UN Photo/Cia Pak

Τσίπρας: «Μοντέλο η συμφωνία των Πρεσπών»

Για την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, για τις «εθνικιστικές δυνάμεις» και για τη συμφωνία των Πρεσπών, μίλησε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας στην Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

propoli

«Πριν από τρία χρόνια, όταν για πρώτη φορά απευθύνθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ως πρωθυπουργός, η Ελλάδα ήταν στην εμπροσθοφυλακή τριών επάλληλων διεθνών κρίσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

Όπως είπε «η μία ήταν η κρίση της Ευρωζώνης (η Ελλάδα χτυπήθηκε πιο άγρια από κάθε άλλη χώρα, έχοντας χάσει περίπου το 25% του ΑΕΠ της, με την ανεργία να έχει ξεπεράσει στο 27%), δεύτερη ήταν η προσφυγική κρίση (η Ελλάδα ανέλαβε αναλογικά το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, καθώς πάνω από 1,2 εκατ. άνθρωποι εισήλθαν στα νησιά της σε μια περίοδο λίγων μηνών) και η τρίτη η ολοένα επιδεινούμενη αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, με τον εθνικισμό να ενισχύεται με ταχείς ρυθμούς».

«Στα χρόνια που πέρασαν από το 2015 ήρθε στην επιφάνεια ένα “τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης” προς τους διεθνείς και εθνικούς θεσμούς, όπως το παραδέχτηκε και στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «στην Ελλάδα δεν καταφέραμε μόνο να σταθούμε όρθιοι, ξεπερνώντας τις δυσκολίες, αλλά πέραν αυτού, καταφέραμε να γίνουμε μέρος της λύσης στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, αντί να είμαστε μέρος του προβλήματος».

«Και αυτό το κάναμε χωρίς να υποκύψουμε στις υποδείξεις χωρών, δυνάμεων και θεσμών που αδιαφορούσαν για τη βούληση του ελληνικού λαού, προς όφελος των δικών τους οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων», τόνισε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «την ίδια στιγμή, όμως, το κάναμε χωρίς να καταφύγουμε σε μια εθνικιστική πολιτική που θα μας οδηγούσε στην αποχώρηση από την Ευρωζώνη, στην ενίσχυση των εντάσεων με τους γείτονές μας ή στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου».

«Ο λαός της Ελλάδας έδωσε μάθημα αλληλεγγύης»

Αναφερόμενος στην μεταναστευτική-προσφυγική κρίση ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως «ο λαός της Ελλάδας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, υποδέχτηκε τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα, δίνοντας μαθήματα αλληλεγγύης, ενώ η Υπηρεσία Ασύλου μας, που δεν υπήρχε καν πριν 5 χρόνια, σήμερα έχει αναλάβει το μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων αναλογικά με τον πληθυσμό μας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

«Το σημαντικότερο είναι ότι σήμερα, οι θάνατοι στο Αιγαίο έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί και οι ροές έχουν μειωθεί δραστικά», πρόσθεσε.

Όπως είπε «κληθήκαμε να διαχειριστούμε τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές στη μεταπολεμική ευρωπαϊκή ιστορία. Το πράξαμε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Την ίδια στιγμή, όμως, υποστηρίξαμε την εφαρμογή της δύσκολης, αλλά απαραίτητης Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η Ελλάδα δεν ενέδωσε «στις εθνικιστικές, ξενοφοβικές φωνές, που υποστήριζαν τις επαναπροωθήσεις στη θάλασσα ή μια επιφανειακή διαδικασία ασύλου που θα απέρριπτε το σύνολο των αιτημάτων. Αλλά, επίσης, δεν διστάσαμε να αποδεχθούμε ότι όσοι δε χρήζουν διεθνούς προστασίας θα πρέπει να επιστρέφουν στη χώρα διέλευσης τους, στο βαθμό που αυτές είναι ασφαλείς».

«Ασκήσαμε δριμεία κριτική και συγκρουστήκαμε με τις ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνταν να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί. Τις χώρες που θέλουν να είμαστε μαζί στα δικαιώματα αλλά χώρια στις υποχρεώσεις», υπογράμμισε.

