Τσίπρας Εξωτερικού, που είναι κι αγαπητός!
INTIME

Τσίπρας Εξωτερικού, που είναι κι αγαπητός!

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Η συνταγή είναι γνωστή εδώ και χρόνια:
όταν τα πράγματα για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση δεν πάνε καλά στο εσωτερικό, είναι προτιμότερο να στρέψουν το βλέμμα τους στο εξωτερικό, το οποίο άλλωστε είναι πιο δεκτικό στην προπαγάνδα περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια και τέλους της επιτροπείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας αναβιώνει την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική του πηγαίνοντας στη Μόσχα για να επισκεφθεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν στις 12 Δεκεμβρίου και να λύσει την “παρεξήγηση” με τη Ρωσία κι από την άλλη εκμεταλλεύεται την πολιτική σταθερότητα που έχει επιτύχει στην Ελλάδα ώστε να πείσει τους Ευρωπαίους για τη μη αναγκαιότητα της περικοπής των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου.

Στο ενδιάμεσο στέκεται η συνέχιση της προσπάθειας για την προσέγγιση της Βαλκανικής Χερσονήσου, η οποία ανοίγει διόδους οικονομικής ανάπτυξης με τη χώρα μας στη θέση του οδηγού, αλλά και για τους ενεργειακούς δρόμους που βρίσκονται στα σπάργανά τους.

Αυτόν το σκοπό έχουν και οι Τριμερείς Σύνοδοι Κορυφής Ελλάδας- Κυπριακής Δημοκρατίας κι Αιγύπτου με την έκτη να πραγματοποιείται την Τετάρτη στην Ελούντα της Κρήτης παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, του Νίκου Αναστασιάδη και του Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι.

Οι εργασίες της Συνόδου αναμένεται να ξεκινήσουν στις 10 π.μ., ενώ δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης θα πραγματοποιηθούν στις 13.00.

Το σχέδιο για “κόκκινα” δάνεια

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι κομμάτι του κυβερνητικού σχεδιασμού για τις τράπεζες είναι, πέρα από την επιτάχυνση της προσπάθειας εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων, να δημιουργηθεί το αποκαλούμενο “asset protection scheme”, στη βάση μιας πρότασης την οποία έχει καταθέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και την οποία συζητά το Μαξίμου με το υπουργείο Οικονομικών και τους Θεσμούς.

Στο Μαξίμου, εξάλλου, αποδίδουν στην ιταλική κρίση τις πιέσεις που ασκούνται στις αγορές για το ελληνικό ομόλογο, ενώ σημειώνουν με νόημα πως η χώρα μας δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες και τα θεμελιώδη μεγέθη δείχνουν προς την κατεύθυνση ότι θα αποκλιμακωθεί το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου μέσα στους επόμενους μήνες, όταν θα γίνει σαφές ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Loading

Play