«Τσίπρας, Κοτζιάς μάς είχαν υποσχεθεί τους οκτώ»

Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις προς την Ελλάδα στο θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, καθώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζει πως οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς είχαν υποσχεθεί να εκδώσουν τους «πραξικοπηματίες» στη γειτονική χώρα.

propoli

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, χαρακτήρισε «περίεργη» την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για χορήγηση πολιτικού ασύλου στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς και δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Η υπόσχεση, οι πιέσεις από τη Δύση και το «στοπ» των δικαστών

«H Ελλάδα κατέβαλλε αρχικά προσπάθειες για την έκδοση αυτών των ατόμων στην Τουρκία, αλλά της ασκήθηκαν πολύ σοβαρές πιέσεις από τη Δύση. Ο Τσίπρας το είχε υποσχεθεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας (σ.σ. Ερντογάν), αλλά το μπλόκαραν οι δικαστές», δήλωσε σχετικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Από τα «καρφιά» του δε γλίτωσε ούτε ο Έλληνας ομόλογό του, για τον οποίο δήλωσε: «Ο Κοτζιάς μου είχε πει πως η Ελλάδα δεν θέλει πραξικοπηματίες».

Επίθεση Τσαβούσογλου στην ελληνική δικαιοσύνη

Όσον αφορά την ελληνική δικαιοσύνη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε: «Βλέπουμε τώρα από τη δικαστική απόφαση ότι πρώτα τους απελευθέρωσαν και μετά πήραν άσυλο. Οι δικαστές δέχονται πολύ σοβαρές πιέσεις. Βλέπουμε τις αποφάσεις των Ελλήνων δικαστών για τους πραξικοπηματίες. Οι δικαστές πιθανώς να μην ακούν την κυβέρνησή τους εκεί, αλλά γνωρίζουμε ότι αποφάσισαν υπό την πίεση της Ευρώπης».

Η Τουρκία ζητά ανταλλαγή με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έρχονται λίγες μόλις ώρες αφότου έγινε γνωστή η είδηση για την επίσημη επιστολή που εστάλη από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, και στην οποία ουσιαστικά εξισώνεται η περίπτωση των οκτώ Τούρκων με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Ουσιαστικά, η Τουρκία επιβεβαιώνει αυτό που κυκλοφορούσε ως πιθανό σενάριο από την πρώτη στιγμή, ότι δηλαδή επιθυμεί την ανταλλαγή των “8” με τους Μητρετώδη και Κούκλατζη.

Loading