«Μοντέλο η Συμφωνία των Πρεσπών»

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας «προωθούμε ενεργά τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στα Βαλκάνια, μέσω μιας πολιτικής επίλυσης προβλημάτων, εντάσεων και ανοιχτών ζητημάτων με τους γείτονές μας, που ξεκλειδώνει την προοπτική τους για ένταξη στην ΕΕ και σε άλλους Διεθνείς Οργανισμούς, εφόσον το επιθυμούν»

«Μέσω του διαλόγου μας με την Αλβανία, αλλά κυρίως μέσω της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών με τη βόρειο γείτονά μας – μια Συμφωνία που δεν είναι μόνο σημαντική για την περιοχή, αλλά μπορεί να αποτελέσει και μοντέλο για την επίλυση διαφορών. Μια Συμφωνία που δεν προέκυψε μέσω της επιβολής του ισχυρότερου και των συμφερόντων του, αλλά ήταν αμοιβαίως αποδεκτή, προασπίζοντας την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Μια σύγχρονη δημοκρατική πατριωτική πολιτική, πρέπει να βασίζεται σε συλλογικές πρωτοβουλίες και εγγυήσεις που προασπίζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την αειφόρο ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν πρέπει να βασίζεται στη λογική των μονομερών ενεργειών, στον εθνικισμό και στην ενίσχυση των ισχυρών εις βάρος των αδυνάμων».,

«Πρόκληση η ισορροπία απέναντι σε εθνικιστικές δυνάμεις»

Αυτό υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην Ολομέλεια της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για να τονίσει ότι «η πρόκληση της εποχής μας είναι να ξαναβρούμε αυτή την ισορροπία ως διεθνής κοινότητα απέναντι σε εθνικιστικές δυνάμεις που προπαγανδίζουν το φόβο, το μίσος και τελικά την συλλογική οπισθοδρόμηση κάθε λαού». Αυτή, είπε, «είναι μια πραγματικά σύγχρονη, δημοκρατική, αλλά και πατριωτική επιλογή»

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ήρθε η ώρα, ως Διεθνής Κοινότητα να επαναπροσδιορίσουμε το κρίσιμο ερώτημα για το μέλλον. Το δίλλημα, είπε, δεν είναι πατριωτισμός ή παγκοσμιοποίηση. Αλλά, σημείωσε: «αν θα αφήσουμε τον κόσμο μας στην ανεξέλεγκτη τροχιά της εθνικιστικής

size=”3″ face=”Times New Roman Greek”> αναδίπλωσης -που η ιστορία μας διδάσκει ότι οδηγεί σε τραγωδίες- ή θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για συλλογικές προοδευτικές λύσεις που θα σέβονται την εθνική και λαϊκή κυριαρχία του καθενός ξεχωριστά».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «καμία σύγχρονη, δημοκρατική πατριωτική πολιτική, δεν μπορεί να είναι πολιτική παθητικής αποδοχής των υποδείξεων υπερεθνικών ελίτ που δεν λογοδοτούν σε κανένα» και πως «καμία σύγχρονη, δημοκρατική πατριωτική πολιτική δεν μπορεί να θεωρήσει δεδομένη μια διεθνή τάξη που αναπαράγει ανισότητες εξουσίας και πλούτου ή προστατεύει το δικαίωμα κάποιων να έχουν τεράστια εμπορικά πλεονάσματα σε βάρος άλλων». «Όπου ορισμένες χώρες επιβάλλουν τη βούλησή τους και τα συμφέροντά τους σε άλλες, πολλώ δε μάλλον στο όνομα κοινών αξιών», πρόσθεσε, για να σημειώσει ότι «αυτή είναι και η θέση μας στην ευρωζώνη, αυτή είναι η θέση μας σε σχέση με τους ανθρωπιστικούς πολέμους στην περιοχή και αυτή είναι οι θέση μας έναντι των διαφορών μας με τους γείτονές μας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε επιπλέον ότι «μια σύγχρονη, δημοκρατική πατριωτική πολιτική πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίσει παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις του 21ου αιώνα», που από τη φύση τους είναι κοινές και «μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο συλλογικά, στη βάση κοινών αξιών».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός είπε πως αυτό σημαίνει ότι:

-Πρέπει να εξασφαλίσουμε πως οι Διεθνείς Οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοπιστωτικών, θα πρέπει να λογοδοτούν και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των κρατών

-Πρέπει να στηρίξουμε τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα για μεταρρύθμιση του ΟΗΕ.

Αλλά σημαίνει ότι πρέπει να στηρίξουμε και την Ατζέντα 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη, το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, παρά τις αδυναμίες της.

-Σημαίνει την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη Συρία, στη βάση ενός συμμετοχικού πολιτικού διαλόγου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

-Σημαίνει ότι πρέπει να στηρίξουμε την αναθέρμανση των συνομιλιών για το Μεσανατολικό με στόχο μια ολοκληρωμένη λύση που θα ανταποκρίνεται στο δίκαιο αίτημα του Ισραήλ για ασφάλεια και το δίκαιο αίτημα του Παλαιστινιακού λαού για ένα κράτος στη βάση των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα τα ανατολικά Ιεροσόλυμα.

