Το φουλ του δικομματισμού στις εκλογές

Σε μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίσσεται η μάχη για το αποτέλεσμα κυρίως των Ευρωεκλογών και φόντο και τις επικείμενες εθνικές εκλογές.

propoli

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες στη μάχη της πλατείας αλλά και της… ατάκας, προσπαθώντας να κερδίσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις εντυπώσεις.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη τις περασμένες μέρες με την οποία υποστήριξε ότι “αν ο κ. Τσίπρας ηττηθεί στις ευρωεκλογές πρέπει να μεταβεί στο Ζάππειο και να δηλώσει πως παραιτείται ώστε να πάει η χώρα σε εκλογές εντός 4 εβδομάδων”.

«Αν η εντολή που λέει ο Κ.Μητσοτάκης για πολιτική αλλαγή δεν προκύψει μετά τις ευρωεκλογές θα δεσμευτεί ότι θα μείνει πρόεδρος της ΝΔ μέχρι τις εθνικές εκλογές;» διερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος.

 

Η μάχη της πλατείας

” Η συγκλονιστική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης στέλνει μήνυμα νίκης για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την ερχόμενη Κυριακή”, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε πως το διακύβευμα των εκλογών είναι “να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας και να διαφυλάξουμε τα μέτρα στήριξης για τους πολλούς”.

“Όσο η οικονομία αναπτύσσεται, τόσο οι πολλοί θα αισθάνονται τα οφέλη, θα γεύονται τους καρπούς των θυσιών τους, γιατί το σχέδιο μας είναι η ανάπτυξη για τους πολλούς”, δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας. Για τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι το πρόγραμμα του είναι “το ΔΝΤ ξανάρχεται” και κάλεσε τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να πουν “όχι” στην προσπάθεια διχασμού, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τους εκπροσώπους του παλιού πολιτικού, κατεστημένου, ενώ δήλωσε πως πατριωτισμός είναι η καθημερινή έγνοια για την πατρίδα και όχι μια σημαία ευκαιρίας για μικροκομματικά οφέλη.

Σήμερα πάντως ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Ηράκλειο και θα κλείσει την αυλαία των προεκλογικών του ομιλιών αύριο Παρασκευή από την Αθήνα.

Ευχαριστημένοι με την παρουσία του κόσμου στην κεντρική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη που έγινε στο κλειστό γήπεδο Περιστερίου δηλώνουν από την Πειραιώς υποστηρίζοντας ότι επιβεβαιώνει το ισχυρό ρεύμα νίκης του κόμματος ενόψει των Εκλογών 2019 στις 26 Μαΐου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώνει σήμερα και αύριο την προεκλογική εκστρατεία στη Βόρεια Ελλάδα. Θα επιμείνει στο δίλημμα στασιμότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ ή πολιτική αλλαγή και πρόοδος με τη ΝΔ και θα εντείνει τα ανοίγματα στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι, αλλά και τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εγκαταλείψει το κυβερνών κόμμα. Ταυτόχρονα βέβαια θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει τη στάση της ΝΔ στο Μακεδονικό, με την πλειοψηφία των πολιτών της Βορείου Ελλάδας να έχει γυρίσει την πλάτη στον κ. Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Μητσοτάκης, σήμερα Πέμπτη, θα περιοδεύσει στην Έδεσσα και το βράδυ θα μιλήσει στη Φλώρινα, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

Οι δημοσκοπήσεις

 

Τελευταία εβδομάδα πριν από τις Ευρωεκλογές και οι δημοσκοπήσεις είναι σχεδόν καθημερινές. Άλλωστε, βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή της προεκλογικής αναμέτρησης.

Στο γκάλοπ που δημοσίευσε το κεντρικό δελτίο του Alpha τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis δείχνουν μία διαφορά της τάξης του 7,2% ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.

Την ίδια ώρα, σε γκάλοπ της Κάπα Research που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα “Εθνος” καταγράφεται µείωση της απόστασης ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ τρεις ηµέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών. Συγκεκριμένα, η δηµοσκόπηση  που διενεργήθηκε για λογαριασµό του «Εθνους», προσδιορίζει τη διαφορά στο 3,4%. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το κλείσιµο της «ψαλίδας» αφήνει το παιχνίδι ανοιχτό και παραπέµπει σε µια αµφίρροπη αναµέτρηση.

 

Loading