Τσίπρας: «Δεν αποτελούν στόχο οι τριπλές εκλογές τον Μάιο»

Τσίπρας: «Δεν αποτελούν στόχο οι τριπλές εκλογές τον Μάιο»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μην περικοπούν περαιτέρω οι συντάξεις, το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, τη Συμφωνία των Πρεσπών, την ελληνική οικονομία, το προσφυγικό αλλά και την τραγωδία στην ανατολική Αττική.

«Δεν αποτελούν στόχο οι τριπλές εκλογές»

Μιλώντας στο Euronews, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που επιτευχθούν οι στόχοι δεν θα υπάρξει νέο «ψαλίδι» στις συντάξεις ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι οι τριπλές εκλογές τον Μάιο δεν αποτελούν ούτε στόχο, ούτε στρατηγική αλλά ούτε και επιθυμία της κυβέρνησης.

Εκλογές τον Οκτώβρη του 2019

«Στη Θεσσαλονίκη νομίζω ότι ήμουν ξεκάθαρος. Είπα ότι ο στόχος και η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την τετραετία. Και μάλιστα εξήγησα, το πόσο μας συμφέρει πολιτικά αυτή η εξέλιξη στο βαθμό που στις ευρωπαϊκές εκλογές που μεσολαβούν, θα έχουμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε τους πραγματικούς συσχετισμούς που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία, που δεν έχουν καμία σχέση με τις διαρκώς υποτιμημένες, εγώ δεν θα πω εσκεμμένα, ίσως για μεθοδολογικούς λόγους, δημοσκοπικές μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Συνεπώς, θα επαναλάβω αυτό που είπα. Στόχος και στρατηγική της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της τετραετίας και οι εκλογές τον Οκτώβρη του 2019» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών

Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα βρει την «απόλυτη πλειοψηφία» στην ελληνική Βουλή ενώ τόνισε ότι «σέβεται και διαφωνεί» με τη στάση του Πάνου Καμμένου στο ζήτημα αλλά θεωρεί πως αυτό δεν θα διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την οικονομική ανάκαμψη και την πολιτική σταθερότητα.

Αιχμές στις προηγούμενες κυβερνήσεις

Ερωτηθείς σχετικά με την ομιλία του στο Στρασβούργο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι άσκησε κριτική για τα λάθη της Ευρώπης αλλά και τα λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων. «Για το γεγονός ότι η Ελλάδα χρειάστηκε οκτώ ολόκληρα χρόνια, κάτω από σκληρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ άλλες χώρες, μέσα σε τρία χρόνια, κατάφεραν να ξεφύγουν. Και βεβαίως, άσκησα σκληρή κριτική και για το γεγονός ότι αυτά τα προγράμματα και οι πολιτικές που επιλέγονταν, επιλέγονταν πίσω από κλειστές πόρτες. Υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό ένα έλλειμμα Δημοκρατίας, που αποτελεί, μαζί με τον δημοσιονομικό φετιχισμό μια νεοφιλελεύθερη προσέγγιση οικονομίστικη στην αντιμετώπιση της κρίσης» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη αναγκάστηκε να προσαρμοστεί αλλά πως οι αλλαγές που έκανε έγιναν αργά και έπρεπε να ήταν βαθύτερες.

«Η χώρα βγήκε από την κρίση με τις λιγότερες απώλειες»

«Το αν άλλαξα εγώ, όλοι οι άνθρωποι αλλάζουν, ξέρετε. Προσαρμόζονται στις δυσκολίες για να τις αντιμετωπίσουν. Δεν άλλαξε, όμως, η βασική μου κατεύθυνση. Ο βασικός πυρήνας των ιδεών μου, ο βασικός πυρήνας της ιδεολογίας μου και της πολιτικής μου στόχευσης. Ήταν να βγει η χώρα από την κρίση, βγήκε η χώρα από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για την κοινωνική πλειοψηφία» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά.

Για την ελληνική οικονομία και τις συντάξεις

Σχολιάζοντας την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα έγινε πλέον μια κανονική χώρα, με «περιορισμούς βεβαίως, που προβλέπονται για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης». «Και βεβαίως, με ιδιαίτερες συνθήκες συνεννόησης με την Κομισιόν και τους θεσμούς, που προβλέπονται για όλες τις χώρες που έχουν φύγει από προγράμματα προσαρμογής. Αυτό που έχει αλλάξει, ίσως το πιο σημαντικό, είναι ότι η Ελλάδα βεβαίως και είναι υποχρεωμένη να πιάνει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα αποφασίζουν αυτές για τα μέσα και τις πολιτικές μέσα από τις οποίες θα επιτυγχάνονται οι στόχοι» τόνισε ο ίδιος, και συμπλήρωσε:

