Αλ. Τσίπρας: «Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω»
INTIME

Αλ. Τσίπρας: «Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω»

«Σήμερα ψηφίζουμε τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης μετά από 8 χρόνια λιτότητας. Τον πρώτο δικό μας προϋπολογισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Βουλή.

«Κύριε Μητσοτάκη είστε ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπαν»

«Είμαι από το 2009 σε αυτήν εδώ την αίθουσα παρακολουθώ από παιδί τη Βουλή δεν έχω ξαναδεί πολιτικό αρχηγό να απευθύνεται με αυτό το ιταμό ύφος σε εκλεγμένους βουλευτές» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην αντιπαράθεση του προέδρου της ΝΔ με τον πρόεδρο τη Βουλής.

«Η Βουλή των Ελλήνων δεν είναι τσιφλίκι σας αλλά ο ναός της Δημοκρατίας. Αυτή η έπαρση είναι επικίνδυνη για ανθρώπους που διεκδικούν εξουσία», πρόσθεσε.

«Ο κ. Μητσοτάκης ακολούθησε στην ομιλία του τον ίδιο ολισθηρό δρόμο κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της χώρας ότι έκανε συναλλαγή στο θέμα του μακεδονικού», ανέφερε.

«Η συναλλαγή θέλει δυο. Γιατί δεν κατονομάζετε;

Με ποιον έκανα αυτή τη συναλλαγή. Αυτό το ολίσθημα αποδεικνύει και την ψεύτικη πίστη του κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αποδεικνύετε ότι είστε ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπεν και με συνθήματα Μιχαλολιάκου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αλ. Τσίπρας: «Αν δεν υπάρξει σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας στην Αλβανία δεν θα υπάρξει και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας»

«Σήμερα ήρθε μια νέα τροπολογία στη Βουλή των Σκοπίων που λέει ότι αυτό που καθορίζεται στη συμφωνία των Πρεσπών είναι η υπηκοότητα και όχι η εθνότητα.

Αν ψηφιστεί θα βγείτε να πείτε ότι όσα λέγατε ήταν λόγια του αέρα;» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για την Αλβανία τόνισε πως αν δεν υπάρξει σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας στην Αλβανία δεν θα υπάρξει και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

«Παραλάβαμε μια χώρα αμέσως μετά από μια πενταετία καταστροφής»

Παραλάβαμε μια χώρα αμέσως μετά από μια πενταετία καταστροφής. Μετά από έναν οικονομικό όλεθρο. Μετά από έναν κοινωνικό Αρμαγεδώνα.

Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Η ΝΔ δεν ήταν στην κυβέρνηση όταν το έλλειμμα εκτινάχθηκε στο 15%;

Εφαρμόσατε μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 65 δισ. ευρώ. Κόψατε τις συντάξεις κατά 40 δισ. ευρώ και εκτοξεύσατε την ανεργία από το 11% στο 28%.

Μειώσατε τον εθνικό μας πλούτο κατά το ένα τέταρτο. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε;

Που έχετε πάρει αγκαλιά τον κ. Σαμαρά τον πρωθυπουργό της καταστροφής και επαίρεστε για τα κατορθώματά του, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παραλάβαμε τη χώρα μετά από μια πενταετία καταστροφής. Με συντάξεις κομμένες κατά 40 δις ευρώ, την ανεργία στο 28% και μειωμένο τον εθνικό μας πλούτο κατά το ένα τέταρτο.

H δημοσιονομική προσαρμογή της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υπήρξε ιδιαιτέρως σκληρή χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

«Στις εκλογές δεν ψηφίζουν δημοσκόποι αλλά οι άνθρωποι που τον Σεπτέμβριο του 2019 θα βλέπουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον»

«Μας λέτε ψηφίσατε το χειρότερο μνημόνιο. Θέλετε να συγκρίνουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή; Αν συμπεριλάβουμε και τα θετικά μέτρα του κοινωνικού μερίσματος για τα τρία τελευταία χρόνια, εμείς είχαμε συνολικά μια ήπια προσαρμογή περίπου 6,4 δισ.

Εσείς από το 2014 είχατε μέτρα 65 δισ. Η δική σας δημοσιονομική προσαρμογή υπήρξε πιο σκληρή και χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Στις εκλογές δεν ψηφίζουν δημοσκόποι αλλά οι άνθρωποι που λεηλατήσατε και τον Σεπτέμβριο του 2019 θα βλέπουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.

