Τσίπρας: «Επαναφέρουμε τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας στις ράγες»

Τσίπρας: «Επαναφέρουμε τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας στις ράγες»

Για εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών.

«Επαναφέρουμε τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας στις ράγες που με κόπο στρώσαμε από το 2015 ως σήμερα και αναδεικνύουμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τις ελληνορωσικές σχέσεις, μετά την έξοδο της χώρας από την κρίση και υπό τις νέες γεωπολιτικές συνθήκες», αναφέρει αρχικά ο πρωθυπουργός και προσθέτει:

«Η επίσκεψή μου στη Μόσχα επαναβεβαιώνει τον σημαντικό ρόλο που εδραιώνει η Ελλάδα στην περιοχή, καθώς εξέρχεται από την κρίση, ως ευρωπαϊκή δύναμη και γέφυρα συνεργασίας με έναν ισχυρό, ιστορικό εταίρο, σε μια κρίσιμη στιγμή για τις γεωπολιτικές εξελίξεις».

Το διακύβευμα των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας

Όσον αφορά το διακύβευμα των ελληνορωσικών σχέσεων, ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι είναι μεγάλο και αφορά, μεταξύ άλλων, τις ρωσικές επενδύσεις, την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, την επέκταση της ενεργειακής συνεργασίας υπό νέα δεδομένα, το ρόλο της Ρωσίας στη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού.

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρεται στις επισκέψεις του σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη το «δύσκολο για τη χώρα μας 2015» και σημειώνει ότι ο στόχος τους ήταν η επανεκκίνηση των «παγωμένων», επί πέντε χρόνια ελληνορωσικών σχέσεων και όχι η αναζήτηση της οικονομικής στήριξης της Ρωσίας, μετά τη χρεοκοπία της χώρας και την επιστροφή της σε εθνικό νόμισμα, «όπως πολλοί είχαν τότε ψευδώς επικοινωνήσει».

Επίσης, δηλώνει πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «δεν αποτέλεσε ποτέ επιλογή» της κυβέρνησής του και ούτε θα μπορούσε ποτέ να διανοηθεί την Ελλάδα «ως μια χώρα επαίτη, που παζαρεύει τον γεωπολιτικό της ρόλο έναντι πρόσκαιρων οικονομικών ανταλλαγμάτων».

Τέλος, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει, πως «η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τα κρίσιμα εθνικά της θέματα υπό το πρίσμα τρίτων δυνάμεων. Είτε αυτές είναι σύμμαχες δυνάμεις στο ΝΑΤΟ, είτε σημαντικοί εταίροι όπως η Ρωσία. Αντιμετωπίζουμε τα εθνικά μας θέματα και εργαζόμαστε για την επίλυσή τους, υπό το πρίσμα των εθνικών μας συμφερόντων και μόνο».

Loading

Play