Τσίπρας: «Ιστορική η συμφωνία των Πρεσπών»

Η συμφωνία των Πρεσπών και πως επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης κυριάρχησε στην τετραμερή σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη.

propoli

«Σε αυτόν τον τελευταίο χρόνο σχεδόν κανείς δεν θα περίμενε ότι θα άλλαζαν τόσα στην περιοχή μας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε στους εκπροσώπους του Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τους ηγέτες της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας.

«Το 2015-2016», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, «περάσαμε την προσφυγική κρίση και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, όπως και το 2017 ήταν δύσκολη χρονιά για την περιοχή με τις σοβαρές πολιτικές κρίσεις στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ». Τόνισε, επίσης, ότι τον τελευταίο χρόνο η πρωτοβουλία της τετραμερούς συμπίπτει χρονικά με την αντιστροφή αυτής της πορείας αρνητικών γεγονότων για τα Βαλκάνια κι αρχίζει να δημιουργείται μια θετική δυναμική.

«Ιστορική η συμφωνία των Πρεσπών»

Και κατέληξε: «Σε αυτόν τον χρόνο είχαμε την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, έναν χρόνο πριν ίσως φαινόταν αδιανόητο ότι θα επιτευχθεί όμως είναι γεγονός και θέτει τις βάσεις για την επίλυση ενός εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για όλη την περιοχή». Έκλεισε δε την τοποθέτησή του λέγοντας πως «σήμερα κλείνει ένας κύκλος προόδου και ανοίγει ένας άλλος, νέος κύκλος, ακόμα πιο ελπιδόφορος».

Loading