Του Γιάννη Συμεωνίδη
Στο Μαξίμου παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν δεν επιχαίρουν κιόλας για τον “εμφύλιο” μητσοτακικών- καραμανλικών που έχει ξεσπάσει στη ΝΔ με αφορμή την πρωτοσέλιδη επίθεση- μέσω των “ΝΕΩΝ”- του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Καραμανλή.
Δηλώνουν, μάλιστα, αθώοι του αίματος, υπενθυμίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολύ καιρό να δει και να μιλήσει με τον πρώην πρωθυπουργό και το ίδιο ισχύει και για τους συνεργάτες του.
Στο Μαξίμου, επίσης, υποβαθμίζουν το σνομπάρισμα του Βλαντίμιρ Πούτιν σε όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ περί ανοιχτής πρόσκλησης που έχει από τον πρόεδρο της Ρωσίας προκειμένου να επισκεφθεί τη Μόσχα μέσα στο 2018.
Το Κρεμλίνο απάντησε πως δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο, αλλά κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν στο Politik πως ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη ανάφερε πως οι επαφές γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο και πως ακόμα δεν έχει καθοριστεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.
Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση εκμεταλλεύονται κάθε επικοινωνιακή γκάφα της ΝΔ ή παρερμηνεία των δηλώσεων στελεχών της προκειμένου να οικοδομήσουν ένα αφήγημα δαιμονοποίησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρόμοιο με αυτό που ενδεχομένως να είχε αποτρέψει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία από το 2012.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η επικοινωνιακή ανάδειξη των δηλώσεων Καραγκούνη για το ασφαλιστικό Πινοσέτ και Χατζηδάκη για τις απολύσεις όλων των συμβασιούχων του Δημοσίου, καθώς και η στάση των ευρωβουλευτών της ΝΔ στην ψηφοφορία σε βάρος της κυβέρνησης Ορμπαν στην Ουγγαρία.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι, άλλωστε, κι ο μεσαίος χώρος είχαν συνεισφέρει τα μέγιστα στην αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το 2015.
Αισιοδοξία για τις συντάξεις
Στο μεταξύ, το δίδυμο Τσακαλώτου- Χουλιαράκη πρότεινε στους εκπροσώπους των Θεσμών το σπάσιμο των αντίμετρων του 2019 και του 2020 ώστε να εφαρμοστούν μέσα σε τέσσερα αντί σε δύο χρόνια προκειμένου να πάρει την κατάργηση της μείωσης των συντάξεων.
Στο οικονομικό επιτελείο βασίζουν την αισιοδοξία τους στο ότι ούτε το ΔΝΤ χαρακτήρισε το νέο ψαλίδισμα των συντάξεων διαρθρωτικό μέτρο.