Από το 2010 ως και το 2014, η χώρα απώλεσε το 1/4 του εθνικού της πλούτου. Αν το απλώσουμε στην πενταετία, κατά μέσο όρο είχαμε ύφεση 5,5% για κάθε χρόνο.

Από το 2015 ως και σήμερα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.

Η χώρα στο τέλος του 2018 αναμένεται να συμπληρώσει δύο χρόνια θετικού ρυθμού μεγέθυνσης, με την ανάπτυξη να φτάνει πέρυσι στο 1,5%, φέτος πάνω από 2%, και ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται του χρόνου, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό.

Η αντιπολίτευση κατασκευάζει μια αντεστραμμένη εικόνα της πραγματικότητας για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Η πολιτική όμως δεν είναι φαντασιακό. Είναι πραγματικότητα. Είναι οι αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Για κάθε χρόνο που κυβέρνησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαμε κατά μέσο όρο ύφεση 5,5%. Από το 2015 ως και σήμερα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.

Στο τέλος του 2018 η χώρα αναμένεται να συμπληρώσει δύο χρόνια θετικού ρυθμού μεγέθυνσης με πρόβλεψη για ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς το 2019.

Προσπαθείτε διαρκώς να φτιάξετε μια αντεστραμμένη εικόνα της πραγματικότητας για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα και να κατασκευάσετε επιχειρήματα.

“Παραδώσατε άδεια δημόσια ταμεία, και ασφαλιστικά ταμεία με υπέρογκα ελλείμματα πάνω από 1 δισ.” Είχατε στείλει την πέμπτη αξιολόγηση στις καλένδες και το πρόγραμμα ανεπίστρεπτα εκτός πορείας, σύμφωνα με τους Θεσμούς.

Είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% σε βάθος τετραετίας και 4% ως το 2060, και μας κατηγορείτε ότι κάναμε το τέταρτο μνημόνιο τη στιγμή που δεν καταφέρατε να πιάσετε όχι το στόχο του 1,5%, ούτε καν θετικό πρόσημο στο πλεόνασμα για το 2014.

Το πιο εγκληματικό ότι παραδώσατε άδεια δημόσια ταμεία, ασφαλιστικά ταμεία με υπέρογκα ελλείμματα πάνω από 1 δισ, υλοποιώντας το σχέδιο Σαμαρά για Αριστερή παρένθεση.

Και στελέχη σας καλούσαν σε bank run, ενώ ήσασταν ακόμη εσείς στη κυβέρνηση.

Δικά σας στελέχη καλούσαν ενόψει εκλογών τους πολίτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Το σχέδιο μας είναι να φθάσουμε την ανεργία στο 15% μέσα στην επόμενη διετία»

«Έχετε το θράσος να μιλάτε για ανεργία όταν επί των ημερών σας η ανεργία έφτασε στο ιλιγγιώδες 28%. Εμείς, μέσα σε 3,5 χρόνια έχουμε καταφέρει να αποκλιμακώσουμε την ανεργία σήμερα στο 18,3%, έχοντας δημιουργήσει 350.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το υψηλότερο ποσοστό της ανεργίας ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2014 επί κυβερνήσεων Σαμαρά.

Ποιος μπορεί να πάρει στα σοβαρά την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όταν μιλάνε για δουλειές και θέσεις εργασίας. Είναι εκείνοι που συνέβαλαν καθοριστικά στην έκρηξη της ανεργίας από το 11% στο 28%.

Το σχέδιο μας είναι να φθάσουμε την ανεργία στο 15% μέσα στην επόμενη διετία και σταδιακά τα επόμενα χρόνια, με τη σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας, όταν θα ολοκληρώνουμε και την επόμενη τετραετία που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός, να έχει φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», διαμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ποιος μπορεί να πάρει στα σοβαρά την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όταν μιλάνε για δουλειές και θέσεις εργασίας. Είναι εκείνοι που συνέβαλαν καθοριστικά στην έκρηξη της ανεργίας από το 11% στο 28%.

Σε 3,5 χρόνια καταφέραμε να αποκλιμακώσουμε την ανεργία κατά 10 μονάδες περίπου. Δημιουργήσαμε 350.000 νέες θέσεις εργασίας με επικράτηση των μορφών σταθερής εργασίας, έναντι αυτών της μερικής απασχόλησης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Υποστηρίζετε τον μύθο γιατί μόνο με μύθους τρέφεστε, ότι η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές»

«Στο θέμα των επενδύσεων, στο χώρο της ενέργειας η ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ με το δημόσιο να αποκτά ουσιαστικά δικαιώματα, την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ και την παράλληλη διακράτηση του 51% υπό δημόσιο έλεγχο η ολοκλήρωση των συναλλαγών για τις εταιρείες εμπορίου και υποδομών φυσικού αερίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πριν από λίγες ημέρες.

