Τσίπρας στους Ευρωπαίους: “Δεν σας έχουμε ανάγκη”

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου εμφανίζονται κάτι παραπάνω από αποφασισμένοι να καταθέσουν σήμερα Παρασκευή στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα “κόκκινα” δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμα κι αν δεν έχουν την έγκριση των Θεσμών και δίχως να περιμένουν το EuroWorking Group της προσεχούς Δευτέρας.

Αυτό σημαίνει ότι το νομοσχέδιο, το οποίο τυγχάνει της έγκρισης των ελληνικών τραπεζών, θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, πριν δηλαδή το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να μπουν στη ρύθμιση και τα επιχειρηματικά δάνεια, κάτι που βρίσκει την άρνηση των Βρυξελλών, οι οποίες απειλούν με τη μη επιστροφή των 970 εκατομμυρίων ευρώ από τη διακράτηση από την ΕΚΤ των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.

Από την πλευρά της, η Αθήνα στέκεται στο ότι η συμφωνία με τις τράπεζες έχει την έγκριση ακόμα και της Τραπέζης της Ελλάδος, της οποίας ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας μόνο φίλα προσκείμενος προς την κυβέρνηση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Παραλλήλως, κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως τα 970 εκατομμύρια είναι χρήματα που ανήκουν στη χώρα μας και είναι τουλάχιστον ανήθικο να διακρατούνται από τη Φρανκφούρτη.

Επιπλέον, σημειώνουν με νόημα πως η Ελλάδα, χάρη στις επιτυχημένες εκδόσεις πενταετούς και δεκαετούς ομόλογου, έχει καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της για το 2019 δίχως να χρειαστεί το “μαξιλάρι” των περίπου 24,1 δισ. ευρώ που έχει ήδη στη διάθεσή της.

Με λίγα λόγια, διατείνονται πως “δεν σας έχουμε ανάγκη”.

Ανησυχία και για τις 120 δόσεις

Όπως κι αν έχει, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα στο ίδιο μοτίβο στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, ανησυχεί και για μια άλλη δέσμευσή του στη ΔΕΘ η οποία έχει πολύ μεγάλη σημασία ενόψει πολλαπλών εκλογών.

Αυτή δεν είναι άλλη από τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη σε εφορία κι ασφαλιστικά ταμεία που έχει ήδη αργήσει κι έχει δημιουργήσει κλίμα “δεν πληρώνω” από τους οφειλέτες που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.

Loading