«3,5% πλεόνασμα το 2019»

«Εμείς, λοιπόν, έχουμε τη σαφή δέσμευση να υλοποιήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Στο βαθμό, λοιπόν, που αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται και τα στατιστικά στοιχεία δείξουν ότι αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται, τότε θα καταθέσουμε, όπως προβλέπεται τον Προϋπολογισμό του 2019, στις 15 του Οκτώβρη στην Κομισιόν. Θα κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση και είναι βέβαιο, κατά την άποψή μου, ότι αυτό το οποίο θα επικρατήσει, είναι αυτό που είναι ωφέλιμο για την συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και βεβαίως για την κοινωνική πλειοψηφία. Και ωφέλιμο για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας είναι να σταματήσουν οι περικοπές και η λιτότητα που δημιουργούν μια αντικυκλική πολιτική, που μειώνουν τη ζήτηση, μειώνουν την κατανάλωση και άρα σπρώχνουν την οικονομία ξανά σε ένα σπιράλ ύφεσης, το οποίο μόλις τώρα αποφύγαμε, μόλις τώρα ξεφύγαμε από αυτό. Είμαι, λοιπόν, αισιόδοξος ότι τα νούμερα θα είναι θετικά και άρα, θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι προς όφελος της οικονομίας, αλλά και προς όφελος των συνταξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ξεκαθάρισε δε, ότι σε περίπτωση που επιτευχθούν οι στόχοι, τότε θεωρεί πως θα είναι εφικτό να μην περικοπούν οι συντάξεις -ένα μέτρο που χαρακτήρισε «αχρείαστο και αντιαναπτυξιακό» αλλά και μη διαρθρωτικό.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίσει στην εποχή της διαφθοράς»

«Τα συμφωνηθέντα είναι το 3,5% του πλεονάσματος, το οποίο πρέπει να πετυχαίνουμε για να αποπληρώνουμε το χρέος μας. Η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων, της σπατάλης, της διαφθοράς, της κακοδιαχείρισης. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τον δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που της έδωσε τη δυνατότητα να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά. Άρα, λοιπόν, οι δομικές μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει επ’ουδενί να αντιστραφούν και δεν θα αντιστραφούν. Αυτό το οποίο σας εξήγησα, η περικοπή της προσωπικής διαφοράς, δεν είναι δομική μεταρρύθμιση, δεν είναι διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Άρα, να λοιπόν ένα ακόμα επιχείρημα που συντείνει στην άποψη ότι αν πιάνουμε τους στόχους δεν θα περικοπούν οι συντάξεις» δήλωσε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Αν δεν τους πιάνουμε τους στόχους, βεβαίως και θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα τους πιάσουμε. Αυτό είναι υποχρέωσή μας. Ξέρετε κάτι; Πρέπει να το καταλάβουμε. Όταν μια χώρα έχει υποχρεώσεις, όπως και ένα νοικοκυριό όταν έχει υποχρεώσεις, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να εξοικονομεί τα χρήματα να πληρώνει αυτές τις υποχρεώσεις. Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν μια χώρα υπερχρεωμένη. Όχι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, μια χώρα χρεοκοπημένη. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία έχει 180% του ΑΕΠ χρέος. Αυτό το οποίο καταφέραμε εμείς, είναι να καταστήσουμε βιώσιμη την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους. Αυτό, λοιπόν, είναι που έχει δημιουργήσει ασφάλεια στις αγορές, ασφάλεια στους επενδυτές, συν το γεγονός ότι φτιάξαμε και αυτό το «μαξιλάρι» ρευστότητας των 30 περίπου δισ. ευρώ, που μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς μέχρι και το 2020 πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρουμε ζεστό χρήμα από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια».

«Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα και για την περιοχή»

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ευχή να προχωρήσει η προσπάθεια αυτή και τόνισε ότι στηρίζει την προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να κερδίσει το δημοψήφισμα. «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή» τόνισε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Λύνει ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, το λύνει με θετικό τρόπο για τη χώρα, κατά την άποψή μου. Άλλωστε, 140 χώρες σε όλον τον κόσμο αναγνώριζαν με τη συνταγματική της ονομασία τη γείτονα χώρα. Πλέον, υπάρχει ο γεωγραφικός προσδιορισμός για όλες τις χρήσεις και κυρίως, υπάρχει η αναγνώριση και αποδοχή από τους γείτονές μας ότι η ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, είναι ελληνική. Και αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση».

Loading