Τσίπρας: «Η συμφωνία των Πρεσπών θα φέρει Ελλάδα-Σερβία πιο κοντά»
INTIME

Τσίπρας: «Η συμφωνία των Πρεσπών θα φέρει Ελλάδα-Σερβία πιο κοντά»

Στα σχέδια για σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας – Σερβίας διαμέσου της ΠΓΔΜ αναφέρθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά τις κοινές τους δηλώσεις μετά από τη συνάντησή τους στο Βελιγράδι.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Συμφωνία των Πρεσπών θα βοηθήσει την Ελλάδα και τη Σερβία να έρθουν ακόμα πιο κοντά, μέσα από συνεργασίες και συμφωνίες, αλλά και μέσα από πρότζεκτ διασυνδεσιμότητας.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο η πρώτη συμφωνία που θα υπογραφεί μετά την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία», να είναι μεταξύ των τριών χωρών για τη σιδηροδρομική τους διασύνδεση. Όπως τόνισε, η ΠΓΔΜ από «γκρίζα» μπορεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών να γίνει χώρα – γέφυρα ανάμεσα σε Ελλάδα και Σερβία.

«Βάρος» στα πρότζεκτ διασυνδεσιμότητας

Κατά τον κ. Τσίπρα, τα πρότζεκτ διασυνδεσιμότητας και εμπορίου που αναπτύσσονται μπορούν να δώσουν ιδιαίτερη δυναμική στην περιοχή. Όπως τόνισε, μετά από την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα κοινοβούλια Ελλάδας και ΠΓΔΜ, θα προχωρήσει η τριμερής συνεργασία για την αναβάθμιση του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και του Βελιγραδίου ως διαμετακομιστικών κέντρων.

«Απαράδεκτη η επιβολή δασμών από το Κόσοβο»

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στη Σερβία σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κόσοβο. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε απαράδεκτη την επιβολή δασμών και τη δημιουργία στρατού από την Πρίστινα, τονίζοντας πως τέτοιες ενέργειες οδηγούν σε αποσταθεροποίηση της περιοχής. «Ο πρόεδρος Βούτσιτς κάνει μια δύσκολη προσπάθεια ενώ το Κόσοβο ρίχνει λάδι στη φωτιά», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι καμία λύση δεν είναι εύκολη. Όπως εξήγησε, λύση δεν σημαίνει επιβολή, αλλά σημαίνει συμφωνία και συμβιβασμός που έχει απώλειες και για τις δύο πλευρές. «Λύση συμβιβαστική ή μη λύση;», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε «ας σκεφτούμε την εμπειρία μας». Επεσήμανε, δε, ότι η μη λύση κάθε φορά δημιουργεί δυσχερέστερο περιβάλλον την επόμενη μέρα και τάχθηκε υπέρ του συμβιβασμού αντί της αδράνειας.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξή του για την ευρωπαϊκή προοπτική του Βελιγραδίου, ενώ αναφέρθηκε και στα σχέδια ανάληψης από κοινού μιας μεγάλης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης από την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. «Ίσως να είναι το Μουντιάλ 2030 ή το Euro 2028», διευκρίνισε.

Βούτσιτς: «Άνοδος των εμπορικών συναλλαγών – Να λύσουμε το θέμα της σιδηροδρομικής διασύνδεσης»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας στάθηκε στην άνοδο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών μετά από πολλά χρόνια, ενώ επεσήμανε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες ολοκληρώνεται ο «άξονας 10», τονίζοντας ότι πρέπει να λυθεί και το θέμα της σιδηροδρομικής διασύνδεσης.

Στάθηκε επιπλέον στην ανάγκη κατάργησης του roaming, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ήταν χρήσιμο να διοργανωθεί και ένα συμβούλιο Ελλάδας – Σερβίας – ΠΓΔΜ. Ζήτησε επίσης να ασκηθούν διεθνείς πιέσεις για να καταργηθούν οι δασμοί στο Κόσοβο, σημειώνοντας πως «εμείς πρέπει να βρούμε τη λύση, και όχι η λύση να βρει εμάς».

Ο Σέρβος πρόεδρος διαμήνυσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να απειληθεί η ζωή των πολιτών μας στο Κόσοβο», ενώ επεσήμανε ότι ο ίδιος εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας συμβιβαστικής, ειρηνικής λύσης.

Loading

Play