Γιατί ο Τσίπρας θεωρεί δώρο την πρόταση δυσπιστίας

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Κερδισμένος θεωρεί ο Αλέξης Τσίπρας πως θα βγει από τη συζήτηση και την ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ.

Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός εκτιμά πως με ένα σμπάρο θα πετύχει δύο τρυγόνια, τόσο την αξιωματική αντιπολίτευση όσο και το ΚΙΝΑΛ.

Ως προς τη ΝΔ παραδέχεται ότι η λύση που έφερε για το Μακεδονικό δεν κατάφερε να τη διχάσει στο βαθμό τουλάχιστον που ανάμενε, αντιθέτως εμφανίζεται πιο ενωμένη από πριν.

Σημειώνει, ωστόσο, στους στενούς συνεργάτες του πως η στροφή της προς τις εθνικιστικές θέσεις του Αντώνη Σαμαρά, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη θα αποξενώσει την αξιωματική αντιπολίτευση από τους κεντρώους ψηφοφόρους, για τους οποίους κατάβαλε τόση προσπάθεια να κερδίσει με την θεωρία της περί στοχοποίησης της μεσαίας τάξης από την κυβέρνηση.

Αν ο Μητσοτάκης πιστεύει ότι θα κερδίσει εκλογές νεκρανασταίνοντας τον Σαμαρά, δεν έχει ιδέα για τις επιθυμίες των πολιτών“, σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές με σκωπτικό τρόπο.

Σε σχέση με το ΚΙΝΑΛ η ικανοποίηση στο Μαξίμου είναι μεγαλύτερη κι αυτό γιατί καθίσταται φανερό και στην κοινή γνώμη με αφορμή το Μακεδονικό πως δεν πρόκειται για ένα κόμμα, αλλά για ένα συνασπισμό κομμάτων με αντικρουόμενα προσωπικά συμφέροντα.

Από την άλλη, θα αποφύγουν να υψώσουν τους τόνους απέναντί του γνωρίζοντας ότι το ΚΙΝΑΛ ή έστω κάποια από τα κόμματα που το συναπαρτίζουν-Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ- αποτελούν τον προσφορότερο σύμμαχο για την υπερψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή, όταν κι αν έλθει εκείνη η ώρα, και την προπαγάνδισή της στην κοινή γνώμη.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως ο κ. Τσίπρας θα αποφύγει κατά την ομιλία του το Σάββατο στη Βουλή να μιλήσει με “ονόματα και διευθύνσεις” για τα έργα και τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ όταν διαπραγματευόταν με τους Σκοπιανούς.

Δεν φοβούνται τον Δημήτρη Καμμένο

Όσον αφορά αυτή καθεαυτή την πρόταση δυσπιστίας, οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι δεν πρόκειται να παρουσιαστεί διαρροή από την κυβερνητική πλειοψηφία, εκτιμώντας πως θα την απορρίψει κι ο πλέον επίφοβος βουλευτής, δηλαδή ο Δημήτρης Καμμένος των ΑΝΕΛ.

Δεν αποκλείουν, μάλιστα, να πάρουν μαζί τους και κάποιον ή κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές.

Όπως κι αν έχει, ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί ως ο πολιτικός ηγέτης που αψηφά το πολιτικό κόστος κι ως ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος του προοδευτικού χώρου έναντι του συντηρητικού, εθνικιστικού και νεοφιλελεύθερου μετώπου.

Loading