Στον κατασκευαστικό κλάδο:

Ολοκληρώθηκαν οι οδικοί άξονες, εκείνοι που εσείς είχατε παρατήσει στη μέση και μάλιστα ολοκληρώθηκαν με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους για τα συμφέροντα του δημοσίου, ενώ χθες ο υπουργός υποδομών ανέφερε ότι προχωρούμε εντός του 2019 στην συμβασιοποίηση νέων έργων συνολικού προϋπολογισμού 9,17 δισ.ευρώ

Στον τουριστικό τομέα:

Είχαμε σημαντική αύξηση στον συνολικό αριθμό των ποιοτικών τουριστικών μονάδων, γεγονός που συμβάλλει και αυτό στην επίτευξη αλλεπάλληλων ρεκόρ στην προσέλκυση τουριστών και φυσικά στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης.

Στον τομέα των επενδύσεων αναπτύσσονται μια σειρά κλάδων, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές.

Στον τουριστικό τομέα είχαμε σημαντική αύξηση στον συνολικό αριθμό των ποιοτικών τουριστικών μονάδων, αλλεπάλληλα ρεκόρ στην προσέλκυση τουριστών και ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας

Το έργο στο Ελληνικό, θα εκκινήσει την Άνοιξη του 2019, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το καζίνο και την επίλυση κάποιων τελευταίων γραφειοκρατικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής αρχής το 2017 οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις ανήλθαν στα 3,59 δισ. ευρώ, στο εννεάμηνο του 2018 είμαστε στα 2,77 δισ. ευρώ.

Υποστηρίζετε τον μύθο γιατί μόνο με μύθους τρέφεστε, ότι η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές, γιατί τα επιτόκια δανεισμού είναι σε απαγορευτικά επίπεδα.

Πρώτον, η συμμετοχή ξένων επενδυτών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, οι ημερήσιες συναλλαγές στην δευτερογενή αγορά και η απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή των θεσμικών και των ιδιωτών επενδυτών στην ανταλλαγή των ομολόγων του PSI που έλαβε χώρα πριν λίγους μήνες δείχνει κατά πόσο είμαστε αποκλεισμένοι ή όχι.

Δεύτερον, το ενδιαφέρον και την θετική διάθεση των επενδυτών για τις επικείμενες εκδόσεις ελληνικών τίτλων, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που κάνω τόσο εγώ όσο και το οικονομικό επιτελείο.

Τρίτον, το επιτόκιο της δεκαετίας, γιατί μόνο αυτό κοιτάτε και όχι τη συνολική καμπύλη των επιτοκίων, κυμαίνεται τις τελευταίες μέρες λίγο πάνω του 4%, μεταξύ 4,1 και 4,35%, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έχουμε δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό απόθεμα που ξεπερνάει τα 26 δισ.ευρώ»

«Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο δανεισμός είναι πιο ακριβώς ενώ τα δάνεια προς το ΔΝΤ ανέρχονται στο 4,9% και το μέσο κουπόνι των ομολόγων του PSI ήταν στο 4,7%, και των ομολόγων που διακρατεί το Ευρωσύστημα περίπου στο 5%.

Το δεκαετές ομόλογο τέτοια περίοδο πριν την κρίση και τα μνημόνια, ήταν στο 4,80%, ενώ το κόστος των υποχρεώσεων που πρέπει να αντικαταστήσουμε την επόμενη χρονιά είναι από 4,5% έως 5%. Πόθεν προκύπτει, λοιπόν, ότι είναι απαγορευτική η έξοδος;

Έχουμε δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό απόθεμα που ξεπερνάει τα 26 δισ.ευρώ, το οποίο συμφωνήθηκε με τους δανειστές αντί για την πρόταση που ήταν του κεντρικού τραπεζίτη.

Να πάρουμε προληπτική χωρίς ωστόσο να λένε ότι αυτή θα συνοδευόταν από νέο μνημόνιο και νέες δεσμεύσεις.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού βρίσκεται στο 1,73%, η μεσοσταθμική διάρκεια στα 18,5 έτη, ενώ οι ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης είναι από τις χαμηλότερες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού , από τους θεσμούς, τονιζόταν ότι το κόστος αναχρηματοδότησης πρέπει να είναι κάτω από 5% με διάρκεια έως 5 έτη.

