Τσακαλώτος vs Τσίπρας για πασοκοποίηση

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην επιχείρηση κυριαρχίας στο μεσαίο χώρο, τουλάχιστον στο κομμάτι του που αφορά την Κεντροαριστερά, παρά τις αντιδράσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε κι από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τρίτη.

Αυτή η επιδίωξη, άλλωστε, του πρωθυπουργού αποτυπώνεται όχι μόνο στην ομιλία του στην Π.Γ., όπου μίλησε για στρατηγική επιλογή διαμόρφωσης προοδευτικής πλειοψηφίας, αλλά και στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος που θα τεθεί προς έγκριση από την Κεντρική Επιτροπή το προσεχές Σαββατοκύριακο και στο οποίο οι εκπρόσωποι της ευρύτερης Κεντροαριστεράς θα υπερεκπροσωπούνται.

Ο ρεαλιστικός στόχος, πάντως, είναι η εκλογή τουλάχιστον έξι ευρωβουλευτών από τη στιγμή που ακόμα και στην Κουμουνδούρου πολλοί εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα τουλάχιστον σε αυτήν την κάλπη.

Σημαντικότερος πολέμιος εντός της κυβέρνησης της στρατηγικής σύμπηξης προοδευτικού μετώπου με τη συμμετοχή πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών, άλλωστε, συνομιλεί με αρκετούς συναδέλφους του που μοιράζονται τους προβληματισμούς του, όπως με τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, αλλά και με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη.

Από την άλλη, η κίνηση “Γέφυρα”, την οποία υπερπροπαγανδίζουν τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, λειτουργεί ως όχημα για ευρύτερες διεργασίες οι οποίες περιλαμβάνουν τη συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών και στελεχών της Κεντροδεξιάς, όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Παραλλήλως, στο Μαξίμου αντιστρέφουν το επιχείρημα περί πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για συριζοποίηση του ΚΙΝΑΛ, για το οποίο επισημαίνουν με νόημα πως πρώτα το εγκατέλειψαν οι ψηφοφόροι και μετά τα στελέχη του.

Παραδέχονται έλλειμμα ενημέρωσης για Πρέσπες

Όσον αφορά, εξάλλου, τα απόνερα του δημοσιεύματος του BBC περί “καταπιεσμένης μακεδονικής μειονότητας”, κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η ελληνική κοινή γνώμη είναι ανεπαρκώς πληροφορημένη για το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών κι αυτό το έλλειμμα είναι και δική τους ευθύνη.

Την ίδια ώρα, πιστεύουν, πάντως, ότι οι παροχές, αλλά και η επικείμενη σκανδαλολογία με αφορμή τη Novartis θα στρέψουν τα βλέμματα μακριά από το Μακεδονικό, το οποίο έχει στοιχίσει στο ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Loading