INTIME

“Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση ήττας”

«Αναστρέψιμο» χαρακτήρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το οποίο απέδωσε μεταξύ άλλων στο ότι «όλοι ήταν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ».

propoli

«Ήμασταν τέσσερα χρόνια κυβέρνηση και τα τρία εντός του μνημονίου. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες να αμβλύνουμε τις συνέπειες, ο κόσμος είναι ζορισμένος. Πρέπει να πείσουμε ότι εμείς έχουμε καλύτερο σχέδιο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια για το πώς θα καλυτερέψει η καθημερινότητα του πολίτη» ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24.7».

O κ. Τσακαλώτος είπε ότι η φιλελεύθερη ατζέντα δεν υπάρχει στο πρόγραμμα της Ν.Δ., ενώ, αντίθετα, όπως υποστήριξε, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Εκτίμησε ακόμη ότι η Ν.Δ. δεν έχει «οδικό χάρτη» για την οικονομική πολιτική και έτσι «δύσκολα μπορεί να γίνει μια σοβαρή προγραμματική αντιπαράθεση». «Όλες οι δεξιές κυβερνήσεις σε όλα τα κράτη, τα τελευταία 20 χρόνια, λένε ότι με τη μείωση των φόρων θα έχουμε ανάπτυξη και παντού έχουν διαψευστεί. Και μένουμε χωρίς ανάπτυξη, με μείωση φόρων για τους λίγους και λιτότητα για τους πολλούς» παρατήρησε.

«Εάν υπάρχει σχέδιο, να υπάρχει εθνική συναίνεση»

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι σε περίπτωση νίκης της Ν.Δ. και επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, «εάν υπάρχει σχέδιο, βεβαίως πρέπει να υπάρχει εθνική συναίνεση». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «το μόνο που φοβάμαι είναι να κάνει μια συμφωνία με αντάλλαγμα χειρότερες πολιτικές σε υγεία και παιδεία».

Ερωτηθείς για το Κίνημα Αλλαγής και αν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ν.Δ. μετά τις εκλογές, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «ελπίζω όχι, αλλά δεν κόβω και το κεφάλι μου. Η κ. Γεννηματά ελπίζει σε μια αυτοδυναμία της Ν.Δ. για να έχει μια περίοδο για την ανασυγκρότηση του κόμματός της».

Αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη χαρακτήρισε «ατυχή» τη δήλωσή του Γιάνη ότι «χαμένη ψήφος είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας ότι η ομάδα του κ. Βαρουφάκη έχει το πρόβλημα ότι βασίζεται πολύ στον αρχηγό και δεν έχει τη δυνατότητα για προγραμματικές συμμαχίες. «Είναι λάθος του Γιάνη να μπαίνει σε ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα τεθεί θέμα ηγεσίας, το απέκλεισε λέγοντας: «Δεν θα τεθεί και είμαι τελείως εναντίον στο να τεθεί. Ο Αλέξης θα είναι για πολλά χρόνια ακόμη και μετά πρέπει να έρθει ένας νέος».

Για τις δηλώσεις Γιούνκερ

Για τις δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η ελληνική κυβέρνηση την περίοδο 2004- 2009 παραποιούσε τα δημοσιονομικά στοιχεία, είπε ότι τα τελευταία 15 χρόνια πριν το μνημόνιο υπήρξαν κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.. «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι ολοκληρωτικά φταίει ο κ. Καραμανλής και όχι και ο κ. Σημίτης», ανέφερε και απέδωσε ευθύνες και στην Κομισιόν που «έκλεινε το μάτι» μπροστά στο πρόβλημα. Σημείωσε επιπλέον ότι η μεγάλη ευθύνη είναι το πώς σχεδιάστηκε το πρώτο μνημόνιο, που ήταν ένα πακέτο για να σώσει τις τράπεζες του ευρωπαϊκού βορρά και όχι την Ελλάδα.

«Εμείς σταθεροποιήσαμε τη μεσαία τάξη»

Αντέκρουσε τις αιτιάσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε τη μεσαία τάξη, λέγοντας η μεγάλη πτώση της μεσαίας τάξης έγινε την περίοδο μεταξύ 2010 και 2014. «Εμείς σταθεροποιήσαμε τη μεσαία τάξη» πρόσθεσε. Αντέκρουσε επίσης τις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, για δημοσιονομικό κενό λόγω των πρόσφατων μέτρων, λέγοντας ότι τα ίδια ανέφεραν και τα προηγούμενα χρόνια και στο τέλος υπήρχε ένα πολύ μεγάλο υπερπλεόνασμα. Πρόσθεσε ότι το να δαπανάς μέρος του πλεονάσματος στο τέλος του έτους είναι «μια κακή κοινωνική και μακροοικονομική πολιτική. Είναι προληπτική ύφεση».

«Μισώ τα ταξίδια»

Ειδικά για τον διοικητή της ΤτΕ, ανέφερε πως «εμείς δεν θα τον υποστηρίζαμε για μια νέα θητεία». Θεωρώ λάθος του Γιάννη το ότι δέχθηκε να είναι διοικητής από τον κ. Σαμαρά. Όταν έχεις υποστηρίξει μια συγκεκριμένη πολιτική με πάθος για δύο χρόνια (σ.σ. η θητεία του κ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών) δεν μπορείς να είσαι αμερόληπτος» είπε.

Δήλωσε τέλος ότι ο ίδιος δεν επιθυμούσε να γίνει επίτροπος στην Κομισιόν, ούτε ευρωβουλευτής. «Το κύριο χαρακτηριστικό μου είναι ότι μισώ τα ταξίδια» είπε χαριτολογώντας.

Loading