Τσίπρας σε Τουρκία: «Δεν χωρούν λεονταρισμοί στη ΝΑ Μεσόγειο»

Το γεγονός ότι στην περσινή του ομιλία είχε διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα θα έβγαινε από τα Μνημόνια χωρίς να χρειαστεί πιστοληπτική γραμμή στήριξης, παρά τις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να βγει από το πρόγραμμα και αν έβγαινε θα έμπαινε σε πιστοληπτική γραμμή, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

propoli

Παράλληλα, τόνισε ότι αυτούς τους έξι μήνες που πέρασαν μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια η κυβέρνηση έχει αφοσιωθεί σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό αλλά συνάμα όμορφο εγχείρημα: «να βάλουμε τις βάσεις ώστε η χώρα να βαδίσει στις λεωφόρους του μέλλοντος. Με ασφάλεια, βασισμένη στις δικές της δυνάμεις και αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα».

Ακόμα, όπως συμπλήρωσε «η Ελλάδα μπορεί πλέον να κοιτά μπροστά. Έχει κάθε λόγο να το κάνει, και έχει πια και τη δύναμη για να το κάνει. Τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που της δίνουν τα δικά της επιτεύγματα. Τα επιτεύγματα ενός ολόκληρου λαού που έκανε μεγάλες θυσίες και υπέστη τις συνέπειες μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνεται. Ενός λαού που στα κρίσιμα, εμπιστεύτηκε εκείνους που του έδωσαν προοπτική και διέξοδο».

«Βελτιώθηκε η εικόνα της Ελλάδας στα Βαλκάνια»

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί ιστορικό, πολιτισμικό και γεωπολιτικό σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Χωρίς τον ενεργό της ρόλο στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις και χωρίς την προωθητική της στάση είναι σαφές ότι η σταθερότητα, η ειρήνη, η συνεργασία και η ασφάλεια, χάνουν έδαφος και, αντίστοιχα, το κενό αυτό το καλύπτουν η καχυποψία, οι κάθε λογής αφορισμοί, η στασιμότητα, στοιχεία που στη σημερινή συγκυρία των πολλαπλών προκλήσεων στο διεθνές πεδίο και κυρίαρχα στη δική μας γειτονιά, γεννούν τεράστια αδιέξοδα», τόνισε.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι δεν διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία των θετικών εξελίξεων, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, «το ταγκό θέλει πάντα δύο».

«Εμείς απλά αξιοποιήσαμε ευκαιρίες ώστε να συνδιαμορφώσουμε θετικές εξελίξεις μαζί με τους γείτονές μας που έδειξαν ανάλογο σθένος, αποφασιστικότητα και σοβαρότητα έναντι των προκλήσεων που θέτει η συγκυρία στο διεθνές πεδίο. Μπορούμε, όμως με βεβαιότητα να ισχυριστούμε ότι με τις προσπάθειες μας, η εικόνα στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, έχει βελτιωθεί αισθητά».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για το γεγονός ότι το παρών στους Δελφούς έδωσαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ αποκάλυψε την πρόθεσή του είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος, μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή.

Ως προς αυτό το ζήτημα ο Αλέξη Τσίπρας εκτίμησε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ορόσημο για την ιστορία όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά συνολικά για τα Βαλκάνια, διότι είναι η πρώτη φορά που σε ένα διμερές ζήτημα, ο εθνικισμός ηττήθηκε, βρέθηκε στο περιθώριο, γιατί η δύναμη της συνεργασίας, η ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης, ο σκοπός της σταθερότητας και της συνανάπτυξης, έδωσαν τον τόνο,

«Η συνεργασία στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο δε χωρά λεονταρισμούς»

Ακολούθως αναφέρθηκε στα τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας με τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, αλλά και το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία.

«Εργαστήκαμε στενά και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, για τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Παράλληλα, όμως, αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής ο σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε χαρμόσυνα τα νέα από τις έρευνες στη θέση Γλαύκος της κυπριακής ΑΟΖ και εξήρε το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης κράτησε χαμηλούς τόνους για το θέμα, στη διάρκεια της ομιλίας του, που προηγήθηκε του Τσίπρα.

Τάχθηκε υπέρ της δικαιωμάτων της Κύπρου στην εξόρυξη εντός της δικής της ΑΟΖ και είπε πως τα ωφελήματα από την αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων πρέπει να καρπωθούν και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μετά την επίλυση του Κυπριακού.

Ακόμα, φωτογραφίζοντας την ηγεσία της γειτονικής Τουρκίας, ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι «αποτελεί ευθύνη και χρέος όλων να αποδεχθούν τη νέα πραγματικότητα που γεννά η συνεργασία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μια νέα πραγματικότητα, στην οποία δε χωρούν ούτε λεονταρισμοί, ούτε προκλήσεις, ούτε ανιστόρητες διεκδικήσεις», ενώ πρόσθεσε ότι «όσοι επιλέγουν να μη συμβιβαστούν με τη νέα συνθήκη που γεννιέται μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό στα πλαίσια της ειρηνικής συνύπαρξης και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, επιλέγουν οικειοθελώς την απομόνωση και την αυτοπεριθωριοποίηση τους».

Loading