-Σημαίνει ότι πρέπει να προωθήσουμε τον πολύτιμο διάλογο μεταξύ των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών θεσμών και χωρών με τη Ρωσία, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, για την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων και κρίσεων.

-Σημαίνει την προώθηση της ειρήνης στην Αφρική, τη στήριξη των χωρών που έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος φιλοξενίας προσφύγων – όπως η Τουρκία, Λίβανος και Ιορδανία – και την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης.

-Σημαίνει ότι πρέπει να στηρίξουμε τα θετικά βήματα για μια διπλωματική λύση για την αποπυρηνικοποίηση στην Κορεατική Χερσόνησο.

-Σημαίνει – ιδίως καθώς γιορτάζουμε τα 70 χρόνια από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – την προώθηση της ατζέντας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Όπως άλλωστε, κάνουμε στην Ελλάδα: με την απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών τα οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη χώρα μας, με τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου, τη θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης και την εμβάθυνση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας».

«Ο ελληνικός λαός θα σταθεί για μια ακόμη φορά στη σωστή πλευρά της ιστορίας»

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα χτυπήθηκε άγρια από τρεις διεθνείς κρίσης τα τελευταία 8 χρόνια και «αναμετρήθηκε σκληρά με λογικές που λένε ότι καθένας μόνος του οφείλει να αντιμετωπίσει διεθνούς κλίμακας προβλήματα». Ωστόσο, τόνισε πως «σήμερα, αν και η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμα μεγάλες προκλήσεις στην οικονομία, στη διαχείριση του μεταναστευτικού και στη διπλωματία, στέκεται πάλι στα πόδια της φέρνοντας λύσεις στην περιοχή». Κάτι που, όπως είπε, δεν θα γινόταν «χωρίς μια πολιτική που προτάσσει τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία, αλλά παράλληλα δεσμεύεται στην εξεύρεση συλλογικών λύσεων με στόχο την ειρήνη, τη σταθερότητα και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Ο πολιτισμός μας ως Έλληνες, δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολία ως προς τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε, είπε, για να τονίσει πως «ο ελληνικός λαός, όπως έκανε πάντα στις κρίσιμες στιγμές, θα σταθεί για μια ακόμη φορά στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι πριν από τρία χρόνια που απευθύνθηκε για πρώτη φορά στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης, είχε τονίσει ότι η Ελλάδα βρισκόταν στην εμπροσθοφυλακή τριών επάλληλων διεθνών κρίσεων (οικονομική, προσφυγική, ασφάλειας), με σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία, την οικονομία και το διπλωματικό ρόλο της χώρας στην περιοχή.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα ήταν η χώρα που χτυπήθηκε πιο άγρια από κάθε άλλη από την κρίση της Ευρωζώνης, έχοντας χάσει το 25% του ΑΕΠ της, με την ανεργία να έχει ξεπεράσει το 27% και τα επίπεδα φτώχειας να έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ήταν ταυτόχρονα η χώρα που, αναλογικά, ανέλαβε το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης στην ΕΕ, καθώς πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι εισήλθαν στα νησιά της σε μια περίοδο λίγων μηνών. Η Ελλάδα βρέθηκε στο κέντρο μιας ολοένα επιδεινούμενης αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, με τον εθνικισμό να ενισχύεται επικίνδυνα και με ταχείς ρυθμούς στην περιοχή.

Δείτε την ομιλία

Ομιλία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

Τα τελευταία 8 χρόνια η Ελλάδα βρέθηκε στην εμπροσθοφυλακή τριών διεθνών κρίσεων: Της οικονομικής, της προσφυγικής και της κρίσης ασφαλείας στην περιοχή μας. Σήμερα, είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης, μέρος της λύσης των προβλημάτων. Το δίλημμα δεν είναι πατριωτισμός ή παγκοσμιοποίηση. Αλλά αν θα αφήσουμε τον κόσμο μας στην ανεξέλεγκτη τροχιά της εθνικιστικής αναδίπλωσης ή αν θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για συλλογικές προοδευτικές λύσεις που θα σέβονται την εθνική και λαϊκή κυριαρχία του καθενός ξεχωριστά.Μια σύγχρονη, δημοκρατική, πατριωτική πολιτική, πρέπει να βασίζεται σε συλλογικές πρωτοβουλίες και εγγυήσεις που προασπίζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ομιλία στην 73η Γενική Συνέλυση του ΟΗΕ. #UNGA

Gepostet von Alexis Tsipras am Freitag, 28. September 2018

Loading