Δηλαδή ότι για να έχουμε βιώσιμη εξυπηρέτηση και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές θα πρέπει το 5ετές ομόλογο και όχι το 10 ετές, να είναι κάτω από 5%.

Σήμερα έχουμε το 10ετές στο 4,3% ενώ το 5ετές όχι μόνο είναι κάτω από 5%, αλλά είναι στο 3,45%. Όταν επιχιερήσατε έξοδο στις αγορές βγήκατε με 5%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Οι έχοντες όντως επιβαρύνονται περισσότερο αλλά με προφανή στόχο να ελαφρύνονται τα βάρη της κοινωνικής πλειοψηφίας»

«Εσείς κύριε Μητσοτάκη, μιλάτε πάντα και σχεδιάζετε πολιτική, εξ ονόματος μιας μικρής μερίδας εχόντων σε αυτό τον τόπο, οι οποίοι όντως επιβαρύνονται περισσότερο αλλά με προφανή στόχο να ελαφρύνονται τα βάρη της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ανάγετε λοιπόν σε γενικό συμφέρον, το συμφέρον των πολύ υψηλών, των ανώτερων εισοδηματικών στρωμάτων.

Για το ασφαλιστικό, με το παλιό σύστημα που υπερασπίζεστε, πλήρωναν μέχρι 200 ευρώ 3 στους 10 ασφαλισμένους. Με το δικό μας ασφαλιστικό, με το νόμο λαιμητόμο, όπως τον αποκαλείτε, πληρώνουν μέχρι 200 ευρώ, 9 στους 10.

Επομένως ένας στους δέκα, επιβαρύνεται όντως περισσότερο. Αλλά εννιά στους δέκα πληρώνουν λιγότερα. Εμείς είμαστε με τους 9 στους 10 και εσείς με τον έναν.

Εμείς με τους πολλούς και εσείς με τους λίγους και εκλεχτούς», επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

«Στηρίζουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική ασφάλιση με τη μη περικοπή αλλά και με την αύξηση των συντάξεων για 620.000 συμπολίτες μας»

«Στηρίζουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική ασφάλιση με τη μη περικοπή αλλά και με την αύξηση των συντάξεων για 620.000 συμπολίτες μας, με τη στήριξη της Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Πρόνοιας και την αύξηση κατά 75% από τον Προϋπολογισμό 2018 και αύξηση κατά 408% από τον Προϋπολογισμό που παραλάβαμε το 2015.

Ακόμη με τη διατήρηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που απολαμβάνουν σήμερα 620.000 δικαιούχοι. Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης μειώσαμε την ακραία φτώχεια και την παιδική φτώχεια», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Νέα διαδικασία για τη διαχείριση μη ρυθμιζόμενων συσσωρευμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών του ιδιωτικού τομέα

«Από το 2015, υπάρχει συνεχής αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, και την έρευνα.

Ειδικότερα, για το 2019 προβλέπεται το ποσό των 5.5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας ενίσχυση κατά 4.2% σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2018.

Οι συνολικές δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη στη χώρα ακολουθούν μια αυξητική τάση, σημειώνοντας ιστορικά ρεκόρ για τη χώρα, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Θα εκκινήσει μια νέα διαδικασία για τη διαχείριση μη ρυθμιζόμενων συσσωρευμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών του ιδιωτικού τομέα, τόσο όσον αφορά χρέη προς το δημόσιο όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε ότι αφορά την πρώτη κατοικία, σχεδιάζουμε ένα νέο, μόνιμο πλαίσιο προστασίας, με τη συμβολή του κράτους μέσω του προϋπολογισμού, στο οποίο νέο θα συμμετάσχουν τόσο το δημόσιο, όσο και οι τράπεζες και οι δανειολήπτες.

Στόχος, είναι η διατήρηση του βασικού περιουσιακού στοιχείου για τα νοικοκυριά, που είναι η πρώτη κατοικία, και τη σταδιακή μετατροπή των “κόκκινων” δανείων σε εξυπηρετούμενα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Το όραμα μας είναι σαφές»

«Για τη δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ανασυγκρότηση της παραγωγής, τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας την αύξηση των μισθών, τόσο του κατώτατου όσο και συνολικά.

Διότι αυτό συνιστά εργαλείο της ανάπτυξης και της αύξησης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

Ακόμη τη στήριξη και την αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τις μεγάλες θεσμικές τομές που έρχονται με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, Τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας και τη νέα αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στον κόσμο», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Loading

Play