτική με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς το Δεκέμβριο του 2017.

Loading

Play