INTIME

Τσίπρας: «Αποκατάσταση της αδικίας η επιστροφή των αναδρομικών»

Στην εκδήλωση της Πολιτικής Αεροπορίας βρέθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στην επιστροφή των αναδρομικών των ενστόλων, όσο και στο ρόλο που αυτοί διαδραματίζουν για τη χώρα.

propoli

Αρχικά, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για την εμπειρία που του χάρισαν με την εικονική αναχαίτιση και αερομαχία, ενώ στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη μνεία σε ανθρώπους που έπεσαν στο καθήκον, όπως ο σμηναγός Μπαλταδώρος και ο επισμηναγός Βασιλείου.

Κατόπιν, έπλεξε το εγκώμιο των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ με αφορμή τη νέα γενιά των ιπτάμενων και το σεβασμό στη ζωντανή ιστορία, έκανε έναν παραλληλισμό με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, λέγοντας:

«Πιστεύω ότι σε ένα τέτοιο σημείο βρισκόμαστε συλλογικά ως έθνος, ως χώρα, ως λαός και σήμερα. Με την Ελλάδα να αφήνει πίσω της μια σκληρή περίοδο της οικονομικής κρίσης και τώρα, στα πρώτα βήματα της ανασυγκρότησής της, έχουμε επιλέξει και πρέπει να κάνουμε τολμηρά βήματα. Να αναλάβουμε δράση.

Να ξεκολλήσουμε από την αδράνεια. Να τολμήσουμε να καταπιαστούμε με τα προβλήματα και με τις χρόνιες εκκρεμότητες που μας κρατούσαν και μας κρατούν καθηλωμένους. Όχι μόνο για να ξαναπατήσει, για να ξανασταθεί στα πόδια της η χώρα μετά από οχτώ σκληρά χρόνια μνημονίων και οικονομικής καθήλωσης. Αλλά για να μπορέσει να τροχοδρομήσει με ταχύτητα και να απογειωθεί. Γιατί μπορεί να απογειωθεί».

Η επιστροφή των αναδρομικών

Εν συνεχεία, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην επιστροφή των αναδρομικών στους ενστόλους, λέγοντας:

«Σας χρωστάμε και την έγνοια μας να είστε εσείς από τους πρώτους που με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, θα επιχειρήσουμε να απαλύνουμε τις πληγές και να αποκαταστήσουμε μέρος των αδικιών αυτών. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είμαι στην ευχάριστη θέση, κυρίες και κύριοι να σας πω, γίνεται αύριο στη Βουλή Ελλήνων με έναν σαφή συμβολισμό.

Το πρώτο θετικό δημοσιονομικό μέτρο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή μετά την 21 Αυγούστου αφορά στην αποκατάσταση της αδικίας, την οποία υπέστησαν άνθρωποι που ασκούν λειτούργημα στον τόπο. Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, δικαστικοί λειτουργοί, γιατροί, τα σώματα ασφαλείας, οι πυροσβέστες. Και φυσικά, εκείνοι και εκείνες, που διαφυλάττουν καθημερινά την εδαφική ακεραιότητα και υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Οι άνδρες και οι γυναίκες του Ελληνικού Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Προχωράμε, λοιπόν, αύριο δια νόμου και θα ήθελα να σας το αναφέρω εδώ, στην απόδοση 820 περίπου εκατομμυρίων από αναδρομικές κρατήσεις που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων και οι οποίες θα καταβληθούν, σε ό,τι αφορά τους ένστολους στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, σε ένα μήνα από σήμερα. Ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης στο έργο του καθενός και της καθεμιάς».

«Ηθική και όχι νομική υποχρέωση»

«Είναι επιλογή και καθήκον μας να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας. Δεν είναι ζήτημα συμμόρφωσης σε δικαστικές αποφάσεις. Διότι γνωρίζετε πολύ καλά, ότι υπήρξαν και άλλες σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες δεν υιοθετήθηκαν. Είναι ηθική υποχρέωση μεν, αλλά όχι νομική», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός για το εν λόγω ζήτημα.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε «η Δικαιοσύνη να επιστρέψει στον τόπο».

Loading